FT: Merkez Bankası şaşırttı

Financial Times gazetesi, Doğu Avrupa ülkelerinin para birimlerini korumak için faizleri yükseltmeyi düşündükleri bir dönemde Merkez Bankası'nın beklenenden büyük bir faiz indirimini yapmasının piyasaları şaşırttığını yazdı. Gazeteye konuşan JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci "Riskli bir adım" derken Morgan Stanley'den destek geldi.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 08:50
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss'un imzaladığı haberde Merkez Bankasınca yapılan 1.5 puan faiz indirimine dikkat çekilerek, "Doğu Avrupa'daki komşu ülkelerinin para birimlerini korumak için faizleri yükseltmeyi düşündükleri bir dönemde Türkiye Merkez Bankası, piyasalarda beklenenden çok daha büyük bir adım atarak Perşembe akşamı ana borçlanma faizini 150 baz puan indirdi" yorumunu yaptı.
 

"Politika faizleri mümkün olduğu kadar inmeli"

Son olumsuz sanayi üretim ve işsizlik verilerine de işaret eden gazete, Morgan Stanley ekonomisti Tevfik Aksoy'un görüşlerini de aktardı.

Tevfik Aksoy, "Politika faizlerinin bu yıl mümkün olduğu kadar indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İndirimlerin, iki hanede seyreden faizlerin uzun vadede idare edilebilir düzeylere düşürülmesi için en iyi şans olacağını belirten Aksoy, ancak Türkiye'nin aynı zamanda IMF ile anlaşmayı sonuçlandırması ve Mart'taki yerel seçimlerin hemen ardından mali politikasını sıkılaştırması gerekeceğini de söyledi.

Habere ayrıca "Böyle bir ortamda Türkiye'nin IMF'ye olan ihtiyacı daha da arttı" yorumu yapıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler