Grev sadece ATV çalışanlarını kapsıyormuş

Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş, 13 Şubat 2009 tarihinde başlayan grevin yalnızca ATV çalışanlarını kapsadığını, gazete ve dergi çalışanlarının bu greve katılmasının tamamen kanun dışı olduğunu ileri sürdü.

Yayınlanma: 18.02.2009 - 10:07
Abone Ol google-news

Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş'nden yapılan açıklamada, ''Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS), kamuoyunu ve şirket çalışanlarını yanlış yönlendirme gayreti içindeki beyanlarına karşı yazılı açıklama yapma gereği duyulduğu'' belirtildi.

TGS'nin, 10 Nisan 2007 tarihli başvurusu üzerine Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda TGS'nin Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'de 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun aradığı gerekli çoğunluğu sağladığının tespit edildiği ifade edilen açıklamada, bakanlığın 15 Mayıs 2008 tarihli yetki belgesi ile TGS'nin Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye ait iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapmak konusunda yetkili olduğuna dair yetki belgesi verdiği, bu görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine 13 Şubat tarihinde TGS tarafından alınmış olan grev kararının uygulamaya konulduğu hatırlatıldı.

Bunun yanında Merkez Gazete Dergi ve Basım A.Ş'ye ait olan ve aralarında Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye ait 3 iş yerinin de dahil olduğu 8 iş yerinde de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütülmesi için TGS'nin gerekli çoğunluğu sağladığına ilişkin bakanlığın 4 Haziran 2008 tarihli çoğunluk tespiti işlemine karşı İstanbul 6. İş Mahkemesi'nin 2008/372 E sayılı dosyası ile dava açıldığı anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:
''TMSF tarafından yapılan ihale sonucunda bu iş yerlerinin de Merkez ATV'ye ait iş yerleri gibi Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş. tarafından devralındığı, dolayısıyla aynı şirkette ve aynı iş yerlerinde birden fazla toplu iş sözleşmesi görüşmesi yürütülmeyeceğinden bahisle çoğunluk tespiti kararının iptali talep edilmişse de bu talebimiz mahkeme tarafından reddedilmiş ve karar Yargıtay tarafından da onanmış ve kesinleşmiş mahkeme kararına dayalı olarak 8 adet iş yerinde geçerli olan yetki belgesi TGS tarafından şirketimize iletilerek, toplu iş sözleşmesi görüşmesine davet edilmiştir.

İtirazımıza rağmen kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre, Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş. için alınmış olan yani ATV çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci ile Merkez Gazete Dergi Basım A.Ş. için alınmış yani gazete ve dergi çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci birbirlerinden bağımsız olarak yürütülecektir.

TGS de bu yargılama süreci içinde ikinci çoğunluk tespitinin iptali talebimize karşılık bu tespitin hukuken geçerli ve bağlayıcı olduğunu savunarak konunun bu hale gelmesine neden olmuştur. Bir yandan yeni bir yetki belgesi ile gazete ve dergi çalışanlarımızı kapsamak üzere toplu iş sözleşmesi görüşmelerine davet ederken diğer yandan mevcut grevin gazete ve dergi çalışanlarını da kapsadığı, yani aynı kişilerin iki farklı toplu iş sözleşmesi sürecine tabi olduğu yönündeki iddianın tutarsızlığı hiçbir izahı gerektirmeyecek kadar açıktır.

Buna göre, 13 Şubat 2009 tarihinde başlayan grev yalnızca ATV çalışanlarını kapsamaktadır. Gazete ve dergi çalışanlarının bu greve katılması tamamen kanun dışı grevdir. Şirketimiz tarafından gerçekleştirilen işlem tümü ile kanuna uygundur.''


"Bu kanunsuz bir işçi çıkartmadır"

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, çalışanların grevdeyken iş akitlerinin feshedilmeyeceğine dair amir hüküm bulunduğunu belirterek, ''Bu, kanunsuz bir şekilde işçi çıkarmadır'' dedi.

Sağlık-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Öztürk, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir ve Haber-Sen Genel Merkez Yöneticisi Mehmet Demir Beşiktaş, Barbaros Bulvarı'ndaki Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş'ye ait binanın önünde grev yapan basın çalışanlarını ziyaret etti.

Burada bir açıklama yapan Sağlık-İş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, sendikalar ile Turkuvaz grubundaki çalışanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri halinde grevin başarıya ulaşacağını belirterek, her zaman emekçilerin yanında olduklarını söyledi.

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi de Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş ile toplu iş görüşmesi yapılması için alınan yetki belgesinin, Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş'nin 3 iş yerini kapsadığını ve söz konusu iş yerlerinde greve çıkma haklarının bulunduğunu belirtti.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 13 Şubat'ta grev kararı aldıklarını ve 6 gündür grevin devam ettiğini vurgulayan İpekçi, şöyle konuştu:
''Sendika üyeliğinden çıkmaları için çalışanlara işveren tarafından baskı yapıldı ve hâlâ yapılıyor. Çalışanlara baskı ile istifa dilekçeleri imzalatıldı. Öyle bir baskı ki sendikaya üye olmayanlara da sendikadan istifa ettiklerine dair dilekçeler imzalatıldı. Halen devam eden yasal süreç tamamlandığında Turkuvaz'a bağlı 3 değil, 7 iş yerinde grev pankartlarını asacağız. O zaman kamuoyu önünde onlarla hesaplaşacağız.''

İpekçi, dün sendikaya üye olmayan 5 kişinin iş akdinin feshedildiğini hatırlatarak, ''Greve katılan 10 kişinin iş akdinin feshediliği de dün akşam kamuoyuna duyuruldu. Kanunda, çalışanların grevdeyken iş akdinin feshedilmeyeceğini dair amir hüküm bulunuyor. Bu kanunsuz bir işçi çıkartmadır. Şu ana kadar çalışanlara bir tebligat yapılmadı. Yok olan bir kararı açıklıyorlar. Kavgaysa, sonuna kadar sizinle kavga edeceğiz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler