Port Said'de 'sivil itaatsizlik' eylemleri

Mısır'ın Port Said kentinde beşinci gününe giren 'sivil itaatsizlik' eylemleri devam ediyor.

Yayınlanma: 21.02.2013 - 15:44
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mısır'ın kuzeyindeki Port Said kentinde Pazar günü başlayan 'sivil itaatsizlik' eylemleri devam ederken, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Danışmanı İmad Abdulgafur'un, kentteki siyasi kesimlerle diyaloğa girmek ve krizi sonlandırmak üzere 48 saat içinde Port Said'e gideceği açıklandı.

Port Said'de geçen ay düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin yakınları, geceyi Şehitler Meydanı'nda kurdukları çadırda geçirdiler. Gece boyunca kentte hükümeti kınayan yürüyüşler devam ederken, Port Said tersanesinde işçiler protestolarını sürdürdü.

Öte yandan Süveyş'te de gençlik hareketleri, halka ve sivil toplum kuruluşlarına, 'sivil itaatsizlik' eylemlerine katılma çağrısı yaptı. Geçen ay kentte düzenlenen ve en az 40 kişinin ölümü, yaklaşık 150 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan şiddet olaylarını soruşturan davaya bağımsız yeni bir hakimin atanmasını, Port Said'in serbest bölge ilan edilmesini ve 25 Ocak devriminin gerçekleşme hedeflerinden olan şerefli hayata saygı gösterilmesini talep eden göstericiler, Mısır yönetiminin isteklerini göz ardı etmesini protesto ediyor.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, iki gün önce soruşturma için savcı atamaya ve Port Said'in serbest bölge ilan edilmesi için parlamentoya yasa tasarısı sunmaya yönelik karar çıkarmıştı.

 

'Yeşil Kartallar'ın sivil itaatsizlik çağrısı yankı buldu

Port Said takımını destekleyen ''Yeşil Kartallar Ultras'' grubu taraftarlarının Pazar günü yaptığı 'sivil itaatsizlik' çağrısının ardından, kent merkezindeki Şehitler Meydanı'nda, çok sayıda kişi toplanarak gösteri yapmıştı. Gösteride, protestocular, halka istekleri yerine getirilene kadar başladıkları 'sivil itaatsizlik' eylemine devam etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Port Said Stadyumu'nda geçen yıl 74 kişinin hayatını kaybettiği maçın ardından, mahkemenin 21 sanığı idama mahkum etmesiyle kentte protesto gösterileri başlamış, göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda ölen ve yaralananlar olmuştu. Olayların ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Süveyş, İsmailiye ve Port Said kentlerinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler