Mumcu'yu anıyoruz

Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak'ta yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, katledilişinin 20. yıldönümünde tüm yurtta etkinliklerle anılıyor.

Yayınlanma: 24.01.2013 - 07:36
Abone Ol google-news

Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’yu, ölümünün 20. yılında özlemle anıyoruz...

 

 

Mumcu için ilk tören, bugün saat 10.30’da, Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Mumcu Anıtı’na çelenk koyulması ile başladı.  Aralarında CHP, ADD, İşçi partisi, KESK, Eğitim-İş, Gençler Birliği, Çarşı gibi siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve yurttaşlar, Uğur Mumcu Anıtı'na çelenk sundu, burada saygı duruşunda bulundu.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar yaptığı konuşmada, ''Ölümünün üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen kimliği, ileriyi gören bir yurtsever olarak Uğur Mumcu bugün de bize ışık tutmaya devam ediyor'' dedi.
Yaşar, şöyle devam etti:

''Bizi içte ve dışta çökertmeye çalışan, tam bağımsızlığımızı ortadan kaldırarak ekonomik ve siyasal yönden köle yapmak isteyen karanlık güçlere kalemiyle savaş açan Uğur Mumcu, vurguncuların, esen rüzgara göre fikir ve kimlik değiştirenlerin korkulu rüyasıydı.

Bağımsızlık inancını ve Kemalist devrimlerin ilkelerini günümüzün kurt kapanları ile dolu çıkar dünyasında yaşamını da tehlikeye atarak, ölüm tehditlerine karşı yılmadan, usanmadan savunan kalpaksız Kuvay-i Milliyeci Uğur Mumcu'yu bugün bir kez daha özlemle anıyoruz.''

 Ardından Mumcu’nun ailesi ve sevenleri, saat 12.00’de, Uğur Mumcu Sokağı’nda bir araya geldi. Burada Mumcu’nun öldürüldüğü sokakta sevenleri karanfil ve mumlarla Mumcu’yu andı. Saat 14.30’da da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü başında anma töreni yapıldı.

İSTANBUL: Şişli Belediyesi, Ankara'da 20 yıl önce, evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucunda yaşamını yitiren gazeteci yazar Mumcu'yu andı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, gazeteci Uğur Mumcu'nun ölümünün 20. yılı nedeniyle Harbiye'deki anıtı önünde tören düzenlendi.

Anıtın önüne karanfillerin konulduğu törene, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile vatandaşlar katıldı.

Sarıgül, ''gazeteci cinayetlerini işleyenlerin, Türkiye'deki demokrasi mücadelesini bitirmeye çalıştıklarını'' belirterek, halkın adalet, huzur ve barışa ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Akşam saat 18.00’de ise “Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği” tarafından Harbiye Uğur Mumcu anıtına yürüyüş düzenlenecek. Şişli Cami önünde toplanarak “Aydınlarımız için, aydınlık Türkiye için” başlığıyla yürüyecek olan gruptakiler ellerinde Uğur Mumcu posterleri ve meşalelerle yürüyecek.

Mumcu için Kadıköy Belediyesi tarafından da saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitleri için anma gecesi düzenlenecek. Gazeteci Fikret Bila’nın konuşmacı olarak katılacağı gecede Selda Bağcan ve Sadık Gürbüz konser verecek. CHP Şişli örgütü ise saat 19.30’da ilçe binası önünde toplanacak. CHP’liler ellerinde meşalelerle saat 20.00’de Harbiye Uğur Mumcu anıtına yürüyecek. Kartal Belediyesi de 27 Ocak’ta “3. Uğur Mumcu” koşusu düzenleyecek.

İZMİR: TOBAV’ın, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda örgüt desteğiyle düzenlediği etkinlik,  saat 20.00’de İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinliğe konuşmacı olarak Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, sanatçı Gülsen Tuncer ve gazeteciler Uğur Dündar, Soner Yalçın, Ümit Zileli katılacak. TOBAV Çocuk Korosu da programa şarkılarıyla eşlik edecek. CHP Konak Gençlik Kolları’nın düzenlediği anma programı da saat 12.00’de, ilçe binasında yapılacak. Programda gazetemiz İzmir Temsilcisi Kızık konuşacak.

ANTALYA: Antalya Barosu’nun geleneksel hale getirdiği “Uğur Mumcu Anma Töreni ve Özel Hukuk Ödülü” etkinliği AKM Aspendos Salon’da yapılacak. Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü bu yıl Tunceli’de başından vurularak şehit edilen Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un ailesine verilecek. Gecede bir de müzik dinletisi gerçekleştirilecek.

ADANA: Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri 24 Ocak’ta Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanarak Atatürk Anıtı’na yürüyücek. Uğur Mumcu anıtı yapılması talebini bir kez daha yineleyecek olan demokratik kitle örgütleri, daha sonra Mumcu için bir sinevizyon gösterisi ve anma konferansı düzenleyecek.

SAMSUN: 12.30’da Uğur Mumcu Parkı’nda siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri anma töreni düzenleyecek.

ESKİŞEHİR: Saat 12.30’da ADD öncülüğünde Eskişehir’deki sivil toplum temsilcileri Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler