Koreliler'in 60 yıllık özlemi sona eriyor

Kuzey Kore ile Güney Kore, her iki ülkedeki akrabaların bir araya gelmesi için prensipte anlaştı. 19 Temmuz'da yapılacak görüşmenin olumlu geçmesi halinde, ailelerin akrabaları ile tekrar görüşmesi öngörülüyor.

Yayınlanma: 11.07.2013 - 13:08
Abone Ol google-news

Güney Kore ve Kuzey Koreli yetkililer, savaşın ardından sınırların ardında kalan ve bir daha görüşemeyen akrabaların yeniden buluşturulması konusunda prensipte anlaştıklarını açıkladı.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin 19 Temmuz'da ailelerin yeniden buluşturulması için her iki tarafta da Kızıl Haç toplantısı yapılması önerisini kabul etti.

II. Dünya savaşından sonra güneyi ABD, kuzeyi SSCB tarafından işgal edilen Kore, Haziran 1950'de çıkan savaş sonrası ikiye bölündü. Temmuz 1953'te sona eren savaşta yaklaşık üç milyon insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan evsiz kaldı ve yüzbinlerce aile akrabalarından ayrı yaşamak zorunda kaldı.

Halen iki ülke arasında kalıcı bir barış anlaşması bulunmuyor. 1953 yılından beri iki ülke arasında posta veya telefon bağlantısı da yok.

İki ülke arasında akrabaların buluşturulması konusunda ilk anlaşma Ağustos 2000'de yapılmıştı. Anlaşmaya göre savaş döneminde dağılan yüz binlerce ailenin, akrabalarıyla buluşmalarına olanak sağlandı.

Bu anlaşmaya göre Kuzey Kore'deki Kumgang Tatil Köyü, 2008 yılında iki ülke arasındaki akrabaların buluşması ve iki ülke arasında uzlaşının sembolü olarak açıldı. Fakat Kuzey Kore askerlerinin 2008 yılında Güney Koreli bir kadını öldürmesi sonrasında görüşmeler koptu ve aileler arası görüşmeler iptal edildi.

İki ülkede yaşayan aile üyeleri arasındaki en son geçici görüşme, Kasım 2010'da yapılmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler