İsrail'de koalisyon çabaları

İsrail'de yapılan seçimlerden neredeyse başa baş çıkacağı belli olan Kadima ve Likud partilerinde koalisyon çabaları sürüyor. Kadima'nin önde gelen isimlerinden, İçişleri Bakanı Meir Şetrit, Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun "aşırı sağ bir koalisyon kurması" halinde, hükümete katılmayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 12.02.2009 - 19:55
Abone Ol google-news

İsrail'de seçimden neredeyse başa baş çıkacağı belli olan iki partinin koalisyon oluşturmaya yönelik çabaları sürüyor ve Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun, Kadima lideri İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye koalisyona katılma çağrısında bulunması bekleniyor. Netanyahu'nun Kadima'ya, Dışişleri ve Savunma gibi önemli bakanlıkları önerebileceği de ifade ediliyor.

Meir Şetrit, muhtemel koalisyon olasılıkları ile ilgili olarak ordu radyosuna değerlendirmede bulunurken, Kadima'nın parti çizgilerine aykırı değerlere sahip bir koalisyonda yer almaya ikna edilemeyeceğini belirtti.

Şetrit, "Ancak aşırı sağ bir hükümet olmaması koşuluşla Netanyahu'nun koalisyonuna katılırız" dedi ve muhalefette kalmaktan çekinmediklerini söyledi. Şetrit ayrıca, Netanyahu'nun Kadima'yı koalisyonuna çekmek için verdiği çabalara rağmen, Livni'nin de kendi liderliği altında bir koalisyon oluşturabilmek için her türlü çabayı gösterdiğini ifade etti.

Şetrit, İsrail radyosunda yaptığı bir diğer açıklamada da "Eğer Netanyahu'nun yerinde olsaydım, Likud, Kadima ve İşçi partisinden oluşan bir koalisyon için, Livni ve (İşçi partisi lideri Ehud) Barak ile üçlü bir toplantı yapma çağrısında bulunurdum" dedi.

Siyasetin ötesinde, İsrail için en iyi olanı düşünmek durumunda olduklarını söyleyen Şetrit'e göre, halihazırda görünen durum, Netanyahu başkanlığında aşırı dinci bir koalisyonun oluşturulacağı.

Kadima lideri Livni de bir hükümet oluşturma şansı zayıf olmasına rağmen, seçmenleri için, bir koalisyonu oluşturmaya yönelik her türlü çabayı göstereceğini belirtmişti.

Ancak Livni, bir koalisyon için diğer partilere fahiş bedel ödemeyeceğini de ilave etmişti.
Livni'nin çabalarına rağmen, kendi partisi içindeki arkadaşları da müstakbel İsrail Başbakanının Netanyahu olacağında birleşip, "Savaşı kazandık ama sahada yenildik" diye konuşuyorlar.

Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun da müstakbel ortakları olarak gözüken sağ kesim partilerle koalisyon oluşturma işinin çok kolay olmayacağı gözleniyor. Netanyahu, bugün sağdaki Ulusal Birlik Partisi yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantı öncesi Likud'lu Gideon Sa'ar'ın "Ulusal Birlik Netanyahu önderliğindeki koalisyonda yer alacak" demesine karşın, Ulusal Birlik Partisi Başkanı Ya'akov Katz, "Biz kimsenin cebinin içinde değiliz" diye konuştu.

 

'İsrail'de kalan sandıkların sayımı sonucu değiştirmedi'

İsrail'de, İsrail askerleri için kurulan bazı sandıklardaki oyların sayımı da partilerin aldıkları milletvekili sayılarını değiştirmedi. İsrail Merkez Seçim Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre, Tzipi başkanlığındaki Kadima, 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda (Knesset) 28 üye ile en çok milletvekiline sahip olan parti konumunu korudu. Likud 27 üye ile ikinci, Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) 15 üye ile üçüncü büyük parti olarak kaldı.

İşçi partisi 13 üyeyle parlamentoda dördüncülük sırasına ancak yerleşirken, Şas 11, Birleşik Tevrat Yahudiliği 5, Ulusal Birlik 4, Birleşik Arap Listesi-Ta'al 4, Hadaş 4, Meretz 3, Balad 3 ve yeni kurulan Habayit HaYehudi (Yahudi Evi) partisi de 3 sandalyeye sahip oldu.
Askerlerin oylarının sayılmasının Yisrael Beiteniu'ya ya da Likud'a bir üyelik kazandırabileceği değerlendirmeleri yapılmıştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Merkez Seçim Komisyonu'nun resmi sonuçlarının yayımlanacağı önümüzdeki çarşamba gününe kadar, yeni koalisyonun oluşumuyla ilgili olarak partilerle görüşmelere başlanması beklenmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler