"Türk bankalarına güvenebilirsiniz"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'a yaptığın ziyarette Türk-Suud İş Konseyi toplantısına katıldı. Gül, Suudi Arabistanlı iş adamlarına ''Türk bankacılık sistemi krizi çok sağlam karşıladı. Türk bankalarına güvenebilirsiniz'' diye seslendi.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 13:02
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ikinci gününde, ülkenin en büyük üniversitesi olan Suud Üniversitesi ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji kentini ziyaret etti.

Üniversitede, Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı Halid bin Muhammed Al Anqari ile görüşen Gül, daha sonra yaptığı açıklamada, Suud Üniversitesi'nin dünyada bilinen bir eğitim kurumu olduğunu söyledi. Üniversitede değerli bilim adamları bulunduğunu ifade eden Gül, görevli bazı Türk bilim adamlarını da tanıdığını belirtti.

 

"Türk bankacılık sistemi krizi çok sağlam karşıladı"

Türk-Suud İş Konseyi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Faisal Otel'de toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bazı Suud bakanlar ve iş adamları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin en üst seviyeye çıkacağına inandığını söyledi.

İki ülke iş adamlarından karşılıklı yatırımlarını artırmalarını isteyen Gül, Suud iş adamlarına da ''Türk bankacılık sistemi krizi çok sağlam karşıladı. Uluslararası finans kurumlarının bu yönde raporları var. Türk bankalarına güvenebilirsiniz'' diye seslendi.

''Türkiye'nin bölgesinde güvenlik ve istikrardan yana olduğunu, bazı kışkırtıcı gelişmelere karşı soğukkanlılıkla yaklaştığını'' ifade eden Gül, bu politikanın ekonomiye de olumlu etkileri olduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye'nin ekonomi alanında köklü reformlara imza attığını, AB ile üyelik müzakerelerine başladığını anlatarak, ''AB ile üyelik müzakereleri yürüten Müslüman Türkiye ile sizin de gurur duyduğunuzdan eminim'' dedi.

Türk ekonomisinin son yıllardaki yeniden yapılandırılması sayesinde güven ortamının çok güçlü bir hale geldiğini vurgulayan Gül, ülkede yerli-yabancı ayrımı yapılmadığını, tüm yatırımcıların eşit imkanlara sahip olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'ın küresel krizden en az etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkati çekerek, ülkenin kriz ortamında yatırımlarını artırdığını ve krizin bu şekilde fırsata dönüştürülebileceğini belirtti.

.
Şura Meclisi'ne sabah saatlerinde hitap eden ve ardından bir dizi ziyaretlerde bulanan Gül, akşam saatlerinde ise konakladığı Misafir Sarayı'nda bazı Suud bakanları kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, sırasıyla Dışişleri Bakanı Prens Faysal, Belediye ve Köy İşleri Bakanı Prens Mite'b, İletişim ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Mulla ve Maliye Bakanı Assaf ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.

 

Gül, Türkiyenin Riyad Büyükelçisi'nin verdiği resepsiyona katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ali Naci Koru'nun onurlarına verdiği resepsiyona katıldı.

Türkiye'nin Riyad Büyükelçiliği'ndeki resepsiyona, Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra oğulları Mehmet Emre Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TÜBİTAK Başkanı Pof. Dr. Nükhet Yetiş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve davetli Türk yurttaşları katıldı.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Büyükelçi Koru, Cumhurbaşkanı Gül'ü Riyad'da görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi ve ''Şahsım ve Suudi Arabistan'da yaşayan Türk vatandaşları adına hoşgeldiniz diyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül de resepsiyonda Türk yurttaşlarıyla buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dostane ilişkilerin son yıllarda daha da geliştiğini belirten Gül, burada yaptığı temasların meyvelerinin alınacağına inandığını söyledi.

Büyükelçi Koru'yu Türk yurtaşlarıyla büyükelçiliğin bütünleşmesini sağlamasından dolayı kutlayan Gül, Türk vatandaşlarına da ''Sizin buradaki eviniz Büyükelçiliğimiz'' diye seslendi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk yurttalarının Suudi Arabistan'da başarılı işlere imza atmasını istedi.

Konuşmaların ardından resepsiyona katılan kadınlar, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e yakın ilgi gösterdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e ''Maraş dondurması'' da ikram edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler