'Krizin çözümü için diyalog fırsatı hala mevcut'

Senegal'in Mali'den sorumlu devlet bakanı Abdullah Batili, Mali'deki krizin çözümü için diyalog fırsatının hala mevcut olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 30.12.2012 - 20:33
Abone Ol google-news

Moritanya Sol İlerici Güçler Birliği konferansına katılan Abdullah Batili, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 20 Aralık'ta kabul edilen 2085 sayılı kararın 3 ana başlık altında toplandığını ifade etti. Batili, bu başlıkların, müzakerelerin sürdürülmesi, krizin insani boyutunun önemsenmesi ve askeri müdahalenin başvurulacak son seçenek olması şeklinde olacağını açıkladı.

Mali Hükümeti ve ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara müzakere için fırsat vermenin gerekliliğine vurgu yapan Batili, ''Senegal olarak savaş dışı çözümleri tercih ediyoruz. Ama eğer güç kullanmak çözüm getirecekse Senegal'in de buna katkısı olur'' diye konuştu. Moritanya ve Cezayir'e krizin çözümüne ilişkin etkin bir rol oynama çağrısı yapan Batili, Mali'nin kuzeyindeki silahlı grupların işlediği ihlalleri eleştirdi.

BMGK, geçen haftaki oturumunda Mali'de Afrika öncülüğünde Uluslararası Destek Misyonu konuşlandırılması kararı almıştı. Mali'deki son durum ve alınması gereken önlemlerin görüşüldüğü toplantıda, Mali'deki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilerek, Mali'ye askeri ve politik destek verileceği kaydedilmişti.

Ensaruddin ve Azavad hareketi (MNLA) ve Tevhid ve Cihad Hareketi, mart ayındaki askeri darbeyle oluşan iktidar boşluğundan bu yana Mali'nin kuzey bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyor. MNLA, Mali'nin kuzeyinde yaşayan Tuareg azınlığının bağımsızlığını talep ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler