KKTC'de grev tartışması

KKTC'de 21 sendika, bugün yapacağını duyurduğu genel uyarı grevine yarın başlayacak. Yarın seçim karar tasarısını onaylamak için olağan toplantı yapacak olan meclis de, sendikaların kararı üzerine bugün olağanüstü toplanıyor. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, "Grevin perşembeye alınması, seçim kararının mecliste görüşülmesini engelleme niyeti taşıyor" dedi.

Yayınlanma: 18.02.2009 - 08:11
Abone Ol google-news

KKTC'de kamuda örgütlü 21 sendika, "Kamu Çalışanlarının Aylık-Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı"nın geri çekilmemesi, "çalışanlara sıfır maaş artışı" önerilmesi ve asgari ücretin hala belirlenmemesine tepki amacıyla yarın bir günlük uyarı grevi yapacak.

Sendikaların daha önce bugün yapacağını duyurduğu grevi yarına alması, Cumhuriyet Meclisi'nin toplantı gününü de değiştirdi. Meclis genel kurulu, Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu tarafından, seçim karar tasarısının görüşülüp onaylanması için bugün olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Genel kurul, daha önce erken genel seçimin 19 Nisan'da yapılmasını öngören karar tasarısının yarın görüşülmesini kararlaştırmıştı.

Sendikaların yarın düzenleyeceği bir günlük uyarı greviyle ilgili açıklama yapan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, "eylemin, hükümetin hiçbir sendika ile görüşmeden hazırladığı yasa tasarısına tepkiyi ortaya koymak ve gerek bu hükümet, gerekse bundan sonra gelecek hükümetlerin böyle yasaları gündeme getirmemesini sağlamak amacıyla yapılacağını" söyledi.

Genel uyarı grevinin saat 08.00'de başlayacağını ifade eden Bıçaklı, "eylemin nedeninin, emekçilerin yıllarca mücadele ederek kazandıkları hakların geri götürülmesini önlemeye ve bundan sonra işe girecek çocuklarının ikinci sınıf insan olmasına izin vermemeye yönelik olduğunu" belirtti.

Soyer'in açıklaması

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de, sendikaların tepkisine neden olan yasa tasarısının tartışılması için kamuoyunun gündemine getirildiğini, mecliste şu anda görüşülme şansı bulunmadığını ifade ederek, "buna rağmen sendikaların bu tasarıyı gerekçe göstererek grev kararı almasının hayret verici olduğunu" kaydetti.

Soyer, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce bugün yapılacağı açıklanan grevin bazı sendikalar tarafından perşembe gününe alınmasını da, "seçim kararının görüşüleceği meclis toplantısını engelleme niyeti" olarak yorumladı ve bu tavrın son derece politik bir tavır olduğunu söyledi.

"Sendikal hak ve eylemlerin herkesin hakkı olduğunu, ancak konunun kamuoyuna objektif ve doğru takdim edilmesi gerektiğini" belirten Soyer, greve gerekçe olarak gösterilen yasa tasarısının, kamu yönetimine bundan sonra girecek yeni kamu görevlisi adaylar için barem düzenlemesi amacıyla tartışılmak üzere meclise sunulduğunu anımsattı.
Soyer, "Söz konusu yasa tasarısı, tartışılmak için kamuoyunun gündemine getirildi. Dolayısıyla bu tasarının şu anda mecliste görüşülme şansı yoktur. Bu açık bir gerçektir. Buna rağmen, yasa tasarısının görüşülmeyeceğini bile bile grev kararı alınmasını hayretle izliyorum" ifadesini kullandı.

Soyer, "13. maaşlar kaldırılacak, ikramiyelerden vergi kesilecek" gibi gerçek dışı iddialarla da vatandaşın huzursuz edildiğini kaydetti.

"Perşembeye alınması meclisi engelleme amaçlı"

Daha önce bugün yapılacağı açıklanan genel grevin bazı sendikalarca perşembeye alındığını üzülerek öğrendiğini de ifade eden Soyer, "bu kararı alanların perşembe günü Cumhuriyet Meclisi genel kurulunda seçim karar tasarısının görüşüleceğini bile bile, meclis çalışanlarını da greve sokma ve seçim kararının geçmesini engelleme niyeti taşıdığının ortada olduğunu" belirtti.

Soyer, "seçim karar tasarısını engelleme çalışmasının ürküntü verici ve niyetin son derece politik olduğunu" söyleyerek, "Seçimden ürkenlerin ülkeye getireceği hiçbir yenilik olamaz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler