Türkel hocamızı yitirdik

Cumhuriyet yazarı, bilim insanı, sivil toplum aktivisti, İÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Türkel Minibaş yaşamını yitirdi. Bir süredir mide kanseri tedavisi gören 56 yaşındaki Minibaş, son anına kadar dolu dolu yaşadı. Kendini topluma adayarak çok sayıda dernek ve vakıfta görevler alan Prof. Minibaş için ilk tören bugün saat 10.00'da İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 07:23
Abone Ol google-news

Cumhuriyet yazarı, bilim insanı, sivil toplum aktivisti, İÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Türkel Minibaş yaşamını yitirdi. Bir süredir mide kanseri tedavisi gören 56 yaşındaki Minibaş, son anına kadar dolu dolu yaşadı. Kendini topluma adayarak çok sayıda dernek ve vakıfta görevler alan Prof. Minibaş için ilk tören bugün saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenecek. Minibaş, Fatih Camisi’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacağı Balıkesir’in Ayvalık ilçesine gönderilecek.

Mücadele arkadaşımız, yazarımız, dostumuz, hocamız, arkadaşımız, bilim insanı Prof. Dr. Türkel Minibaş’ı kaybettik. Bir süredir Gayrettepe’deki Özel Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi’nde mide kanseri tedavisi gören Prof. Dr. Türkel Minibaş, dün sabah 10.30 sıralarında doktorların tüm müdahalelerine karşın kurtarılamadı. Son günlerine kadar bir köşeye sığınıp yaşamdan birkaç gün daha çalmayı reddederek son anına kadar dolu dolu yaşamayı ve günlük işlerini aksatmadan sürdürmeyi seçen Minibaş, her zamanki gibi başı dimdik yaşama veda etti.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Minibaş’ın yazıları, bir tek gün aksamadan 15 yıldır her pazartesi “Gözucuyla” başlığı altında gazetemizde yayımlanıyordu.

Minibaş, 1953’te İstanbul’da doğdu. AFS bursuyla gittiği ABD’nin Los Angeles kentinin Pasific Palisades High School’undan 1971’de mezun oldu. 1975’te Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1985’te İÜ İktisat Fakültesi’nden İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim Dalı’nda pekiyi dereceyle doktor, 1988’de doçent, 1995’te ise Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme dalında profesör unvanı aldı.

Minibaş’ın “Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye”, “Çağ Atlatma Serüveni 1453-1980” adlı iki basılmış kitabı, “Çalışmaya Hazır İşgücü Olarak Kentli Kadın ve Değişimi” ve “Türkiye’de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri Etkileri ve Çözüm Önerileri” başlıklı ortak çalışması ile para, kalkınma, Türkiye ekonomisi, uluslararası yatırımlar, küreselleşme, yolsuzluk ekonomisi, kadın ve cinsiyetçilik içerikli yayımlanmış makaleleri bulunuyor.

Kadın ve çocuk üzerine çalışmalar da yapan Prof. Minibaş, aynı üniversitenin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Müdür Yardımcılığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İstanbul İl Koordinatörlüğü’nü de yürütüyordu.

Çeşitli dönemlerde Dünya Bankası’ndan İMKB’ye kadar birçok kuruluşa proje danışmanlığı yapan Minibaş, 1991’de I. Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenledi.

Umut Çocukları Derneği’nin çalışmalarına gönüllü destek verdi. Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Türk Kültür Vakfı, Türkiye Avrupa Vakfı, Türk Çağ Vakfı, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi vakıfların da kurucu üyesi olan Prof. Minibaş, Bilim Sanat Eserleri Meslek Sahipleri Kuruluşu’nda iki dönem yönetim kurulu üyeliği yaptı ve birçok sivil toplum örgütüne üye olarak gönüllü katkıda bulundu.

Onu hep her zamanki kararlı tutumu, mücadeleciliği, en karanlık dönemlerde bile kaybetmediği neşesi ve güler yüzü ile hatırlayacağız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler