16 bin sokak hayvanı çiple takip ediliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'sokak hayvanlarının rehabilitasyonu çalışmaları' çerçevesinde tedavilerini tamamladığı binlerce evsiz köpeğe mikroçip takarak tedavi süreçlerinin düzenli olarak takip edilmesini sağlıyor.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 08:41
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanları rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 2006 yılında başlattığı 'sokak hayvanlarına mikroçip' programını bu güne kadar 15 bin 952 evsiz köpeğe uyguladı. Deri altına uygulanan mikroçip yazılımıyla, sokak hayvanlarının aşı takvimleri, tedavi bilgileri ve yaşadıkları bölgeler kayıt altında tutuluyor. Mikroçip uygulanan sokak hayvanı veteriner ekipler tarafından tekrar merkeze alındığında, hayvana önceden uygulanmış olan tüm tedavilere elektronik ortamda ulaşılabiliyor.
 

Araziden toplanıyor, tedavi ediliyor

Tuzla ve Hasdal'daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezleri'nde 12 kişilik sokak hayvanı toplama ekibi oluşturan Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 10 kişilik veteriner hekim kadrosuyla da bu hayvanların kısırlaştırma ve diğer tedavilerini sürdürüyor. Cerrahi işlemlerin ardından bir süre gözetim altında tutulan sokak hayvanlara mikroçip uygulandıktan sonra yeniden alındıkları bölgeye bırakılıyor. Son bir yılda 6 bin 203 köpeğe mikroçip uygulaması yapan ekipler 6 bin 321 evsiz köpeği de kısırlaştırdı.
 

Sahiplendir ya da aldığın yere bırak

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü çalışmalarını, 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "Sokaktan alınarak, tedavi ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra belli bir süre izlenen hayvanlar sahiplendirilir, sahiplendirilemeyen sokak hayvanları tekrar alındıkları yere bırakılır" esasa göre devam ettiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler