10 yıllık tutukluluğa iptal

"Hakimlerin tutukluları tahliye etmesi için beklemelerine gerek yok". Bu sözler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a ait. Kılıç, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10 yıllık tutukluluğa izin veren maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirdi.

Yayınlanma: 09.07.2013 - 09:16
Abone Ol google-news

Kararda yer alan "iptal kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 yıl sonra yürürlüğe girer" hükmüne de değinen Kılıç, beklemeye gerek olmadığını, hakimlerin tahlike kararı vermesi gerektiğini vurguladı.

Anayasa Mahkemesi'nin 10 yıllık tutukluluk süresini iptal kararının ardından, Yüksek Mahkemenin Başkanı Haşim Kılıç ilk kez konuştu.

Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'ya açıklamalar yapan Kılıç şunları söyledi. “Hakimler, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını bildikleri için gereğini yaparlar. Bu kararı dikkate alarak ve diğer şartları da gözeterek tahliye edebilirler. 10 yıl kuralı, bir yıl daha yürürlükte olmakla birlikte hakimler tahliye kararı verebilirler”

Anayasa mahkemesinin uzun tutukluluk süresini düzenleyen kararının ardından tartışmalar da başlamıştı. Mahkeme Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesini oybirliğiyle iptal etmiş ve 10 yıllık tutukluluk süresinin Anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Ancak, kararda yer alan "karar Resmi Gazete'de yayımlanmasından 1 yıl sonra yürürlüğe girer" hükmü tartışma yaratmıştı.

Birçok siyasetçi ve hukukçu kararın bir ana önce uygulanması gerektiğini vurgularken, Hükümet 1 yıllık süreye dikkat çekmişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, “Eğer iptal kararı nedeniyle telafisi imkansız bir durum doğuyorsa o zaman yürütmeyi durdurma kararı da veriyoruz. İfade ettiğim gibi bir yıl beklemek şart değil, hakimler bu kararı dikkate alarak tahliye kararı verebilirler, yasama organı da bir yıl beklemeden yeni bir düzenleme yapabilir” açıklamalarında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler