Ekim ayında yaşanan spor olayları

Fenerbahçe'nin Brezilyalı kaptanı Alex de Souza'nın, kulübüyle yollarını ayırması, Ekim ayının en fazla konuşulan olaylarından biri oldu.

Yayınlanma: 20.12.2012 - 12:06
Abone Ol google-news

Yılın 10. ayından en çok akıllarda kalan olaylar, Alex de Souza'nın Fenerbahçe'den ayrılması, spor federasyonlarındaki seçimler, milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu'nun Dünya Supersport şampiyonluğu ve İstanbul'da düzenlenen TEB-BNP Paribas WTA Championships Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'ydı.

Fenerbahçe Futbol Kulübü, Brezilyalı kaptanı Alex de Souza ile yollarını ayırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Alex de Souza ve eşiyle İstanbul'da görüşmesi ve futbolcunun Atatürk Havalimanı'ndan ülkesine dönerkenki fotoğrafları, sadece sarı-lacivertli taraftarların değil, Türk toplumunun yıllar sonra da hatırlayacağı bir olay haline geldi.

Ekim ayında birçok federasyonda başkanlık seçimi yapıldı. Bazı federasyonlarda başkanlar koltuğunu korurken, bazılarında değişikliğe gidildi. Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, yeniden aday olduğu seçimi kaybederken, voleybolun yeni yöneticisi Özkan Mutlugil oldu. Güreş Federasyonu'nda da başkan değişti. Güreşin yeni başkanı ise Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Hamza Yerlikaya oldu. Halterde ise Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Halil Mutlu'nun da aday olduğu seçimde, mevcut başkan Hasan Akkuş yeniden seçildi.

Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 13 ayaktan oluşan Dünya Supersport Şampiyonası'nı ilk sırada tamamlayarak şampiyon oldu. Üçüncü dünya şampiyonluğunu elde eden milli sporcu, şampiyonluğunu Eylül ayında ilan etmişti.

İstanbul'da düzenlenen TEB-BNP Paribas WTA Championships Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası da tenisseverlerin 2012 yılından hatırlayacağı olaylardan biri oldu. Şampiyonanın tekler finalinde Rus Maria Sharapova'yı 2-0 yenen ABD'li Serena Williams, şampiyon oldu.
Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı'nın FIVB 2012 Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda elde ettiği üçüncülük de Ekim ayının önemli olaylarından biriydi.

2012 yılının Ekim ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Ekim:

- Fenerbahçe Futbol Kulübü, Brezilyalı kaptanı Alex de Souza ile yollarını ayırdı.
- Artistik buz pateni kadınlarda Kanada'ya tarihindeki tek olimpiyat altınını kazandıran Barbara Ann Scott, 84 yaşında hayatını kaybetti.
- Fenerbahçe, Galatasaray'ın şampiyon yüzücüsü Burcu Dolunay'ı kadrosuna kattı.

2 Ekim:

- Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi (H) Grubu'nda Portekiz'in Braga takımına 2-0 yenilerek, ikinci maçından da puan çıkaramadı.
- Türkiye Voleybol Federasyonu'nun (TVF) yeni başkanı Özkan Mutlugil oldu. TVF 3. Olağan Genel Kurulu'nda 183 delegeden 100'ünün oyunu alan Mutlugil, başkanlığa getirildi.
- Alman Milli Futbol Takımı'nın eski kaptanı Michael Ballack, aktif futbol yaşamını sona erdirme kararı aldı.

3 Ekim:


- Formula 1'de 7 kez şampiyonluk yaşayan Michael Schumacher, sezon sonunda emekli olacağını açıkladı.
- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından açıklanan Ekim ayı dünya sıralamasında İspanya, bin 611 puanla zirvedeki yerini korudu. Listede Türkiye, 1 basamak gerileyerek 689 puanla 36'ıncı sırada yer aldı.
- Finlandiya'da düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Serbest Güreş Şampiyonası'nda 66 kiloda Mustafa Kaya, 120 kiloda ise Taha Akgül altın madalya kazandı.
- Ziraat Türkiye Kupası 2. kademe maçında Spor Toto 3. Lig 3. Grup takımı Sancaktepe Belediyespor, Spor Toto Süper Lig temsilcisi Kayserispor'u 3-1 yenerek bir üst tura yükseldi ve büyük bir sürprize imza attı.

4 Ekim:


- UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu'nda Borussia Mönchengladbach ile karşılaşan Fenerbahçe, maçtan 4-2 galip ayrıldı. Grupta ilk deplasman maçına çıkan Fenerbahçe, ilk galibiyetini de almış oldu.
- Londra Olimpiyatları'nda heptatlonda altın madalya kazanan Büyük Britanyalı Jessica Ennis, Avrupa'da yılın kadın atleti seçildi.
- Eski Avrupa şampiyonu milli güreşçi Ömer Topuz, Ankara'da vefat etti.

5 Ekim:

- Londra Olimpiyatları'nda 5000 ve 10000 metrede duble yapan Büyük Britanyalı Mohamed Farah, geçen yıl olduğu gibi Avrupa'da ''Yılın Erkek Atleti'' seçildi.
- (A) Milli Futbol Takımı'nın 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Romanya ve Macaristan ile yapacağı maçların aday kadrosu açıklanırken, Galatasaraylı oyuncu Emre Çolak, ilk kez aday kadroya davet edildi.
- Basketbolda ''NBA Europe Live 2012'' kapsamında yapılan maçta Fenerbahçe Ülker, Boston Celtics'i 97-91 yendi.

6 Ekim:

- Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Nurcan Taylan'a Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) tarafından, doping kullandığı gerekçesiyle verilen 4 yıl müsabakalardan men cezası, 2 yıla indirildi.
- İstanbul'da düzenlenen Judo Bayanlar Dünya Kupası'nda, Türkiye takım halinde 1'i altın, 3'ü gümüş, 2'si bronz olmak üzere toplam 6 madalya kazandı.
- Olimpiyat şampiyonu atlet Aslı Çakır Alptekin ile eşi ve antrenörü İhsan Alptekin'in düğün töreni İstanbul'da yapıldı.

7 Ekim:

- Dünya Ralli Şampiyonası'nda (WRC) Fransa Rallisi'ni kazanan Citroen Total World Rally takımının Fransız pilotu Sebastien Loeb, sezonun bitimine 2 yarış kala üst üste 9'uncu şampiyonluğunu elde etti.
- Teniste, Çin Açık Turnuvası'nda erkeklerde Sırp tenisçi Novak Djokovic, bayanlarda ise Belaruslu Azarenka şampiyon oldu.
- Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 13 ayaktan oluşan Dünya Supersport Şampiyonası'nı ilk sırada tamamlayarak şampiyon oldu.
- Antalya'da düzenlenen Dünya Amatör Golf Şampiyonası erkekler kategorisinde ABD takımı birinci oldu.

- Spor Toto Süper Lig'de yapılan derbi maçta Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 3-0 yenerek, 7. haftayı 3 puanla tamamladı.
- Kasımpaşa Kulübü, Kayserispor ile yollarını ayıran Gürcü teknik adam Şota Arveladze ile anlaşmaya vardı.

8 Ekim:


- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Sanica Boru Elazığspor'un teknik direktörü Bülent Uygun görevinden ayrıldığını açıkladı.

9 Ekim:

- Türkiye'nin ilk profesyonel golf turnuvası olan Turkish Airlines World Golf final turnuvası, Antalya'da başladı.

10 Ekim:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe ile yolları ayrılan Brezilyalı futbolcu Alex de Souza ve eşiyle İstanbul'da görüştü.
- Spor Toto Erkekler Voleybol Süper Kupa maçında Galatarasay'ı 3-0 yenen Fenerbahçe Grundig, üst üste ikinci kez kupanın sahibi oldu.
- Sanica Boru Elazığspor, teknik direktörlük görevine Yılmaz Vural'ı getirdi.

11 Ekim:

- Fenerbahçe Ülker, THY Avrupa Ligi (A) Grubu'ndaki ilk maçında Rusya'nın Khimki takımını 92-80 yendi.

12 Ekim:

- 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu 3. maçında Türkiye, Romanya'ya 1-0 mağlup oldu.
- Türkiye'nin ilk profesyonel golf turnuvası olan Turkish Airlines World Golf final turnuvasında kupanın sahibi, İngiliz golfçu Justin Rose oldu.
- Basketbol THY Avrupa Ligi (D) Grubu ilk hafta maçında Beşiktaş, Sırbistan'ın Partizan mt:s takımını 81-65 yenerek, lige galibiyetle başladı. (C) Grubu'nda mücadele eden Anadolu Efes ise konuk olduğu Emporio Armani Olimpia Milano'ya 80-75 yenildi.
- Fenerbahçe ile sözleşmesini karşılıklı fesheden Brezilyalı futbolcu Alex de Souza, ailesiyle birlikte ülkesine dönmek üzere Türkiye'den ayrıldı.

13 Ekim:

- Futbolda, 17 Yaşaltı Bayanlar Dünya Kupası'nda şampiyon, Fransa oldu.

14 Ekim:


- Ampute (A) Milli Futbol Takımı, Rusya'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Arjantin'i 3-0 yenerek dünya üçüncüsü oldu.
- Sırp tenisçi Novak Djokovic, Şanghay Masters finalinde Büyük Britanya'dan Andy Murray'yi 2-1 mağlup ederek şampiyon oldu.
- Özel Unvan Türkiye Şampiyonası Engel Atlama Binicilik Yarışmaları'nda TBMM Kupası'nı ''Quick De Stehermelle'' isimli atıyla Sencer Horasan kazandı.

15 Ekim:

- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Hırvat teknik adam Robert Prosinecki ile 1,5 yıllık sözleşme imzaladı.

16 Ekim:


- 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu maçında Türkiye, deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenildi.
- Senegal, 2013 Afrika Uluslar Kupası'ndan Fildişi Sahili ile yapılan play-off maçındaki şiddet olayları nedeniyle diskalifiye edildi.

17 Ekim:

- Basketbolda Ankara'da oynanan 20. Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Galatasaray'ı 62-45 mağlup eden Fenerbahçe kazandı.

18 Ekim:

- Beşiktaş Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi (D) Grubu ikinci maçında deplasmanda Almanya'nın Brose Baskets Bamberg takımını 86-71 yendi.

19 Ekim:

- Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi (C) Grubu'ndaki ikinci maçında son şampiyon Yunan ekibi Olympiakos'u 98-72 mağlup etti. (A) Grubu'nda mücadele eden Fenerbahçe Ülker ise ikinci maçında deplasmanda karşılaştığı Slovenya'nın Union Olimpija takımını 81-75 yendi.
- Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı, Katar'ın evsahipliğinde gerçekleşen FIVB 2012 Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda üçüncü oldu. Sarı-lacivertliler, Porto Riko temsilcisi Lancheras de Catano ile oynadığı 3'ncülük maçını 25-16, 25-17 ve 25-17'lik setlerle 3-0 kazandı.
- Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın üç aylık hak mahkumiyeti cezasını kaldırdı.
- Futbolda, 17 Yaşaltı Avrupa Şampiyonası elemelerinde 12. grupta mücadele eden Türkiye, üçüncü ve son maçında Hırvatistan'a 4-3 yenildi.

20 Ekim:

- Galatasaray Erkek ve Kadın Judo Takımları, Avrupa Ligi'nde şampiyon, Avrupa Kulüpler Şampiyonası'nda ise 3. oldu.

- Beşiktaş Hentbol Takımı'nın kaptanı Utku Ergüder, siyah-beyazlıların Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Kupası 2. tur rövanşında Romanya'nın Odorheiu Secuiesc takımıyla yaptığı maç öncesi aktif sporculuk yaşamına veda etti.

21 Ekim:


- Britanyalı Jonathan Brownlee, geçen yıl ağabeyi Alistair'in kazandığı dünya triatlon şampiyonluğunu elde etti.
- Manisa'da düzenlenen 1. Akdeniz Kadınlar Bocce Şampiyonası'nı Türkiye, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ile tamamladı.
- 2012 Türkiye Ralli Şampiyonası, 37. OYAK Renault Yeşil Bursa Rallisi'ni İtalyan pilot Luca Rosetti kazandı.

- Işıklar Dünya Offshore 225 Şampiyonası final yarışı İstanbul'da yapılırken, ''ECI Men Cosmetics'' genel klasmanda 2635 puanla sezonu ilk sırada tamamladı.
- Spor Toto Süper Lig'in 8. haftasında Beşiktaş ile Trabzonspor arasında oynanan karşılaşma 1-1 berabere tamamlandı.

22 Ekim:

- Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), ABD Anti-Doping Ajansı'nın (USADA) ABD'li bisikletçi Lance Armstrong'a verdiği, 7 Fransa Bisiklet Turu zaferini, kariyeri boyunca elde ettiği başarıları silme ve ömür boyu spordan men eden cezalarını onadı.

- Türkiye Güreş Federasyonu'nun (TGF) Olağan Genel Kurulu'nda Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya başkanlığa seçildi. Genel kurulda, kullanılan 199 oyun 172'sini alan Hamza Yerlikaya, 1923 yılında kurulan Türkiye Güreş Federasyonu'nun 45. başkanı oldu.

23 Ekim:


- Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi (H) Grubu'nda maçta İstanbul'da Romanya'nın Cluj takımıyla 1-1 berabere kaldı.
- Grekoromen Güreş Milli Takım Teknik Direktörü Mehmet Akif Pirim görevinden istifa etti.

24 Ekim:

- Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu maçında Kıbrıs Rum kesiminden AEL Limasol takımını 1-0 yendi. Sarı-lacivertli ekibin tek golünü 72. dakikada Egemen Korkmaz kaydetti.
- Basketbolda, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası (H) Grubu'nda Homend Antakya Belediyesi, İsrail'in Elitzur Ramla takımını 69-63 yendi. (C) Grubu'nda mücadele eden Galatasaray da deplasmanda Novi Zagreb'i 79-48 mağlup etti.

- FIBA Kadınlar Avrupa Ligi (A) Grubu ilk maçında Tarsus Belediyesi, deplasmanda Spartak M.R. Vidnoje'ye 88-81 yenildi.

25 Ekim:

- Fenerbahçe Ülker, basketbolda THY Avrupa Ligi (A) Grubu 3. maçında sahasında ağırladığı İspanya temsilcisi Real Madrid'e 83-75 mağlup oldu. (D) Grubu'nda yer alan Beşiktaş da deplasmanda FC Barcelona Regal'a 72-60 yenildi.

- Basketbol FIBA Kadınlar Kupası (E) Grubu'nda Kayseri KASKİ Spor, deplasmanda Belarus'un Horizont takımına 78-73 mağlup oldu. (F) Grubu'nda mücadele eden Adana BOTAŞ, deplasmanda Rusya'nın Dynamo Kursk takımına 79-64 yenilirken, (B) Grubu'nda yer alan TED Ankara Kolejliler de Fransa temsilcisi Hainaut Basket'e 82-51 mağlup oldu.

26 Ekim:


- Kadınlar tenisinin efsane ismi ABD'li Margaret Osbourne DuPont, 94 yaşında hayatını kaybetti.

27 Ekim:

- Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Japonya'da düzenlenen Kıtalararası Kupa final maçında evsahibi ekip Miyagi Max'ı 67-48 yenerek, üst üste ikinci, toplamda dördüncü kez şampiyon oldu.

- At yarışlarında, Ankara'daki 74. Cumhurbaşkanlığı Kupası koşusunu, jokey Ayhan Kurşun'un bindiği, Nevzat Soyok'un sahibi olduğu ''Hanbeş'' isimli at kazandı. 32. Cumhuriyet Kupası Koşusu'nu ise Cüneyt Çalıcıoğlu'nun ''Gelibolu'' isimli atı, jokey Ahmet Çelik ile kazandı.

28 Ekim:

- İstanbul'da düzenlenen TEB-BNP Paribas WTA Championships Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'nda tekler finalinde ABD'li Serena Williams, Rus Maria Sharapova'yı 6-4 ve 6-3'lük setlerle 2-0 yenerek şampiyon oldu. Çiftler finalinde ise Rus ikili Maria Kirilenko-Nadia Petrova, Çek Andrea Hlavackova-Lucie Hradecka çiftini 6-1 ve 6-4'lük setlerle 2-0 yenerek mutlu sona ulaştı.

- Moto GP'de sezonun sondan ikinci yarışı Avustralya Grand Prix'sini, Repsol Honda'nın Avustralyalı pilotu Casey Stoner kazanırken, Yamaha'dan İspanyol Jorge Lorenzo da ikinci olarak şampiyonluğunu ilan etti.

- Türkiye Motokros Şampiyonası'nda ATV sınıfında şampiyonluk mücadelesi veren Doğan Servet Çimşir (39), Tekirdağ'da antrenman sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

31 Ekim:

- Galatasaray Kadın Basketbol Takımı, FIBA Avrupa Ligi (C) Grubu ikinci maçında Çek Cumhuriyeti'nin ZVVZ USK Prag ekibini 58-56 yenerek grubundaki ikinci galibiyetini aldı. (H) Grubu'nda Homend Antakya Belediyesi, Litvanya'nın Vilnius Kibirkstis basketbol takımını deplasmanda 93-66'lık sonuçla geçerken, Fenerbahçe, (B) Grubu'ndaki ilk maçında, Romanya'nın Municipal Targoviste takımına 73-48 üstünlük sağladı. (A) Grubu'nda mücadele eden Tarsus Belediyesi Basketbol Takımı ise deplasmanda İspanya'nın Rivas Ecoplis takımına 79-48 yenildi.

- FIBA Kadınlar Avrupa Kupası (B) Grubu'nda mücadele eden TED Ankara Kolojliler Basketbol Takımı, deplasmanda Belçika'nın Lotto Young Cats takımını 80-69 yenerken, (C) Grubu'nda mücadele eden Mersin Büyükşehir Belediyesi Basketbol Takımı, deplasmanda Belçika'nın Belfius Namur takımına 70-66 kaybetti.

- A Milli Erkek Hentbol Takımı, 2014 Avrupa Hentbol Şampiyonası Grup Elemeleri'ndeki ilk maçında deplasmanda Norveç'e 41-23 mağlup oldu.

- Halter Federasyonu Başkanlığı'na Hasan Akkuş yeniden seçildi. Akkuş, genel kurulda kullanılan 242 delegenin 135'inin oyunu alarak 3. kez başkan oldu. Diğer aday Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu halterci Halil Mutlu ise 99 oyda kaldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler