Sarkozy-Merkel el ele

45. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy dünya gündemini değerlendirdi. Dünyada işbirliğine vurgu yapan iki lider, İran'ın atom bombasına sahip olmasının önüne geçmek için gereken yaptırımların gözönüne alınması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 12:46
Abone Ol google-news

45. Münih Güvenlik Konferansı devam ediyor. Konferansta konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.


İran'ın nükleer faaliyetleri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, konferansta yaptığı konuşmada, İran'ın atom bombasına sahip olmasının önlenmesi gerektiğini, görüşmelerde ilerleme sağlanamaması durumunda bu ülkeye karşı yaptırımların da düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Sarkozy ise İran'la sürdürülen görüşmelerde gelişme sağlanamaması durumunda Tahran yönetimine karşı yaptırımlar uygulanması gerektiğini, bu konuda da Rusya'nın yardımına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

NATO-AB işbirliği

NATO ve AB arasındaki işbirliğinin önemine de vurgu yapan Merkel, Türkiye'nin AB üyesi, Kıbrıs Rum kesiminin de NATO üyesi olmamasına rağmen, bunun söz konusu işbirliğini engellememesi gerektiğini söyledi.

Merkel, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya alınması konusunda çabalarını da sürdüreceklerini kaydetti.

Sarkozy ve Merkel, NATO'nun Avrupa'nın güvenliğinin temeli olarak kalacağını, NATO'nun temelini de, üye ülkelerin birbirlerini korumalarını öngören 5. maddenin oluşturduğunu söylediler.

 

İsrail-Filistin meselesi

Merkel, Ortadoğu'da İsrail devletinin yanında bir Filistin devletinin bir an önce kurulması gerektiğini belirterek, bunun bölgedeki diğer sorunların da çözümü olacağına işaret etti.

 

Doğalgaz krizi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de, konferansta yaptığı konuşmada, doğalgaz krizi nedeniyle AB ve Rusya arasında bir güvensizlik ortamının oluştuğunu hatırlatarak, bu güvenin yeniden sağlanması gerektiğini kaydetti.

Sarkozy ayrıca, Rusya'nın kendi iç sorunları olduğu için NATO'ya karşı bir tehdit oluşturduğuna inanmadığını, ancak ortak değerlerin korunması için ülkelerin ekonomik, siyasi ve askeri açıdan da güçlü olmaları gerektiğini, bu nedenle nükleer silahlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

 

Dünyada işbirliği

Dünyada artık blokların kalmadığına ve bazı kriz bölgelerinin ortaya çıktığına işaret eden Merkel, günümüzde hiçbir ülkenin sorunları tek başına çözemeyeceğini, bu nedenle işbirliğinin geliştirilmesi ve Avrupa'nın da tek bir sesle konuşması gerektiğini belirtti.

Dünyada söz sahibi olmak isteyen yeni ülkelerin ortaya çıktığını, bu ülkelere de gelecek için ihtiyaçları olduğunu kaydeden Sarkozy ise, ortak değerlerin korunması amacıyla bu yılın bir işbirliği ve dayanışma yılı olacağına inandığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler