ODTÜ'ye büyük kuşatma

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Denetleme Kurulu'nu harekete geçirdi, çok sayıda üniversite 'olayları' kınadı.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 08:24
Abone Ol google-news

Üniversiteler sivil toplum kuruluşları ve siyasiler ODTÜ olaylarında kusuru bulunan Emniyet mensuplarının soruşturulması gerektiğini belirtirken YÖK önce davrandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ’deki olayları incelemek üzere Denetleme Kurulu’nu görevlendirdi. Denetleme Kurulu rektör dahil öğretim üyelerinin olaylarda etkisi veya desteği olup olmadığını inceleyecek. Dün art arda açıklama yapan 12 üniversitenin ODTÜ’de çıkan olayları kınarken kampusta yaşanan polis şiddetine değinmemesi dikkat çekti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın, ODTÜ olaylarının incelenmesi için 21 Aralık’ta YÖK Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiği öğrenildi.  Çetinsaya, konuyla ilgili AA muhabirinin sorusu üzerine, üniversite kampuslarındaki şiddet içeren olayların üzüntüyle karşılandığını ifade etti. Üniversite kampuslarında şiddet, hoşgörüsüzlük ve baskının asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Çetinsaya, “YÖK olarak vazgeçemeyeceğimiz en temel ilkemiz akademik özgürlüktür. Akademik özgürlük, hem öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kendilerini özgürce ifade edebilmelerini hem de kampusa gelen misafirlerin ifade özgürlüğünü gerektirir. Bunu ihlal eden her davranış, akademik özgürlüğü ihlaldir ve kabul edilemez. Şiddete başvurarak akademik özgürlükleri sınırlamak, eğitim ve öğretimi engellemek asla mazur görülemez” dedi.

‘Eğitimi polis engelledi’

Çetinsaya’nın talimatıyla YÖK Denetleme Kurulu, rektör dahil tüm öğretim üyelerinin 18 Aralık’ta yaşanan olaylarda etkisinin olup olmadığını inceleyecek. İnceleme sonunda öğretim üyeleri hakkında Disiplin Kurulu’nda soruşturma açılabilecek. ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Ali Gökmen, “ODTÜ öğretim elemanları kendinden emindir. Öğretim üyeleri eğitimi ve öğretimi engellemez. 18 Aralık’ta eğitimi ve öğretimi polisin gaz ve ses bombaları engellemiştir” dedi.

Üniversiteler Başbakan Erdoğan’a destek verdi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’ye yönelik açıklamaları ve ODTÜ’lü öğrencilerin apar topar gözaltına alınmalarının ardından birçok üniversiteden ODTÜ’de yaşanan olayları kınayan açıklamalar geldi. Marmara, İTÜ, Yıldız Teknik, Galatasaray ve Mimar Sinan üniversiteleri tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında göstermiş olduğu tarihi başarı, ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır. Üniversiteler öğrencilerin ve bilim adamlarının fikir ürettiği, düşüncelerini özgürce paylaştığı; farklı, hatta katılmadığı düşüncelere tahammül etmeyi içselleştirdiği ortamlar olmalıdır. Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı; taş, sopa ve molotofkokteyli öğrencilerle anılmamalıdır” denildi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Tuncer ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Yunus Söylet, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda benzer ifadeler kullanarak “Çok küçük bir azınlığın, ODTÜ gibi ülkemizin en önemli bilim ve eğitim kurumlarından birinin imajını olumsuz şekilde etkilemesine izin verilmemelidir” dedi.

Bingöl, Uşak, Afyon Kocatepe, Sabahattin Zaim Üniversitesi Senatosu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamalarda da olaylar kınandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler