"AKP krizin faturasını tarım sektörüne çıkardı"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Hükümetin 2008 yılı ürünleri için, birkaç ay önce açıkladığı tarımsal desteklemelerde indirime gittiğini anımsatarak, "AKP krizin faturasını tarım sektörüne çıkardı, IMF ile anlaşma uğruna tarım feda edildi" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 09:00
Abone Ol google-news

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, IMF ile anlaşabilmek için tarım bütçesinde yapılan kesintinin, son kararlar ile destek kalemlerine yansıtıldığı, Hükümetin, 2008 yılı tarım desteklerini daha ödemeye başlamadan indirdiği kaydedildi. Açıklamada, "2008 yılı ürünü destekleme primlerini 2007'ye göre zaten sadece ortalama 1 kuruş artıran Hükümet, IMF'nin talimatından sonra, bunları ortalama 3 kuruş düşürmüştür. Prim miktarlarında artık 2006 yılının da gerisine gidilmiştir. Ayrıca sertifikalı tohum üreten ve kullanan çiftçilere verilen destekler ile tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürün yetiştiren üreticilere yönelik desteklerde de kesintiye gidilmiştir" denildi.
 

Türkiye, en pahalı mazotu tüketen ilk 5 ülkeden biri

Üreticinin desteklemelerinde indirime gidilirken, üreticinin ödemek zorunda kaldığı girdi maliyetlerinde de sürekli artışlar yaşandığı ifade edilen açıklamada, "Dünyanın en pahalı mazotunu tüketen ilk 5 ülkeden birisi olan Türkiye'de gübre fiyatlarındaki son 1 yıllık artışlar ise yüzde 75 ila yüzde 180 arasında değişmektedir. Girdilerin pahalandığı, çıktıların fiyatlarının düştüğü, desteklerin azaltıldığı tarım sektöründe, üretici üretimden kopmakta ve Türkiye net ithalatçı bir ülke pozisyonuna gerilemektedir" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, hububat ve yağlı tohumlardaki ithalat her geçen gün artarken, prim miktarlarının daha da düşürülmesinin, çiftçinin üretimden kopuşunu hızlandırmaktan başka bir işe yaramayacağı dile getirildi.

Açıklamada şöyle denildi:
"Yapılan kesintilerin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, 'tarımsal desteklemeleri öne çektiklerini, tarımsal destek bütçesinin yarısından fazlasının 3 ay içinde ödeneceğini' açıklaması da üreticiyi ikna etmemiştir. Hükümet, üreticinin yarasına merhem olamayacak denli küçülttüğü tarımsal destekleri bile 'seçim yatırımı' olarak kullanmaya çalışmaktadır. AKP Hükümeti, ülkemiz ve tarım sektörünün bu sıkıntılı süreci atlatabilmesi için üzerine düşen görevleri derhal yerine getirmeli, tarıma gereken kaynak aktarılmalı ve üreticinin insani gereksinimlerini karşılayacak bir gelir düzeyine kavuşması sağlanmalıdır. Tersi durumda tarım sektörümüz çok daha ağır sorunlarla karşılaşacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler