12 Eylül fişleri çıktı

Polis fezlekesinde Taksim Dayanışması suç örgütü gibi gösterildi.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 08:21
Abone Ol google-news

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gezi Direnişi’ne ilişkin hazırladığı fezlekede, Taksim Dayanışması Platformu “organize örgüt” gibi gösterildi. Taksim Dayanışması’nın Twitter üzerinden tüm Türkiye’deki eylemleri yönlendirdiği savunulan fezlekede, “Hükümete karşı isyana, suç işlemeye alenen teşvik ve tahrik etmiş, bu yönde provokatif eylem ve etkinlikler düzenlenmiştir” denildi.

İstanbul Güvenlik Şube’nin savcılığa gönderdiği fezlekede Taksim Dayanışması, “suç örgütü” olarak değerlendirilerek “Gezi Parkı projesi aleyhine eylemler yapmaya, hükümete karşı isyana, suç işlemeye alenen teşvik ve tahrik etmiş, bu yönde provokatif eylem ve etkinlikler düzenlenmiştir” ifadeleriyle suçlandı. Polis fezlekesinde Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Taksim Platformu adına açıklama yapan, kişi ve grupları yönlendirenler olarak suçlandı. Fezlekede, gözaltındaki meslek odası yöneticilerinin 1980 öncesi ve sonrası fişlemelerine yer verildi.

 

‘Hükümetin anayasal düzen içinde çalışmasını engelleme’

İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar imzasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 35 sayfalık fezlekede, Taksim Dayanışma Platformu’nu oluşturan sivil toplum kuruluşları “provokatif eylemler” düzenlemekle suçlandı. Fezlekede Taksim Dayanışması için “Yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden halkı Taksim ve Gezi Parkı’na çağırmaya devam eden ve böylelikle olayların büyümesinde aktif rol oynayan, bugüne kadar kamu düzenini ve güvenliğini ciddi anlamda bozan, hükümetin anayasal düzen içinde çalışmasını engellemeye yönelik” gibi suçlayıcı ifadeler kullanıldı.

 

‘1980 öncesi de yargılandı’

Fezlekede, gözaltındaki direnişçilerin 1980 öncesi ve sonrası katıldığı iddia edilen eylemler, yargılandıkları davalara ilişkin bilgiler sıralandı. Ali Çerkezoğlu’nun 1 Mayıs 1989’da izinsiz gösteriden tutuklandığı kaydedilirken Halil Güven’in 11 Aralık 1979 günü THKP/C-Acilciler terör örgütü adına eylem ve faaliyet yürüten şahıslara yönelik başlatılan operasyonel çalışmalarda yakalandığı anlatıldı. Süleyman Solmaz’ın 1984 yılında 1. Ordu Sıkıyönetim Komutanlığı Adli Müşavirliği tarafından tutuklandığı belirtildi.

 

Twitter suç unsuru

Polis fezlekesinde Taksim Dayanışması’nın olayların başladığı 27 Mayıs’tan 22 Haziran’a kadarki Twitter çağrılarının kopyaları alt alta sıralanarak “Başta Twitter olmak üzere Facebook ve çeşitli sosyal ve yazılı basın aracılığıyla İstanbul halkını Taksim Meydanı’na çağırıp kamu düzeni ve güvenliğine ciddi şekilde zarar verdi. Binlerce insanın Taksim Meydanı başta olmak üzere çeşitli meydanlara çıkmasına çalışıp marjinal grupların provokasyonuna zemin hazırladı” gibi iddialarda bulunuldu.

Fezlekede, Taksim Platformu adına açıklama yapan, kişi ve grupları yönlendirenler olarak “TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu, Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün, Taksim Dayanışması’ndan Derya Karadağ, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Mücella Yapıcı” gibi sendika ve meslek odası yöneticilerini adları sıralandı.

 

Evinde deniz gözlüğü var

Evleri aranan şüphelilerden elde edilen deliller arasında baret, eldiven, gaz maskesi, güneş gözlüğü, deniz gözlüğü, makas, Taksim Dayanışması yazılı önlük ve motosiklet kaskı yer aldı. Fezlekede polisin olaylara “orantılı bir şekilde” müdahale ettiği savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler