Guantanamo'dan Taliban birliklerine...

ABD'nin Guantanamo körfezindeki X-Ray kampında tutulduktan sonra serbest bırakılan bir Afganistan vatandaşının, serbest bırakıldıktan sonra Taliban'ın Pakistan'daki yüksek komuta heyetine girdiği belirlendi.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 11:07
Abone Ol google-news

ABD'nin Guantanamo körfezindeki X-Ray kampında tutulduktan sonra serbest bırakılan bir Afganistan vatandaş, Taliban'ın Pakistan'daki yüksek komuta heyetine girdi.

İngiltere basınında yer alan haberlere göre Molla Abdül Kayum Şakir adlı Afgan'ın geçen yıl Guantanamo'dan serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndüğü, bu kişinin şu anda Afganistan'da güç bulunduran İngiltere'ye ve diğer NATO ülkelerine yönelik olarak yapılacak terör saldırılarının planlanmasında rol oynadığı öne sürüldü.

İngiltere hükümet kaynaklarına dayanılarak verilen haberlerde, söz konusu kişinin Pakistan'da Quetta kentinde faaliyet gösterdiğine de işaret edilerek, Şakir'in Afgan makamlarınca serbest bırakıldıktan sonra süratle Pakistan sınırına gidip, burada Taliban güçlerine katıldığı belirtildi.

Bu arada, İngiliz hükümetinin terörle mücadele yasalarının denetimini bağımsız gözlemci statüsüyle gerçekleştiren Lord Carlisle, terör şüphelileri hakkında mahkemelerden ''kontrol altında tutulmaları'' kararı çıkartmanın hukuki olmadığını söyledi. Ev hapsinde bulunduğu halde terör örgütleriyle bağlantılarını sürdüren kişilerin de olduğunu belirten Carlisle, ''bu yöntem hem hukuki değil hem de yetersiz. Bu konuda daha etkili bir yöntem izlenmesi gerekir'' dedi.

Son yasal düzenlemelere göre hakkında ''kontrol altında tutulması'' yolunda karar alınan kişiler ev hapsinde tutuluyor, internet ve telefonla yaptıkları bütün görüşmeler izleniyor, bütün ziyaretçileri ve görüştükleri herkes kayıt altında tutuluyor. Polisin istediği anda evlerine girebildiği bu kişiler, pasaportlarını polise teslim etmek zorunda bırakılıyor, işe girdiklerinde polisi bilgilendiriyor, bu kişilerin gidecekleri cami polis tarafından belirleniyor, görüşecekleri kişilere de emniyet güçleri karar veriyor.

Uygulamanın başlatılmasından bu yana 38 kişi hakkında ''kontrol altında tutulması'' kararı alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler