Yunanistan Azerbaycan ilişkilerinde yeni dönem

Resmi ziyaret için Atina'ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüştü. Görüşme sonrası Papulyas, Azerbaycan ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Yayınlanma: 16.02.2009 - 14:06
Abone Ol google-news

Resmi ziyaret için Atina'ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, Aliyev ile ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesinin üzerinde durduklarını, ticaret, kültür, enerji, yatırımlar ve eğitim alanlarında işbirliği olanaklarını değerlendirdikleri belirtti.

Azerbaycan'ın AB ile ilişkileri, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar'daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Papulyas, Aliyev ile görüşmelerinde Kıbrıs konusunu da gündeme getirdiğini ve "Kıbrıs'taki işgalin son bulması gerektiğini" vurguladığını ifade etti. İmzalanan işbirliği anlaşmalarının iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacağını da kaydeden Papulyas, Aliyev'in kendisini Azerbaycan'a davet ettiğini, kendisinin de bu daveti kabul ettiğini açıkladı.

 

Aliyev'in açıklaması

Yunanistan'a resmi ziyarette bulunan ilk Azerbaycan Cumhurbaşkanı olduğunu belirten Aliyev ise bundan böyle ikili ilişkilerin yeni bir boyut kazanacağını ve ilerleme kaydedileceğini söyledi.

Azerbaycan'ın çok önemli enerji kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Aliyev, enerji güvenliğinin uluslararası toplum için büyük öncelik taşıdığını ve ülkesinin de bu yönde çaba harcadığını kaydetti.

Azeri gazının bir yıldan fazladır Yunan piyasasında kullanıldığını belirten Aliyev, bu alanda daha birçok olanak bulunduğuna dikkati çekti.

Papulyas'a Ermenistan'ın işgali altında olan Azeri toprakları konusunu da aktardığını belirten Aliyev, "Bir milyondan fazla kişi mülteci durumundadır. Bu anlaşmazlığın çözümlenmesi için uluslararası hukukun toprak bütünlüğüne saygı kuralına uyulması gerekliliğine inanıyorum. Ermenistan bu kurala uyduğu takdirde bu sorun çözümlenir" dedi.

Bu arada Azerbaycan ile Yunanistan arasında, teknoloji alanında, hava yolları hizmetleri konusunda ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi yönünde işbirliği ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmaları imzalandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler