Cami rantı tarikatlara

Camilerin milyonlarca lira kazanan ticari mekânlarını dernek ve vakıflar işletecek.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 09:30
Abone Ol google-news

Hazine arazilerinin üzerinde kurulan camilerin müştemilatında yer alan gelir getirici mekânları işletme hakkı tarikatlara ve cemaatlere bırakıldı. Dini vakıf ve dernekler, camide ibadet ederken ticari eklentilerde de “ticaret” yapacaklar. Ticari faaliyetten elde edilecek gelirin yalnızca yüzde 10’u Diyanet’e aktarılırken geri kalanı sözde “caminin onarım, aydınlatma ve benzeri” giderleri ve derneklerin “genel amaçları” için harcanacak. Düzenleme, tüm camileri kontrolüne almak isteyen Diyanet’in de tepkisini çekti.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasa içerisine eklenen bir maddeyle camilerin ekonomik açıdan tarikatlar ve cemaatlere bağlanmasının önü açıldı. Tartışma yaratan düzenleme çerçevesinde Türkiye genelinde sayıları 1700’e ulaşan cami dernek ve vakıfları, Hazine arazisi üzerine yaptırdıkları camilerin ticari eklentilerini de işletecekler. Bu işletmelerden elde edilen gelirin yalnızca yüzde 10’nu Diyanet’e devredilirken geri kalan paranın üçte ikisi caminin onarım, aydınlatma ve benzeri giderleri için; üçte biri ise o dernek ve vakfın “genel ihtiyaçları” için kullanılabilecek. AKP milletvekili Mehmet Doğan Kubat, düzenlemeyi “çok hayırlı” diye niteledi. Görüşmeler için Meclis’e gelen Diyanet bürokratlarının bazılarının tepkiyle Meclis’ten ayrıldıkları öğrenildi.

Vekil imamlara kadro

Yasanın görüşmeleri sırasında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2 bin 81 vekil imam hatibe kadro verileceğini açıkladı. Çelik, bunların maaşlarının da 1900 TL olacağını bildirdi. Çelik, “Efendim, din görevlilerini alıyorsunuz, öğretmenleri almıyorsunuz.’ Ağustos ayında da 42 bin öğretmen alacağız, Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde 42 bin öğretmen alınacak” diye ekledi.

Bardakoğlu: 10 bin cami kontrolümüz dışında

Diyanet’in eski başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, görevi sırasında camilerin Diyanet’in kontrolü altında toplanması gerektiğini vurgulayarak oluşan ranta işaret etmişti. Bardakoğlu, “Şahıs veya dernek üzerine cami yapılmasına izin verilmemeli. Cami için vatandaştan kuruş kuruş para toplanıyor. Altına bir süpermarket açılıyor. Ayda 40-50 milyar lira geliri olan camiye yapabileceğimiz fazla bir şey yok. O camiye, cemaate önderlik edecek din görevlisi değil, 1-2 milyar maaşla cemaatle ‘iyi ilişkiler’ içinde olacak imam bulunuyor. Böyle bir 10 bin caminin durumu vehametini koruyor. Camilerin şahıs ve derneklere ait olması sorun” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler