8 milyon yıllık hayvan maketleri sergilenecek

Çankırı Müzesi'ndeki 8 milyon yıl önce yaşamış hayvanların maketleri, orijinal boyutlarında sergilenecek.

Yayınlanma: 24.02.2013 - 21:21
Abone Ol google-news

Eski Halk Eğitim Merkezi binasının alt katında 1972 yılında 116 parça koleksiyonla kurulan Çankırı'nın ilk Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981 yılından bu yana 100. Kültür Merkezi'nde tarih meraklılarına hizmet veriyor.

Birçok eserin yer aldığı müzede, Anadolu'nun çeşitli kesimlerinde yaşamış medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserlerinin sergilendiği müzede, en büyük ilgiyi yaklaşık 8 milyon yıl öncesine ait geç miyosen döneminde yaşamış hayvanların fosilleri görüyor.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim başkanlığında, ''Çorakyerler Fosil Kazıları''nda 15 yıl boyunca sürdürülen çalışmalarda çıkarılan fosillerden bazıları, gergedangiller, atgiller, zürafagiller, domuzgiller, et yiyiciler ve öküzgiller familyalarına ait hortumlu ve et yiyici hayvan türlerine ait.

''Anadolu'ya özgü tür''

Müze Müdür Vekili Emriye Yurt yaptığı açıklamada, Müzenin eski adliye binasının olduğu yere taşınarak, artık kendine ait müstakil bir yere sahip olacağını kaydetti.
Çorak yerler kazılarında çıkartılan 3 bin civarında fosilin 159'unun müzede sergilendiğini dile getiren Yurt, bu kazıda çıkartılan fosillerin değişik türlerde olmasının yanında Anadolu'nun 8 milyon yıllık tarihine de ışık tuttuğunu belirtti.

Çankırı Müzesi'nde Anadolu'ya özgü türler bulunduğunu kaydeden Yurt, ''Bunlar içerisinde dünyada sadece Çankırı müzesinde bulunun Kılıç Dişli Kaplan olarak carnivor fosilimiz oldukça önemlidir. Bu Anadolu'ya özgü bir tür olup yalnızca Çankırı'da bulunuyor. Bunun farklı türleri dünyada var. Bugüne kadar yapılan kazılar arasında önemli türlere de rastlanmıştır'' diye konuştu.

Müzedeki 8 milyon yıllık fosillerin bire bir sergileneceğini Söyleyen Yurt, ''Mevcut müzemiz modern müze için uygun olmamasından dolayı adliye binası müzemize tahsis edildi. Müzemizde sergilenen 8 milyon yıllık fosillerin bire bir maket olarak canlandırmaları yapılacak. Bunun dışında sürpriz düzenlemeler olacak'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler