İşsizlik sigortasının kapsamı genişletilsin

Esnaf ve sanatkarların işsizlik sigortası kapsamına alınmaları halinde işsizlik sigortası fonunda yılda 1.4 milyar TL tutarında bir birikimin olacağını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, "Bu para kriz döneminde hem devletin hem de esnafın işine yarayacak. İşsizlik sigortası uygulaması, kapanan işyerlerinden dolayı yaşanacak sosyal patlamanın da önüne geçer" dedi.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 09:51
Abone Ol google-news

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların işsizlik sigortası kapsamına alınmaları halinde işsizlik sigortası fonunda yılda 1.4 milyar TL tutarında bir birikimin olacağını belirterek, "Bu para kriz döneminde hem devletin hem de esnafın işine yarayacak. işsizlik sigortası uygulaması, kapanan işyerlerinden dolayı yaşanacak sosyal patlamanın da önüne geçer" dedi.

Küresel kriz nedeniyle işsizliğin her geçen gün arttığını belirten Palandöken, işçilerin yararlandığı işsizlik sigortasının esnaf ve sanatkarlara da uygulanması gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "ekonomik kriz nedeniyle işsizliğin hızla arttığı bir ortamda, işyerini kapatan bir esnafın, bir işyerinde iş bulması ve işçi olarak çalışması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlara da işsizlik sigortası uygulaması bir an önce getirilmelidir. 2 milyon esnaftan ayda 30'ar TL alınacak prime devlet katkısı da eklenince işsizlik fonunda yılda 1,4 milyar TL birikir. Bu para, kısa vadede devlete, orta ve uzun vadede de esnaf ve sanatkarlara can simidi olacaktır" diye konuştu.
 


"Fondan esnafa toplu para ödenebilmeli"

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının aynı çatı altında toplanmasının ve bu kurumlarca uygulanan sigorta sisteminin de aynı kanunda birleştirilmesinin temel amacının her bir sigorta kanunundaki farklı uygulamaların birleştirilmesi ve tüm kesimlerin aynı uygulamaya tabi olmaları olduğunu söyleyen Palandöken, esnaf ve sanatkarlara işsizlik sigortası uygulanmasının 5510 sayılı Kanun'un da amacına uygun olduğunu belirtti. Esnaf ve sanatkarlara uygulanacak işsizlik sigortasından yararlanmasının ihtiyari olması gerektiğini de söyleyen Palandöken, "işsizlik sigortasında biriken primler, isteyen esnafa tek bir seferde, isteyene aylık şeklinde ödenmelidir. İşsizlik sigortasından alacağı toplu parayı, isteyen esnaf ve sanatkarlar yeni bir işyeri açılışında sermayelerine destek olarak da kullanabilmelidir" şeklinde konuştu.

Palandöken ayrıca, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "işçi çıkarmayan şirketlerde işçilerin 15 günlük maaşları işsizlik fonundan verilsin" önerisini de hatırlatarak, esnaf ve sanatkarlar için de benzer bir uygulama olması gerektiğini ve bunun hükümetimizin sosyal ve anayasal bir görevi olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler