CHP'den UEFA'ya büyük tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran UEFA’nın Fenerbahçe ile Beşiktaş’a Avrupa’dan men cezası vermesine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 10.07.2013 - 17:36
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, 3 Temmuz 2011’de başlayan şike ve teşvik soruşturması kapsamında Türkiye’deki Özel Yetkili Mahkeme’nin verdiği karara göre UEFA’nın iki kulübe ceza kestiğini belirterek, “UEFA’nın özel yetkili mahkemelerin kararına dayanarak türk futbolu hakkında karar vermesi, engizisyon mahkemesi kararlarına dayanarak insanlar hakkında karar vermesine benziyor” dedi.

Oran, UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş’a verdiği cezaları Cumhuriyet’e değerlendirdi. İşte CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın açıklamaları:

 “Biz CHP olarak en başından beri aynı şeyi söyledik. Özel Yetkili Mahkemeler hukuki açıdan sakat mahkemelerdir. Özel yetkili mahkemelerde masumiyet karinesi, adil yargılanma ilkesi gibi değerler yoktur. Buradaki temel operasyon mantığı dinle, servis et, kamuoyu algısı yarat, infaz et mantığı üzerine kuruludur. Özel yetkili mahkemeler hukukun değil, iktidarın sesinin duyulduğu mahkemelerdir. Bu mahkemelerde insan haklarını bulamazsınız, sadece AKP hukukunu bulursunuz. Bu bakımdan Fenerbahçe’ye yönelen dava Türkiye’de özel yetkili mahkemelerin tartışılması için de çok iyi bir zemin oldu. Halkımız özel yetkili mahkeme gerçeği ile daha yakından tanıştı, daha çok tartışma fırsatı buldu. Bugün artık özel yetkili mahkemelerin DGM’lerden, sıkı yönetim mahkemelerinden farklı olduğuna kimse inanmıyor. Türkiye adalet bekliyor ve bunun özel yetkili mahkemelerden gelmeyeceğini herkes biliyor.”

- Bu mahkemelerin hukuka aykırı uygulamalarını artık sağır sultan bile biliyor. UEFA’nın özel yetkili mahkemelerin kararına dayanarak türk futbolu hakkında karar vermesi, engizisyon mahkemesi kararlarına dayanarak insanlar hakkında karar vermesine benziyor. – Biz insan haklarına, adil yargılanma ilkesine, masumiyet karinesine inanan bir partiyiz. Şike davasını da bu kapsamda izledik.  Bu davada da aynı özel yetkili mahkemeler tarafından görülen diğer davalar gibi insan haklarına aykırı bazı durumlar var.

- Savunma hakkı, adil yargılanma hakkı olmadan hiçbir demokrasi yaşayamaz. Bunlar demokrasilerin temel kurallarıdır ve biz bunları özel yetkili mahkemelerde bulamıyoruz. İnsan haklarının olmadığı mahkeme kararlarına dayanarak 100 yıllık kulüpler hakkında ceza vermek UEFA açısından utanç duyulacak bir durumdur.

- Hukuk devleti ilkesi herkesi bağlar. UEFA’yı da bağlar, bizleri de bağlar. Devlet her türlü iş ve eyleminde kanuna uygun hareket etmek zorundadır. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Yargılama yetkisi kanunla belirlenen mahkemelerindir.

- 6222 sayılı kanun diyor ki, bu davalara bakmakla yükümlü mahkeme HSYK tarafından belirlenen ihtisas mahkemeleridir. Ben de bir açıklama yaptım, dedim ki, HSYK ihtisas mahkemelerini belirlemek zorunda, HSYK bu mahkemeleri belirlemediği için özel yetkili mahkeme bu davaya bakıyor, ortada bir hukuksuzluk var.

- HSYK da bir açıklama yaptı, dedi ki, biz bu mahkemeleri belirledik. Peki kim bu mahkeme? 1 Şubat 2012 tarihli HSYK kararına göre sulh veya asliye ceza mahkemeleri. Yani özel yetkili mahkeme değil. Yani HSYK’ya göre özel yetkili mahkemenin bu davaya bakma yetkisi yok. Bunu da Sayın İbrahim Okur bir mektupla bize iletti, ilgili kararı da gönderdi.

- UEFA kararlarının tek bir dayanağı var özel yetkili mahkeme kararları. Yani HSYK’ya göre davaya bakma yetkisi bile olmayan bir mahkemenin kararına göre UEFA Türk futbolunu cezalandırıyor. HSYK, UEFA’nın kararını ofsayta çıkartıyor. Açıkça söylüyorum HSYK diyor ki şike davasına özel yetkili mahkeme bakamaz. UEFA da bunu bile bilmeden bir karar veriyor. UEFA konudan bu kadar habersiz. 

- Açıkça söylüyorum,  UEFA  hata yapıyor. Davaya bakma yetkisi bile olmayan bir mahkemenin kararına göre Türk futbolunun çok büyük çınarlarını cezalandırıyor. Bunu kimse kabul edemez.

- Bakın ben Beşiktaşlı veya Fenerbahçeli değilim. Ben Türkiye’de adalet ve hukuk istiyorum. Ben Türkiye’de insan hakları istiyorum. Ben insanlar haksız, hukuksuz bir şekilde yargılansın, cezalandırılsın istemiyorum. Ben bir suç varsa onu da adil, bağımsız, tarafsız mahkemeler ortaya koysun diyorum. Özel yetkili mahkemelerde bu ilkeleri kimse bulamaz. Özel yetkili mahkemelerin ne olduğunu artık bütün dünya biliyor. Engizisyon mahkemesi neyse Özel Yetkili Mahkeme o. UEFA da buna göre hareket etmek zorunda.

- Son olarak da şunu söylüyorum, UEFA’nın özel yetkili mahkeme kararına atıf yapması bile hukuksuzdur. İnsan hakları, demokrasi ve adil yargılanma ile bağdaşmaz. Bu mahkemelerin ne olduğunu bütün dünya biliyor. Şimdi bu kararlara göre yüz yıllık kulüpleri kimse cezalandıramaz. HSYK kararı ortadayken, HSYK bu mahkemelerin davaya bakma yetkisi bile olmadığını bunu yapmayı kimse kabul edemez. UEFA’nın biran önce insan hakları ve Avrupa standartlarına uygun hareket edeceğini umuyor, Avrupa’da bu mahkeme kararlarına ciddiyet veren tek kurum olarak kalmamalarını diliyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler