"Deniz Feneri dosyaları neden hâlâ gelmedi"

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Almanya'dan talep ettiği Deniz Feneri Davası dosyasının bir türlü Türkiye'ye gelmemesinin nedenini sordu.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 09:56
Abone Ol google-news

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Almanya'dan dava dosyasının istenmesinin üzerinden 4 ay geçtiğini, ancak dosyanın hâlâ Türk makamlarına ulaşmadığını ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Almanya'dan talep ettiği dosyanın bir türlü Türkiye'ye gelmemesinin nedenini öğrenmek isteyen Ekici, Adalet Bakanı Şahin'in süreci hızlandırmak için girişimde bulunup bulunmadığını sordu. Ekici, ''Dava dosyasında isimleri sıkça geçen bürokratların hükümete yakın kişiler olması nedeniyle dava dosyasının Türkiye'ye gelmesinde gecikme yaşandığına dair iddialar doğru mu?'' dedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere kiralanan ambulans helikopter ve uçaklarla ilgili ihalenin ne zaman yapıldığını, ihale bedelini, helikopter ve uçakların kaç yıllığına hangi firmadan kiralandığının açıklanmasını talep etti. Yalçınkaya, ''Firma ile yapılan sözleşmeye göre, helikopter veya uçağın düşmesi ihalenin iptal edilmesini gerektiren sebep mi? Helikopterlerin kira bedelinin, gerçek fiyatının 2 katı olduğu doğru mu?'' sorularını yöneltti.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de verdiği soru önergesinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, çocuklarının Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile bir ilgisi olup olmadığını sordu.

 

Erdoğan'a Deniz Feneri sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Almanya'da kurulu bulunan ''Deniz Feneri e.V''nin Türkiye'de yardım ettiği dernekleri sordu.

TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sunan Kart, konuyla ilgili olarak daha önce verdiği soru önergesinin geçiştirildiğini kaydetti. Almanya'da kurulu bulunan ''Deniz Feneri e.V'' adlı derneğin kurucuları ve faaliyet alanı, Türkiye'de yardım ettiği 9 derneğin hangileri olduğunun açıklanmasını isteyen Kart, ''MASAK'ın yürütüğü soruşturma hangi aşamadadır? Bu soruşturmadaki gelişmeler kamuoyundan neden gizlenmektedir?'' dedi.

İstenmesinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen Almanya'daki yargılama dosyasının Türkiye'ye neden gelmediği sorusunu yönelten Kart, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçlarını Soruşturma Bürosunca, dosya üzerinde sürdürülen soruşturmanın hangi aşamada olduğu ve dosyanın gelişini hızlandırılması konusunda gerekli özen ve sorumluluğun neden gösterilmediğini sordu.

Almanya'da yapılan yargılanmadaki tüm gelişmelerin kamuoyunun bilgisi dahilinde seyrettiği, davada binlerce Türk vatandaşının dolandırıldığının sabit olduğu ve işin organize bir şekilde yapıldığının açıklık kazandığını ifade eden Kart, ''Türkiye Cumhuriyeti adına davaya neden müdahale talebinde bulunulmamıştır?'' diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler