SPK'den Kılıçdaroğlu'na suç duyurusu

SPK, CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ve Mehmet Akif Hamzaçebi hakkında suç duyurusunda bulundu. İki milletvekili, SPK'nin Deniz Feneri dosyasını sümenaltı etmekle suçlamış ancak savcılığın yürüttüğü soruşturmada kurumun ihmali tespit edilememişti.

Yayınlanma: 19.02.2009 - 15:09
Abone Ol google-news

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol'un, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Trabzon milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi hakkında, “kamu görevlisine hakaret, iftira ve suç uydurma fiillerinden dolayı TCK md. 125, 267 ve 271 hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunduğu” bildirildi.

Erol'un, Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi'ye karşı manevi tazminat davası açacağı da kaydedildi.

SPK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mehmet Akif Hamzaçebi tarafından, Kurul Başkan ve üyelerinin 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun kendilerine verdiği yetkileri kullanmadıkları iddiası ile görevi kötüye kullanma suçundan Kurul Başkan ve üyeleri hakkında kovuşturmaya geçilmesi talebi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, söz konusu iddiayı inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24 Kasım 2008 tarihli ve Sor. No: 2008/154204, K. No:2008/101850 sayılı kararında, “Suç ihbarına konu hususla ilgili eylem ve işlemlerin usul ve mevzuata uygun olduğu, orta yerde suç teşkil eden bir eylem ve işlemin mevcut olmadığı, ...Bu haliyle isnat olunan görevi kötüye kullanma suçunun unsurları itibariyle de oluşmadığı, bu nedenle de, isnat olunan görevi kötüye kullanma suçunun maddi unsurları itibariyle oluşmadığı” gerekçesi ile, Turan Erol ve diğer Kurul üyeleri hakkında suç teşkil etmeyen eylem ve işlemlerinden dolayı kamu adına takibata yer olmadığına karar verildiği belirtildi.

Anılan takipsizlik kararına Kemal Kılıçdaroğlu ve Mehmet Akif Hamzaçebi tarafından yapılan itirazın da Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Şubat 2009 tarihli ve 2009/198 D.İş sayılı kararı ile reddedildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu suretle, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mehmet Akif Hamzaçebi tarafından gündeme getirilen iddiaların doğru olmadığı, kesinleşmiş yargı kararıyla sabit olup, SPK Başkanı Turan Erol tarafından adı geçen şahıslar hakkında kamu görevlisine hakaret, iftira ve suç uydurma fiillerinden dolayı TCK md. 125, 267 ve 271 hükümleri uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca adı geçen şahıslara karşı manevi tazminat davası açılacaktır.”

Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi'nin iddiaları


Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, SPK başkanı hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve, 3 kişilik SPK heyetinin, “Almanya'daki Deniz Feneri davası bağlantıları nedeniyle gündeme gelen Kanal 7 (Yeni Dünya İletişim A.Ş) hakkında, Sermaye Piyasası Kanununa aykırı faaliyetleri nedeniyle” yaptıkları inceleme sonucunda denetleme raporu hazırladıklarını belirtmişti.

Raporda, şirketin, diğer şirketlerle ilişkileri ve bazı banka hesapları gibi konularda inceleme kuruluna eksik ve yanlış bilgi verdiğinin yer aldığını savunan Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, bu nedenle denetleme raporunda, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğinin bildirildiğini kaydetmişti. Ancak SPK yetkililerinin, Cumhuriyet Savcılığına yazılı başvuru yükümlülüğünü yerine getirmediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, SPK Başkanı Turan Erol ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mithat Hızlı, Abdülkerim Emek, Muhammed Emin Özer, Vahdettin Ertaş ve İlhami Öztürk'ün görevlerini kötüye kullandıklarını iddia etmişlerdi.

Savcılık suç unsuru bulamadı


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile 5 yönetim kurulu üyesi hakkında, Kılıçdaroğlu ile Hamzaçebi'nin suç duyurusu üzerine “görevlerini kötüye kullandıkları” iddiasıyla yürütülen soruşturma ise takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden'in verdiği takipsizlik kararında, “Suç duyurusunda yer verilen hususlarla ilgili eylem ve işlemlerin usul ve mevzuata uygun olduğu” belirtilmişti.

SPK Yönetim Kurulunun, gündemine gelen raporlardaki önerileri otomatik olarak tasdik eden bir makam olmadığı ifade edilen kararda, kurulun, raporları en üst düzeyde değerlendirdiği ve buna göre karara vardığı kaydedilmişti.

Yönetim Kurulunun, bu çerçevede, uzman raporunda yer alan önerilerden farklı karar almasının, kurulun bugüne kadarki uygulamaları ile usul ve mevzuata aykırı olmadığı vurgulanmıştı.

SPK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine isnat edilen eylem ve işlemlerin idari nitelikte olduğuna işaret edilen kararda, bu nitelikte eylem ve işlemlere karşı yönetsel başvuru yöntemlerinin tüketilmesinin ardından idari yargı yoluna gidilebileceği ifade edilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler