Cuma namazı sonrası olaylarda 1 ölü, 4 yaralı

Irak'ın Musul kentinde Cuma namazından sonra düzenlenen Maliki karşıtı gösteriler sırasında polisin göstericilere açtığı ateş sonucu 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Yayınlanma: 08.03.2013 - 10:27
Abone Ol google-news

Musul'da Cuma namazından sonra toplanan halk, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi protesto etmek amacıyla şehir merkezinde gösteri düzenledi.

Musul meydanını dolduran göstericiler, ''Yeter artık İran'ı takip etmeyin'', ''Haksız uygulamalara son'', ''Maliki istifa'' sloganları attı.

Polisle göstericiler arasında arbede yaşanması üzerine polis göstericilerin üzerine ateş açtı.
Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 1 göstericinin hayatını kaybettiğini, en az 4 kişinin de yaralandığını belirtti.

Hayatını kaybeden göstericinin cenazesi ve yaralılar, vatandaşlar tarafından hastaneye kaldırıldı.

Maliki'ye ''Son Fırsat Cuması''

Felluce şehrinde bugün düzenlenen Cuma gösterilerinde, Irakiye bloku bakanlarının Maliki hükümetinden çekilmesi istendi.

Bağdat'ın 70 km batısındaki El-Enbar iline bağlı Felluce şehrinde bugün düzenlenen ve on binlerce kişinin katılarak, Maliki hükümetini protesto ettiği Cuma gösterilerinde, Irakiye bloku üyesi bakanların hükümetten çekilmesi talep edildi.

Irak genelinde ''Son Fırsat Cuması'' adıyla düzenlenen Cuma gösterileri çerçevesinde, Felluce'de ortak Cuma namazı kılındı.

Cuma hutbesini okuyan Şeyh Mustafa Şellal el-Hedisi, göstericilerin taleplerinin şu ana kadar yerine getirilmediğini, bu saatten sonra Irakiye Bloku üyesi bakan ve milletvekillerinin siyasi hayatta kalmalarının anlamı olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Maliki hükümeti, göstericilerin taleplerini yerine getirmedi. Biz burada boş boğazlık yapıyoruz. Bugünkü Cuma gösterilerini 'Son Fırsat Cuması' olarak adlandırmamızın sebebi, hükümette ve siyasi hayatta bulunan Irakiye bloku üyelerinin sağduyulu olup hükümetten çekilmeleri için tanıdığımız son fırsatı değerlendirmeleridir. Yapabilecekleri bir şey yok. Bundan sonra biz bir şeyler yapalım. Hükümete sesleniyorum, tutuklamalar ve hapishanelerde işkenceler arttı. Kadınlar ve genç erkeklere tecavüzlerde bulunuldu. Tecavüzler konusunda ne yapılacak? Irak'ın malları nereye gidiyor? Gençlerin yüzde 40'ı fakirlik hattının altında. Irak'ın kimliği nerede kaldı? Umm Kasır'ı, Kuveyt'e sattınız. Gasp edilen haklarımızı geri alana kadar burada bekleyeceğiz. Ey Başbakan, taleplerimizi yerine getirmen için, bu Cuma son fırsatın.''

Irak'ın Amerika dışında İran tarafından da işgal edildiğini savunan El-Hedisi, şunları kaydetti:
''Irak'ı Amerika dışında İran da işgal etti. Irak'ın altı Amerika'nın, üstü İran'ın oldu. Irak'ta 2003'ten bu yana ortaya çıkan tablo şöyle: 1,5 milyon ölü, 2,5 milyon dul kadın, 2 milyondan fazla yetim, 70 binden fazla tutuklu ve mahkum.''
Gösteride, ''Maliki, dışarı, dışarı'', ''Ey Irak, canımız ve kanımız sana feda olsun'', ''Sünni ve Şiiler kardeştir. Bu vatanı satmayız'', ''Maliki ve Esad'a lanet olsun'' sloganları atıldı.
 

Bağdat'ın 160 km kuzeyinde bulunan Samarra şehrinde düzenlenen Cuma gösterisinde Maliki hükümeti protesto edildi. Şehrin merkezinde bulunan ve eylemin düzenlendiği Hak Meydanında ortak Cuma namazı kılındı.

Cuma hutbesini okuyan Şeyh Ahmed Fadıl, mezhepçilik konusunda dün uyarıda bulunan Başbakan Nuri el-Maliki'nin bugün mezhepçilik damarıyla oynamaya başladığını belirterek, Maliki'den ülkeyi mezhep savaşına sürüklemeden önce yönetimden çekilmesini talep etti.
Fadıl, hutbede şunları söyledi:

''Ey Maliki, dün mezhepçilik konusunda uyaran sendin. Bugün mezhepçilik damarından vuran ve mezhepçilik damarıyla oynayan sensin. Mezhepçilik, kırmızı hattır. Halk, seni mezhepçilik savaşıyla itham ediyor. Vatandaşları öldürmesi için milisleri görevlendirdiniz. Ey Maliki, ülkeyi mezhep savaşına sürüklemeden önce yönetimden çekil. Bugün, halkın cuma namazını kılmasını önlemek için Ebu Hanife Camisi'ni kapattınız. Hükümetten, tutuklu ve mahkumların yanı sıra Şeyh Talal el-Esvedi'yi (Samarra'daki gösteri ve eylemlerin resmi sözcüsü) serbest bırakmasını istiyoruz. Cahil ve pis rejimin, ırza geçme, karar almada tekelleşme ve devletin mallarını telef etme uygulamalarıyla karşılaştık. Bu da, gösteri ve eylemlerin düzenlenmesine sebep oldu'' dedi.

Tutuklu ve mahkumların serbest bırakılmasını talep eden Fadıl, eylem ve gösterilere katılanların evlerine kadar takip edilip tutuklanması işinden vazgeçilmesini istedi.
Gösterilerde, ''Halk, hükümetin düşürülmesini istiyor'', ''Ey Maliki, bu halk seni istemiyor. Elini çek'', ''Tek önderimiz Hz. Muhammed'dir'', ''Allah, zalim ve zalimlerin üstündedir'' sloganları atıldı.

Bu arada, Salahaddin İl Meclisi Başkanı Ammar Yusuf'un, Başbakan Nuri Maliki'yle yaptığı telefon görüşmesi üzerine Samarra Operasyonlar Müdürlüğü'nün Samarra'daki gösteri ve eylemlerin resmi sözcüsü Şeyh Talal El-Esvedi'yi serbest bıraktığı bildirildi.
 

Diyala kentinde Cuma namazından önce binlerce vatandaş Maliki hükümetini protesto etti. ''Birlik Cuması'' adını verdikleri gösteride bir araya gelen binlerce vatandaş, cuma namazı öncesinde sloganlarla hükumetin uygulamalarını protesto etti.

Bakuba'daki Eş-Şabender Camisi'nde kılınan Cuma namazının ardından gösteri yapan vatandaşlar, Irak'ın birçok şehrinde olduğu gibi Diyala'da da 8 haftadır düzenledikleri gösterilerle taleplerini barışçıl bir şekilde dile getirdiklerini ancak şu ana kadar hükümet tarafından herhangi bir adım atılmadığını belirtti.

Irak'taki sıkıntının sadece belli bir mezhebe ve etnik gruba yönelik olmadığını dile getiren göstericiler, Şii bölgelerinde de sıkıntılar olduğunu ifade etti. Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan gösteri olaysız bir şekilde sona erdi.

Ramadi şehrinin Bağdat'ı, Ürdün ve Suriye'ye bağlayan otoban üzerindeki İzzet ve Onur Meydanı'nda binlerce insanın katıldığı ortak Cuma namazından sonra, ''Son Fırsat Cuması'' adı altında düzenlenen gösteride, Maliki hükümeti protesto edildi.

Cuma hutbesinde hükümete sert eleştiriler yöneltilip, bu Cumanın politikacıları ilgilendirdiği ve politikacılardan tövbe ederek halkın saflarına katılması istendi.

Cuma hutbesini okuyan Şeyh Tahsin el-Hedisi, şöyle konuştu:

''Bugünkü Cuma, politikacıları ilgilendiriyor. Politikacılardan tövbe etmelerini, halkın arasına dönmelerini istiyoruz. İran'ın planlarını hayata geçiren bir araçtan ibaret olan Maliki hükümetinin İran planlarını hayata geçirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bazıları göstericilerin maneviyatını çökertmek istiyor. Ey göstericiler, sizler ümmetin karamsar gecelerini aydınlatan güneş, intifada yolunda ilerleyen ümmetin sancağısınız. Mazlum olan halklar, zalim olan hükümetlerine karşı intifada başlatan halklar, sabır sonucu amaçlarına ulaştı. Sizler, tüm faaliyetlerinizde, söylemlerinizde, etkinliklerinizde isyanınızı dile getiriyorsunuz. Bu da, hak ve hukukunuzun geri almak için en önemli yöntemlerden biridir. Sizler, zulüm yapan, hak ve hukukunuzu gasp eden bu hükümetten çektiğinizi dile getirmek için eylem ve gösterilere çıktınız. Halkın çektiği sıkıntılar, öldürmeler, göç ettirilmelerin sebebi bir Yahudi'nin hazırladığı ve Pol Bremer'in kabul ettirdiği anayasadır. Bu Yahudi'nin hazırladığı anayasayla, sizi yönetmesini ister misiniz?''

Bu arada, Ramadi'deki gösterilerin resmi sözcüsü Şeyh Said Mahmud Lafi, Saddam Hüseyin zamanında Pilot Albay olan Abdurrahman Hammad'ın İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetlerin elinde olduğunu ve Hammad'ın serbest bırakılması için hükümete 24 saat süre tanıdıklarını söyledi.

''El-Enbar dışından gelen herhangi bir gücü ezeceğiz''

Duleymi Aşiretleri Emiri Ali Hatim Süleyman, halkın taleplerini yerine getirmeme konusunda direnen Maliki hükümetini eleştirerek, aşiretlerin silahlanmasını istedi.

El-Enbar iline dışardan hiç bir gücü sokmayacaklarını, girmeye çalışan herhangi bir güç olursa ezeceklerini belirten Süleyman, şöyle devam etti:

''Geçen Cuma, Maliki'nin emriyle gelenlerin El-Enbar'ı terk etmelerini talep ettik. Ey göstericiler, şimdi polis merkezine giderek tutuklu olan Abdurrahman Hammad'ın serbest bırakılmasını isteyeceğiz. İlimizdeki emniyet müdürünü Maliki'nin sözlerini dinlememesi konusunda uyardık. Hammad'ın serbest bırakılmaması halinde Ramadi'ye girmeye kalkışan güçler durdurulacak.''

Gösteride, ''Cuma üstüne Cuma! Maliki'yi çıkaracağız'', ''Halk, cihadın ilan edilmesini istiyor'', ''Bağdat bizim, vermeyiz'', ''Haklarımızı istiyoruz'', ''Ülkenin Safaviler'in elinde olmasını istemiyoruz'', ''İran dışarı, Bağdat hür kalacaktır'' sloganları atıldı.

Bağdat'ın kuzeyindeki Azamiye semtindeki, Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesinin bulunduğu İmam-ı Azam Ebu Hanife Camisi'nde Cuma namazının kılınmasının güvenlik güçleri tarafından engellendiği bildirildi.

Cami hoparlörlerinden yapılan anonsta, güvenlik güçlerinin namaz kılmak için camiye gelen insanların ve cami görevlilerinin camiye gelmesine müsaade etmediği, cami görevlilerinin ve cemaatin camiye ulaşmasının engellendiği için Cuma namazının kılınmayacağı ilan edildi.

Güvenlik güçleri, önceki haftalarda İmam-ı Azam Camisi'ne sadece Azamiye nüfusuna kayıtlı olanları alıyordu. Bugün ise, Azamiye semtine girişlerde sadece Azamiye nüfusuna kayıtlı olanları alırken İmam-ı Azam Ebu Hanife Camisi'ne hiç kimseyi almadığı gözlendi.

Bağdat, Ramadi, Felluce, Samarra, Musul, Kerkük, Bakuba ve Tikrit gibi birçok kentte halk, "Son Fırsat (Maliki'ye son fırsat) Cuması'' adı altında düzenlenen gösterilere katılmak için Cuma namazının kılınacağı meydanlara akın ediyor.

Bağdat'ta bugün arttırılan kontrol noktaları dikkati çekti. Maliki hükümetini protesto etmek için Cuma namazının kılınacağı yerlerde toplanmaya çalışan göstericilere güvenlik güçleri zorluk çıkarmaya çalıştı.

Güvenlik güçlerinin başkent Bağdat'taki Sünni çoğunluğa sahip Azamiye, Amiriye, Gazaliye, Dora ve Seydiye semtlerini kuşatarak, camilerin etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Bağdat'ın batısında bulunan ve Sünni çoğunluğa sahip El-Hadra ve El-Amiriye semtlerinin giriş çıkışlarının güvenlik güçleri tarafından kapatıldığı bildirildi. Bağdat'ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu diğer semtlere girişler zorlaştırıldı.

Bağdat'ın kuzeyindeki Tarmiye ve Taci bölgesinde de güvenlik güçlerinin camilerin çevresine konuşlandığı ve bazı camilerde Cuma namazının kılınmasında zorluk çıkardığı öğrenildi.

Bu arada, ülkenin kuzeyinde bulunan Musul şehrinde güvenlik güçlerinin, Cuma namazını kılmak için şehrin doğusundaki Es-Sukker semtindeki El-Muheymin Camisi'ne giden insanları engellediği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler