Türk-İş yarın yapılacak mitinge hazırlanıyor

İstanbul Kadıköy yarın yapılacak olan ''Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi''ne hazırlanırken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu da hazırlık çalışmalarını ele aldı.

Yayınlanma: 14.02.2009 - 11:26
Abone Ol google-news

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanları Kurulu İstanbul'da toplandı.
Petrol-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, yarın Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak ''Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi''nin hazırlık çalışmaları ele alındı.

Toplantı öncesi açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bugün dünyada bir kriz yaşanıyorsa, bunun temel nedeninin, sosyal devlet politikalarından uzaklaşılması olduğunu söyledi.

Kumlu, ''Kriz, 'hep bana, hep bana' anlayışıyla ücretleri düşüren, yoksulların vergilerini artıran, kamu hizmetlerini pahalı hale getiren, kamu yatırımlarını azaltan ve kamuyu üretim alanından çekip, her şeyin özelleştirilmesini savunan ekonomik ve siyasi politikaların sonucu olmuştur'' dedi.

Krizden çıkabilmenin yolunun, üretilen değerlerin hakça paylaşımından, sosyal devletin yeniden ve daha güçlü olarak uygulanmasından geçeceğini ifade eden Kumlu, ''İşsizlik ve sefaletin yok edilmesi için ilk şart sosyal adaletin sağlanmasıdır'' diye konuştu.

Kumlu, krizin, ''IMF tarafından tüm ülkelere önerilen reçetelerin sonucu olduğunu ve şimdi bu politikaların tam aksinin hayata geçirilmesi gerektiğini'' belirterek, 2001 krizi ile o zamana kadar yüzde 6-7 'lerde olan işsizliğin yüzde 9-10'lara yükseldiğini, son krize ilişkin önlem alınmazsa bu oranın yüzde 12-13'lere çıkacağını iddia etti.

Türkiye'de iş güvencesinin de yetersiz olduğunu savunan Kumlu, ''Uluslararası Çalışma Teşkilatı standartlarında bir iş güvencesi, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir. Yasal çalışma saatlerine uyulmasının sağlanması, çalışma saatleri düşürülerek istihdam artırılması yoluna gidilmesi, krizin atlatılması için önemli uygulama alanları olacaktır'' dedi.

Asgari ücrette yapılacak iyileştirmenin krizi aşmada önemli bir adım olacağını belirten Kumlu, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını ve bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmesini istediklerini, ancak kendileri dinlenilmediği için krizin aşılmasında önemli fırsatlardan birinin kaçırıldığını savundu.

Kumlu, yarın Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacakları mitingde, taleplerini, itirazlarını, dile getireceklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler