Birdal: Genel af çıkarılmalı

DTP'li Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenleyen DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, cezaevi sorunlarının çözümü için ''genel af'' çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 11:59
Abone Ol google-news

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, DTP'li Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de 384 infaz kurumu bulunduğunu ve cezaevlerinde 103 bin 296 kişinin yattığını belirten Birdal, ''Türkiye, yarı açık cezaevi haline getiriliyor'' dedi.

Cezaevlerinde ciddi sorunlar yaşandığını savunan Birdal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurular sonucu cezaevlerinde inceleme yapmak üzere oluşturulan heyete kendisinin dahil edilmediğini, inceleme yapılan yerlerde vali ve başsavcıların dışında sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülmediğini iddia etti.

Söz konusu heyetin raporunda, çocuklar koğuşunda yapılan incelemede kendilerinden buzdolabı talep edildiğini ve bu talebin de yerine getirildiğinin yer aldığını anlatan Birdal, ''Hani taş atan bizim çocuklarımız vardı ya işte onların koğuşuna gitmişler. Bu kış günü çocukların canı soğuk su içmek istemiş olmalı ki buzdolabı istemişler'' diye konuştu.
Cezaevlerinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik bazı önerilerde bulunan Birdal, şöyle devam etti:
''Sorunların kesin çözümü, demokratik ve toplumsal barışı sağlamış bir ülke olmaktan geçmektedir. Ülkenin iç barışı ve toplumsal barışı ile yakından ilişkilidir. Sayın Başbakan Davos'ta yaptığı açıklamada 'yurtta barış dünyada barış' istediğini söyledi. Cezaevi sorunlarının çözümü de yurtta barışın önemli bir adımını oluşturacaktır; bunun yolu da 'siyasi genel af'tır. 'Genel af, olmazsa olmaz' diye düşünüyoruz.''

Akın Birdal, Erzurum'daki cezaevinde kalan hükümlülerin, süresiz açlık grevi başlattığını söyledi.

 

Tuğluk'a hapis cezası verilmesi

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, kendisine verilen 18 aylık cezanın, düşünce özgürlüğüne verildiğini bildirdi.

Tuğluk, ''Bu cezalarla susmayız; Kürt sorunu da çözümlenmez. Şimdiye kadar verilen binlerce mahkumiyete rağmen sorun bitti mi? Çözümün önünü açmak için belki hoşa gitmeyen şeyleri ifade ediyoruz. Sorunun barışçıl, demokratik yollarla çözülmesi için DTP'nin Mecliste olması şanstır. Siyasetin yolu kapatılırsa Türkiye açısından tehlike olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Tuğluk'un yargılanmasına ilişkin dün TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştüğünü belirtti.

Anayasaya göre Meclis kararı olmadan milletvekillerinin yargılanamayacağının açık bir şekilde yer aldığına işaret eden Kaplan, ''Dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin yargılanması, hukuken mümkün değildir. 12 Eylül döneminde görülmeyen, DEP milletvekilleri hakkında görülmeyen bir uygulamanın yolu açıldı. Eğer bu yol açılırsa bunun akıbeti bütün Meclisi bulur, Hamas'ı savunan Erdoğan'ı da Ergenekon'u savunan Baykal'ı da bulur. Yasalar, anayasa ihlal ediliyor'' dedi.

Kaplan, TBMM Başkanı Toptan'dan fezlekelerle ilgili çalışma yapılmasını talep ettiğini söyledi.

Mehmet Ağar'ın milletvekili olmadan önce suç işlediğini iddia eden Kaplan, onun yargılanmadığını savundu. Kaplan, ''Biz özel ayrıcalık istemiyoruz. Çifte standart uygulanmasın. Meclisin, üyesinin hukukuna sahip çıkmasını istiyoruz. Hiçbir yargıç, milletvekilini yargılayamaz. Milletvekilinin yargılanmış olması, anayasanın ihlalidir. Polis gelip hiçbir DTP'li milletvekilini cezaevine götüremeyecektir. Buna karşı tepkimiz şiddetli olacaktır'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler