CHP'li Öztrak: 101 lira nere, 15 lira nere?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik öztrak, ehliyet yenileme ücretinin 101 lira yerine 15 lira olarak belirlenmesi konusunda, "101 lira nere, 15 lira nere? Bu da AKP'nin ne kadar hesap bilmediğini gösteriyor. Memleketin tüm hesaplarını böyle yapıyorlarsa, vay halimize" dedi.

Yayınlanma: 06.07.2013 - 10:41
Abone Ol google-news

Faik Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomki verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir ay önce yüzde 6,5 olan 12 aylık tüketici enflasyonunun Haziran ayında yüzde 8,3'e çıkarak son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Öztrak, enflasyon rakamlarına bakıldığında dar gelirlilerin bütçelerinde önemli ağırlığı olan gıda fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu, gıda fiyatlarının Ramazan ayında yükseleceğini söyledi.

Hükümet'in enerji zamlarını biriktirip tek bir seferde telafi etmeye kalkışması halinde yüksek zamlarla karşılaşılabileceğine işaret eden Öztrak, "Enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seyredeceği görülüyor" dedi. Öztrak, yıl sonunda enflasyonun muhtemelen, resmi hedef olan yüzde 5'ten sapma yaşanabileceğini öne de sürdü.

Merkez Bankası'nın Hükümet'in talepleriyle ekonominin gerçekleri arasında sıkışıp kaldığını ileri süren Öztrak, şöyle konuştu:

"Böyle giderse bankanın politika faizi itibarını yitirerek tabela faizi haline gelecek. Bunu yeniden etkili kılmanın maliyeti ise faizleri önemli ölçüde artırmak olacak. Merkezi Bankası, teknik olarak atması gereken hangi adım varsa, bunları atmaktan çekinmemeli. Başbakan'ın sözüne uymak için zaten yetersiz olan döviz rezervlerini eriterek zaman kazanmaya çalışmak, sürdürülebilir değil. Merkezi Bankası, 21 Haziran'dan 28 Haziran'a kadar rezervleri 5 milyar dolar eriterek 122 milyar dolara indi ancak bu, döviz kurunun ateşini düşürmedi. Dışarıda bedava para partisi sona ererken, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkları gizleyen makyaj da akmaya başladı. Ortaya çıkan kırılganlıklar, dışarıdaki dalgaların Türk ekonomisini benzerlerinden daha fazla sallamasına neden oluyor. Kırılganlığı daha da artıran bir başka gelişme ise dış borcun vade yapısıdır. Bu yılın ilk üç ayı sonunda vadesi bir yıldan önce dolacak borç stoku, 115 milyar dolar. 1989'dan bu yana yayımlanan dış borç verileri içinde bu bir rekordur. Merkez Bankası kasasındaki rezerv, sadece kısa vadeli dış borca yetiyor.

Ülkenin bir de 55 milyar dolarlık cari açığı var. Dışarıdan gelen para kesilirse bu açığı finanse etmek mümkün değil. Ekonomide ani duruşla karşı karşıya kalabiliriz. İyi yönetilen ekonomi bu hale gelir mi? Dün akşama doğru piyasalar yeniden karıştı. ABD'daki tarım dışı istihdam rakamları beklenenden iyi gelmiş. Güçlü bir ekonomimiz varsa bana ne ABD'deki istihdam 160 bin mi yoksa 190 bin mi artmış. Artık herkes Türkiye'deki istihdamı bıraktı, ABD'deki işe güce bakıyor. Oysa benim ülkemde 2013 büyüme tahminleri sürekli aşağıya çekiliyor ama bunlar hiç konuşulmuyor. Neden? ABD'deki istihdam kötü gelirse, bedava para bir müddet daha devam eder, biz de sıcak para ile çarkları döndürmeye devam ederiz."

Türkiye'nin gerçekçi, ayağı yere basan politikalarla yeni konjonktüre ayak uydurması gerektiğini belirten Öztrak, aksi halde büyüme ve istihdam başta olmak üzere çok ciddi bedeller ödenebileceğini söyledi. Öztrak, "Türkiye'nin önemli kırılganlıkları bulunmaktadır. Ancak geldiğimiz noktada Türkiye'nin en önemli kırılganlığı Başbakan'ın ve bakanlarının kibiri ve Başbakan'ın artan otoriterleşme eğilimidir" dedi.

Öztrak, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Mısır'a ekonomik yardım yapan iki ülkeden biri olduğunu söylediğine işaret ederek, "AKP Hükümeti, askeri darbeden sonra gelen yönetimden bu paraları isteyecek mi?" diye sordu.

Ehliyet yenileme ücretinin 101 lira yerine 15 lira olarak belirlenmesi konusunda Öztrak, "101 lira nere, 15 lira nere? Bu da AKP'nin ne kadar hesap bilmediğini gösteriyor. Vatandaş sesini çıkarmasa, CHP teklif vermese bu 101 lirayı alacaklardı. Memleketin tüm hesaplarını böyle yapıyorlarsa, vay halimize" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler