Hükümet arabuluculuk rolünde ısrarlı

ABD'de temaslarda bulunan, Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu üyesi Suat Kınıklıoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'da arabuluculuk rolünü devam ettirmek istediğini belirtti. Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemine işaret eden Kınıkoğlu, "Anti-Semitik" (Yahudi karşıtı) suçlamalarına itiraz etti.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 08:50
Abone Ol google-news

Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve AKP Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, taraflardan talep gelirse, Türkiye'nin, Ortadoğu'da arabuluculuk rolünü devam ettirmeye istekli olduğunu söyledi.

ABD'de temaslarda bulunan TBMM heyetinden Kınıklıoğlu ve AKP Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Washington'da Rumi Forum adlı kuruluşun düzenlediği yemekte soruları yanıtladı.

Kınıklıoğlu, "Davos'tan sonra Türkiye'nin arabuluculuk kapasitesini kaybettiğini savunmanın geçersiz bir önerme olduğunu" söyledi. Suat Kınıklıoğlu, "Bizim itirazlarımız mevcut İsrail hükümetinin politikalarına karşıdır, Musevilere karşı değil. Biz operasyonun İsrail'in güvenliğini artırmadığını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin, Hristiyan-Müslüman ayrımı yapmadığını, Kafkasya'daki krizde Gürcistan'ı da eşit şekilde önemsediğini vurgulayan Kınıklıoğlu, Gazze'de olanların, İsrail-Filistin ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Kınıklıoğlu, "Biz yine arabuluculuk katkımızı öneriyoruz ve bunu devam ettirmeyi umuyoruz. Ama bunu sadece tarafların istemesi durumunda yaparız. Türkiye, nüfuz sahibi ve farklı ortaklarla konuşma kabiliyetine sahip bir ülke" diye konuştu.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemine işaret eden Kınıklıoğlu, "anti-Semitik" (Yahudi karşıtı) suçlamalarına da itiraz etti. Türklerin geleneksel olarak Musevilere kucak açtığını ve onlarla barış içinde yaşadığını vurgulayan Kınıklıoğlu, "Biz kesinlikle bu sayfanın kapanmasını istiyoruz" dedi.

Filistin'de farklı fraksiyonların birleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Kınıklıoğlu, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın henüz Türkiye'yi ziyaret etmediğini, ancak ileride ziyaret etmesini umduğunu kaydetti. Kınıklıoğlu, İsrail seçiminin geri bırakılmasından sonra ABD'nin de Filistin meselesinde ağırlığını koymasının beklenebileceğini ifade etti.

AKP Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel de "Hamas ile her temasımızda, silah bırakmaları telkininde bulunuyoruz. Demokratik sürecin bir parçası olmak istiyorlarsa bir terör örgütü gibi hareket edemeyeceklerini söylüyoruz" dedi.

Türkiye'deki Musevi toplumunun güvenlik endişesi yaşadığı iddialarına karşılık Yüksel, "Musevi toplumu Türkiye'de koruma altındadır. Başbakan, gerekli her türlü tedbirin alınması için polise talimat verdi. Olumsuz duyguların tersine çevrilmesini amaçlıyoruz. Bu çerçevede de ziyaretimiz zamanlı oldu. Musevi temsilcileriyle görüşmelerimizde, Türkiye'deki Musevilerin güvende olduğunu söyledik" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler