'Üniversiteler iktidarın arka bahçesi değil'

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ODTÜ'de yaşanan polis şiddetini bildiri yayımlayarak protesto etti.

Yayınlanma: 22.12.2012 - 11:53
Abone Ol google-news

İmzaya açılan bildiride, “Üniversitelerde ya da başka toplumsal ortamlarda devletin Emniyet güçleri tarafından bu tür şiddet olaylarının tahrik edilmesi, yaratılması ve sürdürülmesi kesinlikle kabul edilemez” denildi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği de olayları kınayarak “Üniversiteler, siyasi iktidarın arka bahçesi değil, özgür, özerk alanlardır” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yayımlanan bildiride, TÜBİTAK tarafından törene davet edilen Meclis Başkanı, Başbakan ve diğer resmi yetkililer için ODTÜ yerleşkesine gelen çok sayıda polisin, tören sırasında yerleşkenin muhtelif yerlerinde meşru ve demokratik protesto haklarını kullanan öğrencilere karşı orantısız güç kullandığına dikkat çekildi. Polisin uyguladığı güç ve şiddetin üniversitedeki öğrenci, öğretim üyesi ve çalışan birçok kişinin hayatını ve güvenliğini tehlikeye soktuğu vurgulanarak “ODTÜ’lü öğrencilere, meslektaşlarımıza ve çalışanlara söz konusu olaylar nedeniyle büyük geçmiş olsun der, ODTÜ yerleşkesinde yaşanan şiddeti ve şiddete vesile olanları kınadığımızı bütün kamuoyuyla paylaşırız” denildi. Bildiriyi 135 akademisyen imzaladı.

 

Şiddet tipik bir hal aldı

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nden yapılan açıklamada, üniversiteler üzerinde son yıllarda gittikçe artan baskılarla birlikte, öğrenciler ve öğretim elemanları üzerinde yoğunlaşan doğrudan polis şiddeti vakalarının da tipik bir hal aldığına vurgu yapıldı. “Polis şiddeti, öğrencilere ve üniversiteye doğrudan bir saldırı olmanın ötesinde, öğrencileri şiddetin içine çeken provokatif bir işlev görmektedir” değerlendirmesi yapılan açıklamada, ODTÜ’deki orantısız gücün sorumlularının araştırılması talep edildi. Açıklamada, “Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, şiddete başvurmadan siyasi iktidarı, başbakanı eleştirmek, protesto etmek en doğal demokratik haklarıdır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler