Aralık ayında yaşanan spor olayları

Türkiye'nin Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'na başarıyla evsahipliği yaptığı Aralık ayı, Türk ve dünya sporu açısından oldukça hareketli geçti.

Yayınlanma: 20.12.2012 - 12:06
Abone Ol google-news

Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, İstanbul'un evsahipliğinde Türkiye'de düzenlendi. Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyonada madalya sıralamasında ABD 11 altın, 8 gümüş ve 8 bronzla ilk sırada yer alırken; Türkiye, yarı final ve final yüzen sporcu sayısı bakımından, tarihinin en başarılı şampiyonasını yaşadı. Türk sporcular 3 final, 4 de yarı final yüzdü. Şampiyonada 4 Türkiye rekoru kıran, 2 final yüzen İskender Başlakov, Türkiye adına en başarılı isim oldu.

Futbolda Avrupa kupalarında mücadele eden iki Türk takımı, gruptan çıkarak üst tura yükseldi. Galatasaray; Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde, Fenerbahçe ise UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci tura çıkma başarısı gösterdi.

Japonya'da düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nın sahibi, Brezilya'nın Corinthians takımı oldu. Bu arada ''Gol çizgisi teknolojisi'', ilk kez bu kupada kullanıldı.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nde Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine arasında oynanan derbi maçta çıkan tribün olayları da yılın son ayından akıllarda kalan olaylardan biri oldu. Güvenlik endişesiyle tatil edilen maçta göz altına alınan 14 kişi, süresiz şekilde maçlara giriş yasağıyla cezalandırıldı.

Yılın son ayı, Türk voleybolu açısından da önemliydi. 2012 Grand Prix üçüncülüğü nedeniyle, A Milli Bayan Voleybol Takımı'na, Dünya Grand Prix'sine doğrudan katılım hakkı verildi.
İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan oylama sonucunda, Avrupa Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenmesine, ilkinin de 2015 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılmasına karar verildi.

2012 yılının Aralık ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Aralık:


- (A) Milli Bayan Hentbol Takımı, 2013 Dünya Şampiyonası 4. Eleme Grubu'nu ilk sırada tamamlayarak play-off maçı oynamaya hak kazandı.

- Görme Engelliler Spor Federasyonu'nun 3. olağan genel kurulunda, Abdullah Çetin yeniden başkanlığa seçildi.

2 Aralık:


- Antalya'da düzenlenen Parlamentolar Arası Futbol Turnuvası'nda Türkiye, Macaristan'ı 2-1 yenerek şampiyon oldu.

3 Aralık:

- (A) Milli Bayan Voleybol Takımı, 2012 Grand Prix üçüncülüğü nedeniyle, Dünya Grand Prix'sine doğrudan katılım hakkı elde etti.
- Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, üçüncü kez kazandığı Dünya Supersport Şampiyonluğu ödülünü, Dünya Motosiklet Federasyonu'nun (FIM) Monako'da düzenlediği FIM Gala Töreni'nde aldı. Sofuoğlu'na birincilik madalyasını, 6 kez dünya şampiyonluğu bulunan James Albert Redman taktı.

4 Aralık:

- Futbolda, Avrupa Şampiyonlar Ligi A, B, C ve D gruplarında 6. ve son maçların tamamlanmasının ardından gruplarında ilk 2 sırada yer alan takımlar, ikinci tura yükseldi. Grubunu üçüncü sırada bitiren ekipler ise yollarına UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.

A Grubu'nda Paris Saint-Germain ve Porto, B Grubu'nda Schalke 04 ve Arsenal, C Grubu'nda Malaga ve Milan, D Grubu'nda Borussia Dortmund ve Real Madrid ikinci tura yükseldi.

A Grubu'nda Dinamo Kiev, B Grubu'nda Olympiakos, C Grubu'nda Zenit ve D Grubu'nda Ajax üçüncü sırada yer alarak, yollarına UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek takımlar oldu.

- Türkiye Voleybol Federasyonu, sözleşmesi sona eren A Milli Bayan Takımı'nın Brezilyalı antrenörü Marco Aurelio Motta ile yeniden sözleşme yapmama kararı aldı.

- Türkiye 19 Yaş Altı Milli Futbol Takımı, Antalya'da Portekiz ile yaptığı hazırlık maçını 2-1 kazandı.

- Hollanda'da, amatör maçta futbolcuların saldırdığı yardımcı hakem, hayatını kaybetti. Amsterdam bölgesinde amatör branşta yer alan Buitenboys ile Nieuw Sloten takımları arasındaki müsabakada gönüllü olarak yardımcı hakemlik yapan 41 yaşındaki Richard Nieuwenhuizen, verdiği bir kararı beğenmeyen 15 ile 16 yaşlarındaki iki futbolcunun saldırısına uğradı. Ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılan Nieuwenhuizen hayatını kaybetti.
- Galatasaray'ın forvet oyuncusu Burak Yılmaz, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin ''UEFA Yılın 11''i oylaması için adaylar arasında yer aldı.

5 Aralık:


- Futbolda, Avrupa Şampiyonlar Ligi E, F, G ve H gruplarında 6. ve son maçların tamamlanmasının ardından gruplarında ilk 2 sırada yer alan takımlar, ikinci tura yükseldi. Grubunu üçüncü sırada bitiren ekipler ise yollarına UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.
H Grubu'nda yer alan Galatasaray, son maçında Portekiz'in Braga takımını deplasmanda 2-1 yenerek, Manchester United'ın ardından grubunu ikinci sırada yer aldı ve ikinci tura çıktı.

-Galatasaray'ın yanı sıra E Grubu'nda Juventus ve Shakhtar Donetsk, F Grubu'nda Bayern Münih ve Valencia, G Grubu'nda Barcelona ve Celtic, H Grubu'nda ise Manchester United son 16 takım arasına kaldı.E Grubu'nda Chelsea, F Grubu'nda BATE Borisov, G Grubu'nda Benfica ve H Grubu'nda CFR Cluj, yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.

- Uluslararası Voleybol Federasyonları Birliği (FIVB), 2013'de düzenlenecek 23 Yaş Altı dünya şampiyonalarının organizatör ülkeleri belirledi. 23 Yaş Altı Erkekler Dünya Şampiyonası, 2-11 Ağustos tarihleri arasında Brezilya'da, 23 Yaş Altı Bayanlar Dünya Şampiyonası ise 12-21 Temmuz tarihleri arasında Meksika'nın ev sahipliğinde düzenlenecek.

- 19 Yaş Altı Milli Futbol Takımı'nın, 2013 Avrupa Şampiyonası'na katılmak için oynayacağı Elit Tur'daki rakipleri İtalya, Ukrayna ve Rusya oldu.

- Dünya Motor Sporları Konseyi (WMSC), yılın son toplantısı için İstanbul'da biraraya geldi. Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) Genel Kurulu haftası, Çırağan Sarayı Kempinski'de başladı. FIA Başkanı Jean Todt, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Demir Berberoğlu ve eski başkan Mümtaz Tahincioğlu'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılara, 134 ülkeyi ve 250'nin üzerinde federasyonu temsilen 540 delege katıldı.

- İstanbul Park'ın işletmesini alan Vural Ak, Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone ile F1'in yeniden Türkiye'ye dönmesi için her konuda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) da İstanbul'un yeniden Formula 1 takvimine dahil edilmesi için Bernie Ecclestone ile fiyat dışında her konuda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise Formula 1'in Türkiye'ye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey bulunmadığını, bu konunun tamamen özel sektörün konusu olduğunu söyledi.
- Lena Aylin Erdil, Dünya Rüzgar Sörfü Sürat Rekoru Yarışması'nda 45.74 knot ile Türkiye rekoru kırarak, dünyanın en iyi 2'nci derecesine ulaştı.

6 Aralık:

- Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu'ndaki 6. ve son maçında Almanya'nın Borussia Mönchengladbach takımına sahasında 3-0 yenildi, ancak ikinci tura yükseldi. Sarı-lacivertli takım, gruptan çıkmayı daha önce garantilemişti.Fenerbahçe'den başka A Grubu'nda Liverpool ve Anji Mahaçkale, B Grubu'nda Viktoria Plzen ve Atletico Madrid, C Grubu'nda Borussia Mönchengladbach, D Grubu'nda Bordeaux ve Newcastle United, E Grubu'nda Steaua Bükreş ve Stuttgart, F Grubu'nda ise Dnipro ve Napoli ikinci tura yükselen diğer takımlar oldu.

- Beşiktaş Hentbol Takımı'nın, Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Kupası D grubundaki rakipleri belli oldu. Siyah-beyazlı takım, Romanya'nın Stiinta Municipal Dedeman Bacau, Almanya'nın SC Magdeburg ve Fransa'nın HBC Nantes takımlarıyla mücadele edecek.
- Futbolda ''Gol çizgisi teknolojisi'', ilk kez Japonya'da düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda denendi.

- İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona'da forma giyen Lionel Andres Messi, THY'nin yeni ''marka elçisi'' oldu.
- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Los Angeles Lakers'ın yıldızı Kobe Bryant, ''30 bin sayı barajını aşan en genç oyuncu'' olarak tarihe geçti.
- Milli satranççı Vahap Şanal, Uluslararası Usta (IM) unvanına sahip en genç Türk sporcu oldu.

7 Aralık:


- Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) Yıl Sonu Ödül Töreni İstanbul'da yapıldı.
Törende, Formula 1 dünya şampiyonu Alman Sebastian Vettel, ikincisi İspanyol Fernando Alonso, üçüncüsü Finlandiyalı Kimi Raikkonen, Dünya Ralli Şampiyonu Fransız Sebastien Loeb, Dünya Endurance Şampiyonları Alman Andre Lotterer, Fransız Benoit Treluyer ve İsviçreli Marcel Fassler, Dünya Binek Otomobiller Şampiyonu İngiliz Rob Huff, GT1 şampiyonları Alman Marc Basseng ve Marcus Winkelhock de ödüllerini aldı.

Gecede, Doğu Avrupa Ralli Şampiyonluğu'nu kazanan Türk sporcular Yağız Avcı ve Bahadır Gücenmez ikilisine ödüllerini, TOSFED eski başkanı Mümtaz Tahincioğlu verdi.
- Futbolda, UEFA Avrupa Ligi'nde, 6 grupta yapılan maçlar sonrasında ikinci tura yükselen son 12 takım belli oldu.
G Grubu'nda Genk ve Basel, H Grubu'nda Rubin Kazan ve İnter, I Grubu'nda Olympique Lyon ve Sparta Prag, J Grubu'nda Lazio ve Tottenham Hotspur, K Grubu'nda Metalist ve Bayer 04 Leverkusen, L Grubu'nda ise Hannover 96 ve Levante bir üst tura çıkan ekipler oldu.

8 Aralık:

- Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC), Avrupa Olimpiyat Oyunları'nın ilkinin 2015 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılmasına karar verdi. İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Avrupa Olimpiyat Komitesi 41. Genel Kurulu'nda, yapılan gizli oylamada, 49 olimpiyat komitesi üyesinden 38'inin oyunu alan Bakü, 2015 yılında ilk kez düzenlenecek Avrupa Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını kazandı.

- Galatasaray, judoda erkeklerde ve bayanlarda Spor Toto Süper Lig'de sezon şampiyonu oldu.

9 Aralık:


-Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nde Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine arasında oynanan derbi maç, çıkan tribün olayları nedeniyle yarıda kaldı. Ahmet Cömert Spor Salonu'nda yapılan maç öncesinde, iki takım taraftarları arasında gerginlik yaşandı. Bu gerginlik, sahaya da yansıdı. Bazı taraftarların sahaya girmesiyle maçın başlaması gecikti.
Güvenlik tedbirleri altında yapılan maçın ikinci periyotunda yaşanan gerginlik nedeniyle karşılaşma durdu. Emniyet görevlileri, tribünde meşaleler yakan ve birbirlerinin üzerine maddeler atan taraftarlara müdahalede bulundu. Tribünler boşaltılırken, hakem ve oyuncular da soyunma odasına gitti.

Salonun koridorlarına da yansıyan tribün olayları sonucunda, bu bölümlerde maddi hasar meydana geldi. Yakılan yanıcı maddeler nedeniyle salonda duman tabakası oluştu. İki takım taraftarları arasındaki gerginlik, salon dışında da devam etti.
Galatasaray Kulübü, karşılaşmanın kaldığı andan itibaren oynanmak üzere tatil edildiğini duyurdu.
Söz konusu maçta çıkan olaylarda gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerin ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilen 14 kişi, sorgularının ardından savcılıkça, tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemede tekrar ifadeleri alınan bu kişiler, tutuksuz yargılanmak üzere 12 Aralık Çarşamba günü serbest bırakıldı.

Haklarında süresiz şekilde maçlara giriş yasağı getirilen 14 kişinin, her maçtan önce polis merkezine giderek imza atmaları kararlaştırıldı.

10 Aralık:

- Barcelona takımının Arjantinli futbolcusu Lionel Messi, Real Betis deplasmanında attığı 2 golle, 2012 yılındaki toplam gol sayısını 86'ya çıkarttı. Messi böylece Alman Gerd Müller'in 1972 yılındaki 85 gollük rekorunu da kırmış oldu.

- Erzurum, 2014 UEFA Futsal Avrupa Şampiyonası elemelerinde ana eleme turu 7. Grup müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Ön eleme turunu maç yapmadan geçen Türkiye'nin de yer aldığı ana eleme turu 7. Grup'ta maçlar, 26-31 Mart 2013 tarihleri arasında Erzurum'da yapılacak.

11 Aralık:

- Erkeklerde Sırp Novak Djokovic, bayanlarda Serena Williams Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından ''Yılın Tenisçisi'' seçildi.

12 Aralık:


- Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, İstanbul'da başladı. Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyonada, madalya sıralamasında ABD 11 altın, 8 gümüş ve 8 bronzla ilk sırada yer aldı. Çin Halk Cumhuriyeti 3 altın, 5 gümüş, 3 bronzla ikinci, Macaristan ise 3 altın, 4 gümüş, 3 bronzla üçüncü sırayı elde etti.

Toplam 5 gün süren şampiyonada 2 dünya, 20 şampiyona rekoru kırıldı. Türk yüzücüler de 14 büyükler, 1 gençler Türkiye rekoru kırdı.

İki dünya rekoru kıran ABD'li yüzücü Ryan Lochte, en iyi erkek yüzücü seçilirken, en iyi kadın yüzücü Macar Katinka Hosszo, en iyi takım ise ABD oldu.

Türkiye, yarı final ve final yüzen sporcu sayısı bakımından, tarihinin en başarılı şampiyonasını yaşadı. Türk sporcular 3 final, 4 de yarı final yüzdü. Şampiyonada 4 Türkiye rekoru kıran, 2 final yüzen İskender Başlakov, Türkiye adına en başarılı isim oldu.

- Basketbolda, Erkekler Avrupa Kupası (D) Grubu maçında Banvit, deplasmanda Almanya'nın Oliver Baskets Wurzburg takımını 81-62 yenerek bir üst tura yükseldi.

- Fenerbahçe, futbolda Ziraat Türkiye Kupası 5. Tur maçında PTT 1. Lig ekibi Göztepe'yi 4-0 yenerek, gruplara kaldı.

- Voleybolda, Erkekler Çalenç Kupası üçüncü tur rövanş maçında Galatasaray, deplasmanda İsviçre'nin Volley Amriswil takımını 3-1 yenerek bir üst tura yükseldi.

13 Aralık:


- Voleybolda Avrupa Kupaları'nda Türk takımlarının rakipleri belli oldu. Avrupa Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde Eczacıbaşı Vitra, İtalya'nın Asystel Carnaghi; Vakıfbank da Polonya'nın Atom Trefl takımıyla eşleşti. Galatasaray Daikin ise Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'nin ev sahipliğini aldığı için finallere doğrudan katılma hakkı elde etti.
Erkekler CEV Kupası'nda mücadele eden Maliye Milli Piyango, çeyrek finalde Çek Cumhuriyeti'nin Jihostroj Ceske Budejovice, Halkbank ise Belçika'nın Knack Roeselare takımıyla eşleşti. Fenerbahçe'nin Bayanlar CEV Kupası çeyrek finalindeki rakibi ise Polonya'nın Tauron MKS Dabrowa Gornicza takımı oldu.

Galatasaray, Avrupa Erkekler Çalenç Kupası çeyrek finalinde İsviçre'nin EN Gas&Oil Lugano; İlbank Avrupa Bayanlar Çalenç Kupası çeyrek finalinde İtalya'nın Universal Modena takımıyla eşleşti.
- Basketbolda Avrupa Kupaları'nda da bazı Türk takımlarının üst turdaki rakipleri belli oldu. ULEB Avrupa Kupası'nda Top 16'ya kalan Galatasaray Medical Park; L Grubu'nda Unics Kazan (Rusya), Kızılyıldız Diva (Sırbistan) ve Ratiopharm (Almanya); I Grubu'nda mücadele edecek Banvit, Budivelnik (Ukrayna), Triumph (Rusya) ve Buducnost Voli (Karadağ) ile eşleşti.

Fenerbahçe Ülker, Basketbol THY Avrupa Ligi A Grubu'ndaki son maçında İtalya'nın Mapooro Cantu takımını 77-69 yenerek ''Top 16'' turuna yükseldi. Top 16'ya kalmayı daha önce garantileyen Beşiktaş ise D Grubu son maçında Litvanya'nın Lietuvos Rytas takımını 66-65 yendi.
FIBA Kadınlar Avrupa Kupası sekizli final rövanş maçında ise Kayseri KASKİ, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni 63-55 yenerek çeyrek finale yükseldi.

- Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 5. turunda Trabzonspor, normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 sona eren maçta Kasımpaşa'ya seri penaltı atışlarında 4-2 üstünlük sağlayarak gruplara kaldı.

14 Aralık:


- THY Avrupa Ligi C Grubu'nda mücadele eden ve ''top 16'ya'' kalmayı daha önce garantileyen Anadolu Efes, gruptaki son maçında Litvanya'nın Zalgiris Kaunas takımına deplasmanda 71-53 yenildi.

16 Aralık:


- Japonya'da düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nın finalinde Brezilya'nın Corinthians takımı, İngiltere temsilcisi Chelsea'yi 1-0 yenerek, şampiyon oldu.

- (A) Milli Bayan Hentbol Takımı, gelecek yıl Sırbistan'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası öncesi, play-off turunda Danimarka ile eşleşti.
- Spor Toto Süper Lig'deki derbi karşılaşmasında Galatasaray, Fenerbahçe'yi ilk yarıda atılan gollerle 2-1 mağlup etti.

17 Aralık:

- Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar, görevinden istifa etti.

18 Aralık:

- 20 Yaş Altı Milli Futbol Takımı, Hırvatistan ile Antalya'da oynadığı özel maçı 3-0 kazandı.
- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Galatasaraylı Burak Yılmaz'ı, Avrupa Şampiyonlar Ligi grup maçlarının en iyi oyuncusu seçti.

- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) İcra Komitesi'nin eski üyesi ve Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Katarlı Muhammed bin Hammam, futboldan ömür boyu men edildi.

19 Aralık:

- FIBA Kadınlar Avrupa Ligi (A) Grubu'nda İspanya'nın Rivas Ecopolis takımı, Tarsus Belediyesi'ni deplasmanda 74-62 yendi.

- Beşiktaş Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) geliştirmiş olduğu ve UEFA'nın finansal olarak desteklediği Kız Futbol Eğitim Merkezleri projesiyle kadın futbolu alandaki çalışmalara başladı.

- Türk vücut geliştirme sporcuları Tolga Balıkçı ve Hamdullah Aykutluğ, kategorilerinde dünya şampiyonu oldu.

- İspanya, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) dünya sıralamasında zirvedeki yerini korudu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler