Vatikan'dan 'soykırım' açıklaması

Vatikan, Aziz 10. Pius Kardeşliği diye de adlandırılan ''Lefebvreciler'' grubuna mensup İngiliz Piskopos Richard Williamson'a ültimatom vererek, İkinci Dünya Savaşı'ndanda Yahudi soykırımını inkar eden beyanatlarını geri çekmesini talep etti.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 18:47
Abone Ol google-news

Vatikan Devlet Sekreterliği (Başbakanlık) tarafından bugün yapılan açıklamada, "Piskopos Williamson'un Yahudi soykırımı konusundaki beyanatları kabul edilebilecek bir şey olmadığı gibi Papa tarafından da kesinkes reddedilmektedir. Willamson'un kilisedeki piskoposluk görevini sürdürebilmesi için beyanatlarını geri çekmesi gerekmektedir" denildi.

Açıklamada, grup hakkındaki aforoz kararının kaldırılması sırasında Papa 16. Benediktus'un Piskopos Williamson'un Yahudi soykırımını inkar eden beyanatlarından haberdar olmadığı da iddia edildi. Papa, ''Lefebvreciler'' grubuna mensup 4 piskopos hakkındaki afaroz kararını 24 Ocak'ta kaldırmıştı. Bu piskoposlar 20 yıl önce afaroz edilmişti.

Piskoposlar arasındaki Williamson, 21 Ocak'ta İsveç televizyonuna yaptığı açıklamada, ''soykırım abartılıyor, yahudilerden 6 milyon değil, en çok 300 bini öldü. Gaz odalarının olmadığına inanıyorum'' demişti.

Papa, Almanya ve İsrail başta olmak üzere gelen tepkileri dindirebilmek umuduyla bugünkü ve geçen çarşamba genel kabul merasiminde yaptığı konuşmada, Yahudi soykırımının inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu vurgulamaya özen göstermişti. Vatikan'ın Piskopos Williamson'a verdiği ültimatomun, Papa 16. Benediktus'a Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından da tepki gösterilmesinin ardından geldi.

Merkel, dün Berlin'de yaptığı açıklamada Lefebvrecilerin Yahudi soykırımını inkar etmeleri konusunda Vatikan'ın net bir tavır takınmadığını iddia ederek, ''Vatikan'ın aforozu kaldırma kararı, Yahudi soykırımının inkar edilebileceği türünden bir izlenim doğurmuşsa bunun uzantıları da olacaktır. Vatikan ve Papa'nın, Yahudi soykırımının inkar edilemeyeceğini açıkça belirtmeleri şarttır. Bunun net bir biçimde ortaya konması gerekiyor'' demişti.

Papa'nın afaroz kararını kaldırması, İsrail'in şiddetli tepkisine yol açmıştı.

Lefebvreciler

Aziz 10. Pius Kardeşliği, Roma Katolik Kilisesi'ni modern dönemlerle uyumlu hale getirme çabası olarak nitelenen İkinci Vatikan Konsili'nin (1963-1965) kararlarını kabul etmeyen, aşırı sağcı ve gelenekçi Katolikleri bünyesinde toplayan bir grup olarak tanınıyor. Başlangıçta Fransız başpiskopos Marcel Lefebvre öncülüğünde örgütlenen bu grubun üyeleri, kurucularının soyadına atfen Lefebvreciler diye de adlandırılıyor. Grubun liderliği, 1991'de Lefebvre'nin vefatı sonrasında Başpiskopos Falley tarafından yürütülüyor.

Roma Katolik Kilisesi'nin diğer dinlerin mensuplarıyla diyaloğa dayalı bir ilişki tesis etmesine de kesinkes karşı çıkan Lefebvrecilerin, Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretinde Sultan Ahmet Camii'ni ziyaret edip orada dua etmesini "skandal" olarak niteledikleri de biliniyor.

Lefevreciler hakkındaki aforoz kararının kaldırılmasının tartışmaları devam ederken, gelişmelerin Papa 16. Benediktus'un İsrail'e yapmayı planladığı ziyaretin ertelenmesine ya da iptaline de yol açmasından endişe ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler