Snowden: Almanya, ABD ile aynı yatakta

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın küresel dinleme programını basına sızdıran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden, ABD ve Almanya'yı istihbarat operasyonlarında ortaklaşa hareket etmekle suçlayarak, "NSA, Almanlarla aynı yatakta" dedi.

Yayınlanma: 08.07.2013 - 15:56
Abone Ol google-news

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, CIA eski çalışanı Edward Snowden birçok istihbarat operasyonunda ABD ile birlikte hareket eden Almanya'yı suçladı. Almanya ve ABD'nin ortak istihbarat operasyonlarında sanılandan çok daha yakın işbirliği yaptığını belirten Snowden, "NSA birçok Batı ülkesiyle olduğu gibi Almanlarla da aynı yatakta" dedi.

CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden, söz konusu ülkelerin istihbarat operasyonlarında birlikte hareket etme prensibinin ise şöyle işlediğini söyledi: "İkinci bir ülkenin ajanı verdiğimiz istihbaratın kaynağını bize sormaz, biz de onlardan sormayız. İstihbarat paylaşan ülkeler liderlerini bu şekilde koruyor".

Alman Haber Alma Teşkilatı BND'nın Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile yakın ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Snowden, ABD’nin Avrupalı diplomatları dinlediğini ve Avrupa Birliği ülkelerinin bilgisayar sistemlerinin içine sızdığını savundu.

 

Almanya'dan itiraf

Alman Haber Alma Teşkilatı BND Başkanı Gerhard Schindler de, iki ülkenin istihbarat alanında işbirliği yaptığını söyledi.

 

124 milyonluk istihbarat merkezi

ABD ordusunun Almanya’nın Wiesbaden kentinde 4 katlı bir istihbarat merkezi kurduğunu ve 124 milyon dolar değerinde dinleme ve izleme ekipmanlarıyla donatığını belirten Snowden, söz konusu merkezin ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA tarafından da kullanıldığını söyledi.

ABD'nin Wiesbaden'daki istihbarat binasının inşasında sadece ABD vatandaşlarının çalışmasına izin verdiği de belirtildi. ABD ordusunun, Wiesbaden'daki istihbarat toplama merkezinin hizmete girmesiyle Darmstadt kentindeki istihbarat birimi devre dışı bırakılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler