CHP'nin araştırma önergesine Toptan engeli

Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP'nin Ergenekon soruşturması ve yargılaması kapsamında bulunan silah ve patlayıcılar için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesini işleme almadı. CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol, konuyla ilgili Meclis Başkanının tarafsızlığını gölgelediğini belirterek "AKP'li bakanların açıklamaları doğrultusunda karar verilmiştir" açıklamasında bulundular.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 12:44
Abone Ol google-news

Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP'nin Ergenekon soruşturması ve yargılaması kapsamında bulunan silah ve patlayıcılar için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesini işleme almadı. CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol, Araştırma önergesinin işleme konulmamasının Meclis Başkanının tarafsızlığını gölgelediğini belirterek, "Keyfi görüşlerle eylemli İçtüzük ihlali yapılmıştır.TBMM'nin istikrar kazanan örnek uygulamaları yok sayılarak AKP'li bakanların açıklamaları doğrultusunda karar verilmiştir" açıklamasında bulundular.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol'un imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın, CHP tarafından 20 Ocak 2009 tarihinde verilen Ergenekon soruşturması ve yargılaması kapsamında bulunan silah ve patlayıcılarla ilgili Meclis Araştırma Önergesini işleme koymadığı bildirildi.

Meclis Araştırma Önergelerinin, tartışmaya yer bırakmayacak şekilde TBMM Başkanlığı'nın yerleşik uygulamaları ile çözüme kavuşturulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"19'ncu Dönemde Yıldırım Akbulut ve Bayındırlık Bakanı hakkında Meclis Soruşturması Önergesinin işleme alınması için yapılan başvuru, 20'nci dönemde Metin Göktepe cinayetini araştırmak üzere kurulan komisyonun 138'nci madde uyarınca görüşmeleri durdurulması için aldığı karar; 22'nci dönemde Mercedes firmasının devam eden davayı gerekçe göstererek Araştırma Önergesine itirazını içeren başvuru, TBMM Başkanları tarafından işleme koyulmamış, TBMM'nin Anayasada belirtilen denetim fonksiyonunu yerine getirmesi gözetilmiştir. Belirtilen örneklerin dışında kamuoyunda Faili Meçhul Cinayetlerin Araştırma Komisyonu, Susurluk Araştırma Komisyonu, Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu, Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde Meydana Gelen Olayların Araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu olarak adlandırılan komisyonların da aralarında bulunduğu pek çok komisyon devam eden soruşturma ve kovuşturma sürecinde kurulmuş ve çalışmalarını tamamlamıştır."

 

"TBMM Başkanının tarafsızlığı gölgelenmiştir"

Ergenekon davasının siyasi iktidarın güdümünde sürüklendiği belirtilen açıklamada, silah, patlayıcı ve mühimmatların ise psikolojik hareket malzemesi olarak kullanıldığı savunuldu. Bu silahların kimlere ait olduğu, nerelerden temin edildiği, hangi eylemlerde kullanıldığı, hangi ülkelerde üretildiği ve Türkiye'ye nasıl sokulduğu gibi soruların derhal ortaya çıkartılması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Bu gerçeklerin ortaya çıkarılması yargı yetkisinin kullanılmasının sınırlandırılması değil, konunun siyasi yönünün TBMM tarafından ele alınmasına yöneliktir. CHP grubunun önergesindeki ifadeler, yargı organlarının değil, idarenin işlemlerinin sorgulanmasını içermekte ve idareye ilişkin tespitlere yer vermektedir. Meclis Araştırma Önergesinin işleme konulmaması TBMM'nin Sayın Başkanının tarafsızlığını gölgelemiştir. Keyfi ve indi görüşlerle eylemli İçtüzük ihlali yapılmıştır. TBMM'nin istikrar kazanan örnek uygulamaları yok sayılarak, AKP'li bakanların açıklamaları doğrultusunda karar verilmiştir. CHP Grubunun vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinin işleme konulmasını talep eden başvurumuz TBMM Başkanlığına yapılacak, TBMM Başkanının tutumunu sürdürmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır. Sayın Başkanı Anayasa ve İçtüzüğe uygun davranmaya ve TBMM yönetiminde güven bunalımına yol açacak davranışlardan kaçınmaya davet ediyoruz" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler