"Yerel seçimler önemli bir adım"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Irak'ta düzenlenen yerel seçimlerin, tam demokrasi yolunda atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. Irak'ta 31 Ocak'ta yapılan yerel seçimlerde, yaklaşık 15 milyon seçmen, ülkedeki 18 vilayetin 14'ünde vali ve vilayet yönetimlerinin belirlenmesi için oy verdi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 15:31
Abone Ol google-news

Irak'ta yerel seçimlerin ilk resmi sonuçlarının, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin müttefiklerinin zafer kazandığını göstermesinden bir gün sonra ziyaret eden Ban Ki-Mun, başkent Bağdat'da Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki ile görüştü.

Ban, Talabani ile görüşmesinde, yerel seçimlerin, tam demokrasi yolunda atılan önemli bir adım olduğunu, ancak Iraklıların, gerçek bağımsızlık, güvenlik ve refahı sürmek için hala çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban ayrıca, BM'nin Irak'a gereken teknik ve siyasi yardımı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki de, seçimlerin ülkedeki "siyasi haritayı" değiştirdiğini belirterek, "Elbette siyasi haritada değişiklikler oldu, çünkü halk bu değişikleri görmek için oy verdi" dedi.

Vilayetlerdeki koalisyon anlaşmaları konusunda ise Maliki, bunun "listedekilerin programları temelinde olacağını" belirterek, "Bize gelince, biz ulusal birliği destekleyenlerle ittifak kuracağız" diye konuştu.

Irak'ta 31 Ocak'ta yapılan yerel seçimlerde, yaklaşık 15 milyon seçmen, ülkedeki 18 vilayetin 14'ünde vali ve vilayet yönetimlerinin belirlenmesi için oy verdi.

Bu arada radikal Şii lideri Mukteda El Sadr'a bağlı Şii din adamı Şeyh Muhanned El Musavi, cuma namazında verdiği hutbede seçimlerde hile yapıldığını, seçim kampanyalarında milyonlarca dolar harcandığını söyledi.

Namazdan çıkanlar, sokaklarda Amerikan ve İsrail bayraklarını yakarken, diğer Şii ve Sünni din adamları, yeni yerel meclislere, çok gerekli temel hizmetleri sağlamak için çalışmaları çağrısında bulundular.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler