Eski emniyet genel müdür yardımcılarına ceza

İzmir'de kendisini muhbir ve MİT görevlisi olarak tanıtıp çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddia edilen çete lideri İrfan Erbarıştıran ile bağlantısı olduğu tespit edildikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü yardımcılık görevlerinden alınarak merkeze çekilen Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü'nün de aralarında bulunduğu 7 tutuksuz sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Yayınlanma: 11.04.2013 - 16:44
Abone Ol google-news

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya, 'ögüte yardım etmek' ten 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırılıp, daha sonra aldıkları ceza ertelendi. Gülcü ve Uzunkaya, ayrıca 'soruşturmanın gizliliğinin ihlal' suçundan 5 gün hapis cezasına çarptırıldı, bu cezaları da 100 lira paraya çevrildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nü sarsan olay 2009'un Mayıs ayında, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar mektubuyla başladı. İhbarcı mektubunda Gülcü ile Uzunkaya'nın isimlerini kullanan İrfan Erbarıştıran'ın kendilerini dolandırdığını ileri sürdü. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Yanç'a idari soruşturma açılması talimatını verdi. Köksal iddialarla ilgili adli soruşturma açılmasını da istedi. Adli soruşturma açılması için dosya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılık, özel yetkili bir Cumhuriyet savcısını iddiaları araştırmak üzere görevlendirdi. Özel yetkili savcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ile yürüttüğü soruşturmayı geçen kasım ayının sonlarında operasyona dönüştürdü. Soruşturmada İzmir KOM ekipleri, şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte, toplam 5 kişiyi gözaltına aldı.

Hakim karşısına çıkan İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu tutuklanırken, Fuat Çiriş, Ergün Arar, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu olayla ilgili bir hafta sonra Emniyet eski Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya, aynı operasyon kapsamında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na şüpheli olarak ifade verdi. Yaklaşık 200 sayfa ifade veren Gülcü ve Uzunkaya serbest bırakıldı, daha sonra da açığa alındı.

Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısına, çete lideri İrfan Erbarıştıran, Cem Gülbayoğlu, Tahir Saraç, Fuat Çiriş, Ergün Arar ile eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü hakkında 'Suç örgütü kurma, örgüte üye olma ve bilerek yardım etme, dolandırıcılık' suçlarından 6 yıl ile 33 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmaları için 8 Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamade, şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran'ın savcıya verdiği 50 sayfalık ifadesinde, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya hakkında önemli iddiaları gündeme getirdiği ortaya çıktı.Dava aşamasında İrfan Erbarıştıran ile birlikte tutuklu bulunan Tahir Saraç ile şoförü olduğu belirtilen Cem Gülbayoğlu ilk celsede tahliye oldu.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6-33 yıl arasında değişen hapis cezası istenen eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü, Tahir Saraç ve Cem Gülbayoğlu son duruşmaya katılırken katılırken, İrfan Erbarıştıran, Ergün Arar ve Fuat Çiriş, katılmadı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti sanıklardan çete lideri İrfan Erbarıştıran'ı 9 yıl 1 ay 5 gün, Cem Gülbayoğlu'nu 4 yıl 9 ay 15 gün, Fuat Çiriş ve Ergün Arar 2 yıl 2'şer ay, 20'şer gün, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'yı, 'örgüte yardım etmek' suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıp, cezayı erteledi. Ayrıca Gülcü ve Uzunkaya'yı 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan 5'er gün hapis cezası verip, daha sonra cezayı 100 lira paraya çevirdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.(DHA)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler