Kasım ayında öne çıkanlar

Türkiye, Kasım ayında, Siirt'in Pervari ilçesi kırsalında askeri sevkıyat yapan helikopterin düşmesi sonucu 17 askerini şehit verdi.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 15:47
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, öğrencilerin kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon'' davasında gizli tanık ''Deniz''in Şemdin Sakık olduğunun ortaya çıkmasının da tartışıldığı Kasım ayında, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, teknoloji yardımıyla hakim karşısına çıktı.

Suriye halkının Ramazan Bayramı'nı nasıl geçirdiğini haber yapmak için gazeteci arkadaşı Başar Fehmi Kaddumi ile Suriye'ye giden ve 20 Ağustos tutuklanan gazeteci Cüneyt Ünal, 87 gün sonra serbest bırakıldı.

1 Kasım

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Başbakanı Vladimir Filat ile Başbakanlık Merkez Bina'daki ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ''devlette çift başlılık'' tartışmalarına ilişkin soruyu, ''AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içinde olanlar Cumhurbaşkanı ile Başbakanı birbirine düşüremezler, bunun için boşuna gayret etmeyin'' şeklinde yanıtladı.

- Türkiye ve Moldova arasında vize muafiyeti anlaşması imzalandı.

2 Kasım

- Adalet Bakanlığı, 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildirdi.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, açlık grevlerinde gelinen son durumu görüşmek üzere Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesi Duru Jandarma Karakolu üs bölgesine teröristlerce yapılan saldırıda 1 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı. Çatışmada 2 terörist öldürüldü.

3 Kasım

- AK Parti'nin Kızılcahamam'da yapılan 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başbakan Erdoğan, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili, ''Siz bunu bize şantaja dönüştürmeyin. Çünkü biz, sizin söylemenizle bu tür eylemi yapmanızla terörist başını oradan çıkartıp evine göndermeyiz'' dedi. Erdoğan, terör örgütü elebaşı ile cezaevinde ailesi ve yakınlarının görüşmek istediği sürece görüşmeye devam edebileceklerini belirterek, ''Herhangi bir engel yoktur ama avukatlar noktasında onu bir kenara koyun'' dedi.

- Diyarbakır karayolunda meydana gelen trafik kazasında 4 polis memuru şehit oldu, 2 vatandaş yaşamını yitirdi.

4 Kasım

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde polis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada, 11 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi, 2'si ağır 18 kişi yaralandı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 10. Olağan Büyük Kurultayı'nda genel başkanlığa yeniden seçildi.

5 Kasım

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''anadilde savunma yapma'' konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini açıkladı.

- Başbakanlık'ta, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Rize Çayeli nüfusuna kayıtlı 1978 doğumlu Nuri Başkapan, kurusıkı silahla 3 el ateş ederek eylem yaptı. Başkapan'ın, eşinden ayrıldığı, işsiz olduğu ve psikolojik sorunlarının bulunduğu belirtildi.

- ''Taksim Meydanı Düzenleme Projesi'' kapsamında kısmen trafiğe kapatılan yollarda ön çalışmalar başlatıldı. Meydanı yayalaştırma projesiyle Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak.

6 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, işkolu barajını yüzde 10'dan yüzde 3'e, işkolu sayısını 28'den 20'ye düşüren, sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine ilişkin yeni düzenlemeler içeren ''Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu''nu onayladı.

- Gül, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili bilgi aldı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin tarihiyle ilgili ''Artık biz 27 Ekim olayını (Anayasa değişikliği) geride bıraktık. Yerel seçimi zamanında yapacağız. 2014 Mart. Madem ki böyle isteniyor, öyleyse biz 2014 Mart'ında yapacağız'' dedi.

- Başbakanlık Merkez Bina A Kapısı girişindeki güvenlik noktasında kurusıkı tabir edilen tabanca ile ateş eden Nuri Başkapan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon'' davasında gizli tanık ''Deniz''in, Şemdin Sakık olduğu ortaya çıktı.

- Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Monaco Prensi 2. Albert, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Prens 2. Albert, temasları çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde iklim değişikliği konusunda konferans verdi.

7 Kasım

- Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nun yeni çalışma programında yer almak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kızılay Derneği, Yeşilay Derneği ve Türk Patent Enstitüsü'nün 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi ile 2006 yılından itibaren faaliyete geçirilen Kalkınma Ajansları uygulamasının değerlendirilmesi talimatı verdi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''5. Bali Demokrasi Forumu''na katılmak üzere geldiği Bali'de Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin NATO'dan füze satın alacağına yönelik iddialarla ilgili, para ödemek suretiyle Patriot alma durumunda, düşüncesinde olmadıklarını söyledi.

Suriye'de Beşşar Esed'in yönetimde kalacağı bir çözümün mümkün olmadığını belirten Erdoğan, ''Bizim şu andaki yaklaşımımız, Cenevre görüşmelerinden sonra Esed'li bir çözüm olmaz çünkü bir defa muhalefet, Esed'li çözümü kökünden, temelden zaten reddediyor. Böyle bir şey söz konusu olmaz. Çünkü bu kadar insanın öldürüldüğü, bu kadar insanın göçe zorlandığı, 2,5 milyon insanın kendi ülkesinde evlerini terk ettiği buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala kalkıp da liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını, demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabullenmemiz mümkün değildir'' dedi.

- Başbakanlık Merkez Binası yakınında bir kişi üzerine benzin dökerek kendini yakma girişiminde bulundu. Adının Ömer Avdemir olduğu belirlenen kişinin, ekonomik zorluk nedeniyle bunalıma girdiği belirtildi.

8 Kasım

- Cumhurbaşkanı Gül, Çankırı'yı ziyaret etti. 28 yıl aradan sonra ile giden ilk cumhurbaşkanı olan Gül, Valilik'te basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gül, Patriot Füze Bataryası almak için NATO'ya başvurulduğu iddialarına ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını belirterek, ''Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir. Umarım ki Suriye'nin de herhangi bir şekilde Türkiye'ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir'' dedi.

Açlık grevleriyle ilgili soru üzerine de Gül, ''Yanlış mücadele metotları hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmaz'' diyerek, eylemlerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

AK Parti'nin sunduğu başkanlık sistemi önerisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, sistem değişikliğine birkaç kişinin değil parlamento ya da halkın karar vereceğini vurguladı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu paneline konuşmacı olarak katıldı.

- Erdoğan, ABD Başkanlığı'na tekrar seçilen Barack Obama'yı telefonla arayarak, tebrik etti.

- Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni 62 yaşındaki Yahya Kemal Demirel, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

9 Kasım

- Başbakan Erdoğan, 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu panelinde konuştu. Erdoğan, ''Şu anda Avrupa'da idam kalktı ama Amerika'da kalktı mı, Japonya'da kalktı mı, Çin'de kalktı mı? Demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var'' dedi.

10 Kasım

- Siirt'in Pervari ilçesi kırsalında askeri sevkiyat yapan helikopterin düşmesi sonucu 17 asker şehit oldu.

- Başbakan Erdoğan, Bali'deki temaslarının ardından Brunei Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah'ın daveti üzerine, Brunei Sultanlığı'na bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu.

- Türkiye ile Hollanda arasındaki kültürel, ticari ve diplomatik ilişkilerin 400. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul'a gelen Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexsander ile eşi Prenses Maxima, İstiklal Caddesi'ni bisikletle gezdi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helena Flautre, Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Çadır Kenti'nde kalan Suriyelileri ziyaret etti.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevleri sona erinceye kadar parlamentodaki komisyon faaliyetlerini askıya alacaklarını, sadece Genel Kurul'a katılacaklarını bildirdi.

11 Kasım

- Başbakan Erdoğan, Trabzon'dan Rize'ye karayoluyla geçerken Of ilçesinde, açlık grevlerine ilişkin, ''Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bizim görevimiz bellidir. Biz sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi yaparız'' diye konuştu.

- Eski başbakanlardan Tansu Çiller, yaptığı yazılı açıklamada, ''28 Şubat bir darbedir. Bu ezber bozan bir darbedir. Tankla, tüfekle yapılmamıştır, ancak darbe yapılacağı korkusu bilinçli biçimde egemen kılınmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

12 Kasım

- Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Siirt'in Pervari ilçesinde meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, ''Helikopterin değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir'' ifadesi kullanıldı. Açıklamada, pilotların tecrübeli olduğu, helikopterin bakımlarının düzenli yapıldığı ve terörist müdahalenin olmadığı belirtildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ve Kara Havacılık Okulu Komutanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'ten Siirt'te 17 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili bilgi aldı.

- Emniyet teşkilatında çalışanların özlük ve sosyal haklarını gelişimi için Emniyet Sendikası (EMNİYET-SEN) kuruldu.

13 Kasım

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maslak 1453 projesi ile gündeme gelen Fatih Ormanı B Tipi Mesire Yeri'nin işletmeciliğini yürüten AKC Petrol Ürünleri'nin sözleşmesini, idareden izin almaksızın işadamı Ali Ağaoğlu'nun da arasında bulunduğu gruba hisse devri yaptığı gerekçesiyle feshetti. Depozito ve teminatları gelir kaydedilecek olan AKC Petrol Ürünleri, mesire yerini 21 Kasım'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devretti.

- Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, ilk kez hakim karşısına çıktı.

14 Kasım

- Dünyaca ünlü Latin şarkıcı Jennifer Lopez, ''Dance Again'' turnesi kapsamında 3 konser vermek üzere geldiği İstanbul'da hayranlarıyla buluştu.

- ''Cinsel istismar'' ve ''küçük yaştaki çocuğun ruh sağlığını bozma'' suçlarından 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanan Hüseyin Üzmez, aynı davada, ''hürriyeti tahdit'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mağdur, B.Ç'nin annesi sanık Livaze Ç'ye de 16 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

15 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açlık grevlerlerinin sonlandırılması çağrısında bulundu.

- Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la farklı üsluplara sahip oldukları yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de ''Sayın Başbakan'ın da aynı zamanda bir parti başkanı olduğunu, dolayısıyla siyasi bir lider olarak söyleminin farklı olacağını, farklı olduğunu, benim ise Cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın bana verdiği sorumluluk çerçevesi içerisinde daha tarafsız olmam gerektiği ve bundan dolayı benim de söylemimin ve üslubumun farklı olacağını söyledim. Bunların farklı anlamlara çekilmesine herhalde gerek yok diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

- Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı ''Altay''ın ilk prototipleri, Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtıldı.

- Türkiye'de Hepatit A aşısı çocukluk dönemi aşı takvimine eklendi.

- Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, bildirim yapmadan ülkeye çok sayıda vitamin hapı soktuğu iddiasıyla Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Uca, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

16 Kasım

- Başbakan Erdoğan, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimle ilgili, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.

- Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

- ''Deniz Feneri e.V'' bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden alınan Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz, ''Resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma'' suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

- Tunceli Valiliği, Hozat Kaymakamı'nın talimatıyla, polis ve jandarma tarafından, vatandaşlar hakkında ''fişleme'' yapıldığı iddiasıyla ilgili inceleme başlattı. Bu çerçevede ilçe emniyet amirliğinde evraklar incelendi, bilgisayarların harddiskleri kopyalandı.

- ''Aldırma gönül'', ''Elveda meyhaneci'', ''Yarım kalan aşk'' gibi şarkıların bestecisi Kerem Güney, Bodrum'un Bitez beldesindeki evinde 73 yaşında hayatını kaybetti.

17 Kasım

- Suriye halkının Ramazan Bayramı'nı nasıl geçirdiğini haber yapmak için gazeteci arkadaşı Başar Fehmi Kaddumi ile Suriye'ye giden ve 20 Ağustos akşamı Suriye askerleri ile muhalifler arasındaki çatışmanın ortasında kalarak tutuklanan gazeteci Cüneyt Ünal, 87 gün sonra serbest bırakıldı.

CHP Hatay milletvekilleri Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu, Refik Eryılmaz ve Ankara Milletvekili Levent Gök'ün de bulunduğu 9 kişilik heyet, Ünal'ı Şam'da Suriyeli yetkililerden teslim aldı. Ünal, ertesi gün Yayladığı Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye girdi. Cüneyt Ünal, Halep'te bir hapishanede kaldığını, herhangi bir şiddete uğramadığını, 87 gün boyunca patates ve ekmek yediğini söyledi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kastamonu ziyareti sırasında Ünal'ın serbest bırakılmasına ilişkin, ''Bütün gayretleri takdir etmek lazım. Daha önce de söyledim, bunların hepsi profesyonel gazeteci, dolayısıyla bunları başka gözle görmemek gerekir. Görevini yapan insanlar'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, Mısır temasları çerçevesinde, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü. Mursi ile Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantı düzenleyen Erdoğan, Gazze'de ateşkesin sağlanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan ile Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in eş başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası iki ülke arasında 27 anlaşma imzalandı.

18 Kasım

- Başbakan Erdoğan, Mısır ziyareti kapsamında Türk-Mısır İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti. Erdoğan, ''Netenyahu'ya sesleniyorum; şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. Bilesin ki 2012'in şartları 2008'in şartları gibi değildir. Hesabını iyi yap'' dedi. BM Güvenlik Konseyi'ni de ''Dünyada adaleti ihdas için özellikle barışı sağlamak için kurulmuş BM Güvenlik Konseyi artık 5 liderin dudakları arasına sıkışmıştır'' sözleriyle eleştiren Erdoğan, ''Arap Ligi'ne de sesleniyorum; sizin sesiniz ne zaman çıkacak diyorum. Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı'na sesleniyorum, siz ne yapıyorsunuz? Bu kurumların, kuruluşların reforme edilmesi şart. Bu iş böyle yürümez'' diye konuştu.

- Türkiye genelinde bazı cezaevlerinde 12 Eylül 2012'den bu yana açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlüler, eylemden vazgeçti. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı Cezaevi'nde yüz yüze görüştüğü ağabeyi Abdullah Öcalan'ın, açlık grevlerine son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi. Bunun üzerine cezaevlerindeki açlık grevleri 68'inci gününde sonlandırıldı.

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çıkan çatışmada, 5 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.
- Kore gazisi 82 yaşındaki Hilmi Yalçın, Kahramanmaraş'ta yaşamını yitirdi.

19 Kasım

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulundu. Özel, Velihat Prens Salman bin Abdulaziz Al Suud ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin bin Abdullah ile bir araya geldi. Orgeneral Özel'e Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesine katkılarından dolayı Kral Abdulaziz Madalyası takdim edildi.

20 Kasım

- 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, teknoloji yardımıyla hakim karşısına çıktı. Sağlık durumlarına ilişkin raporlar gereği ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasına karar verilen sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistemle duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtıldı. Şahinkaya, İstanbul GATA'da yatağında, Evren ise Ankara GATA'daki odasında yatağa yarı yatar şekilde ekrana geldi. İddianamenin okunmasıyla sona eren duruşmaya ertesi gün devam edildi.

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 19 Aralık 2000'de, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki açlık grevini sona erdirmek için güvenlik güçlerinin düzenlediği ''Hayata Dönüş'' operasyonları ile ilgili ortak şikayet başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu.

- Ayna grubunun eski üyelerinden müzisyen Cemil Özeren, karaciğer yetmezliği tedavisi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybetti.

- Erzurum'da Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaparken düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin yargılanmasına başlandı.

- UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Çin'in meşhur Yeraltı Ordusu'ndaki terracotta heykellerinin 5'i, Topkapı Sarayı Müzesi'nde izlenime sunuldu.

21 Kasım

- 12 Eylül davasında ertesi güne bırakılan duruşmada sanıkların savunmasına, Tahsin Şahinkaya'dan başlandı. Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ''Bizler o gün için en doğru olanı yaptık. 12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar'' dedi. ''Yetkisini, 1982 Anayasası'ndan alan yargının, Milli Güvenlik Konseyi'nden olan bize suç isnat etme veya yargılama şeklinde herhangi bir yetkisi yoktur'' ifadelerini kullanan Şahinkaya, yöneltilen sorulara yanıt vermedi.
Daha sonra savunması alınan Kenan Evren, ''Bizim bu işkence olaylarıyla ilgimiz yok'' dedi. Yazılı savunmasını okuyan Evren, ''Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir'' ifadelerini kullandı, soruları yanıtlamayacağını bildirdi.

Evren, kendisini şöyle savundu:

''12 Eylül harekatının hesabını Türk Milleti'ne verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. Sanık olmadığımı yukarıda açıklamıştım. Bu beyanımın dışında başkaca bir beyanda bulunmayacağım. Mahkeme sorularına cevap vermeyeceğim. Kusura bakmayınız.''

Kenan Evren, ''Katıldığınız bir programda, adaletli olsun diye 'Bir sağdan bir soldan astık' şeklinde bir cümle kurdunuz. Bunu ne amaçla söylediniz? Adam asmak eylemi bu kadar basite indirgenebilir mi? Bu hususu açıklar mısınız'' sorusuna, ''Söyledim. Sağda olanlar var, solda olanlar var. Yalnız sağdakileri verip de idam ettirip, bir sağdan, bir soldan... Bunla hiçbir tarafı tutmadığımızı, bitaraf olduğumuzu anlatmak istedik'' cevabını verdi.

Evren, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen uyarı mektubuna ilişkin soruya da ''Bizim Cumhurbaşkanı'na verdiğimiz muhtıradır'' yanıtını verdi. Şahinkaya ise ''Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen uyarı mektubu muhtıra mıdır'' sorusunu ise ''O dönemki nazik durumu Cumhurbaşkanına bildirmek için hazırlanmış belgedir. Muhtıra olarak değerlendirmiyorum. Türkiye'nin durumunu Cumhurbaşkanına arz etme olarak değerlendiriyorum'' diye yanıtladı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, ''Suriye'den füze tehlikesine karşı Türkiye'nin NATO'dan bir Patriot talebi olacak mı'' sorusu üzerine, ''Bu konuyla ilgili de değerlendirmeleri arkadaşlarımız büyük ölçüde bitirdiler. NATO'ya gerekli cevap verilecek. Talepse talep, bütün bunlar yapılacak. Ona göre adımı atacağız. Çünkü orada tehdit altında olan bölge Türkiye'nin toprakları olduğu kadar NATO'nun da topraklarıdır'' dedi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Rolü ve Önemi'' temel eğitiminin ilk dersi, Jandarma Okullar Komutanlığı'nda verildi. Eğitimin açılış konuşmasını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu yaptı.

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında dava açılan 9'u tutuklu, 11 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Tunceli Hozat'taki fişleme iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan talep edilen 2 mülkiye başmüfettişi kente gelerek incelemelerine başladı.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan ''Kanatlı Denizatı'' diye bilinen broşun Almanya'da bulunduğunu ve gelecek yıl Türkiye'ye getirileceğini açıkladı.

22 Kasım

- 12 Eylül davasının ertesi gün devam eden duruşmasında, Evren ve Şahinkaya'ya müdahiller ve avukatları soru yöneltti. Sanıklar, soruları yanıtlamadı.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na yeniden yazılacak müzekkere ile 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları arasında yapıldığı iddia edilen toplantılara ilişkin tutanakların, Bayrak Harekat Direktifi'nin ve 12 Eylül darbesinin yapıldığı gün ve sonrasıyla ilgili hazırlanan planların onaylı bir örneğinin istenmesini kararlaştırdı.

MİT Müsteşarlığı ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan, 27 Mayıs 1980'de öldürülen eski Bakan Gün Sazak'a yönelik eyleme ilişkin herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığının sorulmasına da karar veren mahkeme, MİT Müsteşarlığı'na müzekkere yazılarak, iddianamede yer verilen 1 Mayıs 1977 olayları öncesinde İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na indikten sonra Intercontinental Oteli'ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanları ile ilgili ellerinde bulunan belgelerin istenmesini kararlaştırdı. Duruşma, 17 Ocak 2013'e bırakıldı.

- Başbakan Erdoğan, D-8 Zirvesi öncesi Pakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Pambano Yudhoyono ve Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki ile görüştü.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürü Recep Güven'in medyada yayımlanan ''Ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz'' ifadeleri üzerine başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

- Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, 74 yaşında İstanbul'da vefat etti.

23 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile Suriye Ulusal Konseyi (SUK) heyetlerini kabul etti.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de tutuklu bulunan Filistinli gazeteci Başar Fehmi Kaddumi'nin eşi Arzu Kaddumi'yi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde kabul ederek görüştü.

24 Kasım

- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas ziyareti sırasında, Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzelerinin komutasının, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de yetkilerinin olduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ile beraber yürütüleceğini bildirdi.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Erdoğan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'i de kabul etti.

- Sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı 13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Buika, Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Buika'ya ünlü piyanist Ivon Melon, Fernando Favier (vurmalı) ve Danny Noel (gitar) eşlik etti.

- Hozat İlçe Emniyet Amiri Çağlar San, emniyet lojmanlarındaki dairesinde başından silahla vurulmuş halde bulundu. Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Şan'ın ölümünün ilk bulgulara göre intihar olarak değerlendirildiğini bildirdi. Çağlar Şan'ın evinde, ''Onurlu bir meslek hayatım oldu. Ben bunları hak etmedim. Buna mecburum'' şeklinde bir not bulundu. Şan'ın ölümünün Hozat'taki ''fişleme'' iddialarıyla ilgili olduğu değerlendirmesi yapıldı.

25 Kasım

- Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı niteliğini taşıyan Zafer Havaalimanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, açılış töreninde, ''Hiç kusura bakmasınlar. Biz 7 milyarlık bu dünyanın içinde yaşıyoruz. Bizim görevimiz nedir, bunu çok iyi biliriz. Ecdadımızın at sırtında gittiği her yere biz de gideriz, her yerle biz de ilgileniriz ama bunlar televizyon ekranındaki ecdadımızı zannediyorum o 'Muhteşem Yüzyıl' belgeselindeki gibi tanıyor. Bizim öyle bir ecdadımız yok. Biz öyle bir Kanuni tanımadık. Biz öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Onun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bunu çok iyi bilmeniz, anlamamız lazım. Ve ben o dizilerin yönetmenlerini de o televizyonun sahiplerini de milletimizin huzurunda kınıyorum. Ve bu konuda da ilgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesini bekliyorum'' diye konuştu.

- Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye'nin Gazze'de ateşkesin sağlanmasına katkısından dolayı telefonla görüştüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nı ziyaret etti. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yer alan Cumhuriyet Kitapları standında Kılıçdaroğlu, ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve Odatv davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Soner Yalçın'ın kitaplarını imzaladı.

26 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Muharrem ayı dolayısıyla iftar yemeği verdi. Çankaya Köşkü'ndeki iftar yemeğine, Alevi ve Caferi inancına sahip kesimlerin temsilcileri katıldı. İftar menüsü, Alevi ve Caferilerin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, BDP bazı milletvekillerinin güvenlik güçlerine yönelik tavırlarına ilişkin ''Dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' diye konuştu.

- Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, Türk ve NATO müttefiklerinden oluşturulacak heyetle Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine yarın başlanacağı belirtilerek, bu sistemlerin konuşlandırılmasının sadece Suriye'den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı, tamamen savunma amaçlı bir tedbir olduğu, ''Uçuşa Yasak Bölge'' uygulaması veya taarruzi bir harekat için kullanılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümüyle ilgili iddialara ilişkin, ''Bunların hepsi safsatadır. Turgut Özal'ın başkaları tarafından öldürüldüğü iddialarının hiçbirine katılmıyorum. Ben katılmam, eğer öyle bir durum varsa bulur çıkarırlar. 19 sene bulunup çıkarılmamış şimdi dahi bulunup çıkarılması geç değildir. Artık o görev adaletindir, başkasının değildir'' diye konuştu.

- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Redhack'' (Kızıl Hackerlar) davasında, ''Sol ve bölücü terör örgütlerinin tamamına dijital anlamda destek verdikleri, bu anlamda terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri'' iddiasıyla tutuklu bulunan 3 sanığın da tahliyesine karar verdi.

27 Kasım

- Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, serbest kıyafet giyilecek ancak vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek. Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecek. Okullarda, boyalı saç, makyaj, bıyık ve sakal yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta takılamayacak. Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

- ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında yakalama kararı bulunan davanın sanıklarından YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in tutuklanmasına karar verdi.

- Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizması oluşturmak suretiyle, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun başına Kamu Başdenetçisi olarak eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve için geldiği Madrid'de, Real Madridli futbolcu Mesut Özil, Atletico Madridli futbolcular Emre Belözoğlu ve Arda Turan'ı kabul etti. Emre ve Arda, torunları için Başbakan Erdoğan'a imzalı forma hediye etti.

28 Kasım

- NATO heyeti, Türkiye'nin talebi üzerine Malatya'da Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerde inceleme yapmaya başladı.

- Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında görev sınırlarını aşan dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davada, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman ile geçen günlerde vefat eden dönemin İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş'un tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

29 Kasım

- NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, NATO'nun İzmir Buca'da bulunan Müttefik Hava Komutanlığı kompleksinde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili soruları yanıtlayan Hodges, ''Patriotlar bir savunma sistemi. Bu sistemle uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da saldırı yapılması mümkün değildir. Bu konuda henüz bir karar alınmadı. Konu değerlendirme aşamasında. Karar için 28 üyenin de olumlu görüş vermesi gerekir ancak ben teorik olarak bir üyenin karşı çıkması için bir neden göremiyorum'' diye konuştu. Hodges, ''Türkiye'ye yönelik ani bir saldırının söz konusu olması durumunda nasıl hareket edileceğine'' yönelik soruya da ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır. Böyle bir durumda Kuzey Atlantik Konseyi derhal toplanır, herhangi bir gecikme olmaz'' yanıtını verdi.

- NATO heyeti, Malatya'nın ardından Diyarbakır'da Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerde inceleme yaptı.

- Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'ndeki ödül töreniyle sahiplerini buldu. Bu yılki ödüllere Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, yazar Selim İleri, Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve müzisyen Ahmet Hatipoğlu layık görüldü.

30 Kasım

- NATO'nun yeni komuta yapısının organizasyonuna yönelik çalışmalar kapsamında İzmir'de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı törenle faaliyete geçti. Yeni komutanlık, NATO kara kuvvetlerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesi, hazırlık, yeterlilik ve standardizasyon ile NATO Müttefik Harekat Komutanlığınca emredildiğinde kara harekatının icrasından sorumlu karargahların temelini oluşturacak. NATO Müttefik Kara Komutanlığı, doğrudan Belçika Mons'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO'daki tek Kara Komutanlığı olacak.

- NATO heyeti, Şanlıurfa'da Patriot Hava Savunma Sistemlerinin kurulması planlanan alanlarda inceleme yaptı. Şanlıurfa'daki incelemelerinin ardından Gaziantep'e geçen heyet çalışmalarına Adana'da devam etti.

- Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi. Yemekte, Atatürk döneminden kalan sofra takımı, uzun yılların ardından ilk kez kullanıldı. Köşk'ün depolarında yıllardır bakımsız bulunan sofra takımına, konservasyon ve restorasyon işlemi uygulandı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Madımak olayının gerek oluş şekli, amacı, sonuç ve tesirleri gerekse dönem içerisinde yaşanan diğer bazı olaylarla irtibatları itibarıyla bir bütünlük içerisinde araştırılması ve incelenmesi'' için Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

- Konya'da bir turizmci, ''tarihi değerlerimizle alay edildiği'' gerekçesiyle Muhteşem Yüzyıl dizisinin yönetmenleri hakkında soruşturma açılması ve dizinin yayından kaldırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler