Eluana Englaro'nun suni beslenmesi azaltılacak

Ötanazinin simgesi haline gelen ve İtalya'da 17 yıldır komada olan Eluana Englaro'nun ölümle buluşması için geri sayım başladı. Eluana Englaro'nun yarından itibaren suni beslenmesi azaltılacak. Hükümetin bir kararnameyle suni beslenmeye son verme işlemini engelleme olasılığı bulunuyor.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 12:05
Abone Ol google-news

İtalya'da 17 yıldır komada olduğu halde doktor gözetiminde son nefesini vermek üzere Udine'deki La Quiete polikliniğine kaldırılan Eluana Englaro'nun ölümle buluşması için geri sayım başladı.  Nörolog Carlo Alberto De Fanti, yarından itibaren Eluana'nın suni beslenmesini yüzde 50 oranında azaltacaklarını söyledi.

Karar, sabah saatlerinde, Englaro ailesinin avukatı Giuseppe Campeis ve anastezi uzmanı Dr. Amato De Monte'nin Udine Başsavcısı Antonio Biancardi ile yaptıkları görüşmeden sonra açıklandı.

Hastane ekibi, Yargıtay kararı doğrultusunda ailenin talebi üzerine Eluana'nın suni beslenmesine aşamalı olarak son vermeye hazırlanırken, Silvio Berlusconi liderliğindeki hükümetin bir kararnameyle suni beslenmeyi kesme işlemine son verme olasılığı da bulunuyor.

Vatikan ve Katolik kuruluşlar, suni beslenmesinin kesilmesini, ötanazi ve cinayet olarak tanımlayarak, olayı protesto etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın ise konuya ilişkin bir kararname çıkararak, Udine'deki poliklinikte icra edilmeye başlanan işlemleri engelleme hazırlığında olduğu iddia edildi. Başbakan Berlusconi'nin, dün akşam yaptığı kısa açıklamada, "Evet hükümet bu yönde çalışıyor" demesiyle birlikte, bu olasılık da güçlenmiş bulunuyor.

Englaro ailesinin avukatı Campeis, bugün yaptığı değerlendirmede, "Suni beslenmeyi kesmemeyi zorunlu kılacak bir kararname, tüm işlemlerin durdurulmasını beraberinde getirir. Zira hekimleri suç işlemeye zorlayamam. Öyle bir durumda prosedürü durdurmak zorunda kalabiliriz" diye konuştu.

Eluana, 1992'de geçirdiği trafik kazası sonrasında komaya girmesinin ardından, yıllarca Lecco'daki bir devlet hastanesinde suni beslenmeyle yaşamıştı. Aile, uzun bir hukuk mücadelesi neticesinde, Yargıtay kararıyla suni beslenmeye son verme hakkını elde etmişti. Ancak Sağlık Bakanlığının devlet hastanelerinde suni beslenmeye son verilmesini yasaklayan bir genelge yayımlamasıyla birlikte, işlemin Lecco'daki hastenede gerçekleşmesi mümkün olmamıştı. Bunun üzerine, işlemin gerçekleştirilebilmesi için Eluana, memleketi Udine'deki bir özel polikliniğe nakledilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler