'O mitinglere niye katıldın?'

Gezi'de tutuklanan Karaçay ile Aydoğan'ın yakınları savcının sorularına dikkat çekti.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 08:25
Abone Ol google-news

26 yaşındaki Ali Karaçay ile 21 yaşındaki Çağrı Aydoğan, Gezi operasyonları kapsamında İstanbul’da sabaha karşı yapılan operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklandı. Karaçay ve Aydoğan’a gözaltılar sırasında “Gezi direnişlerine neden katıldın? 1 Mayıs’a niye gittin? Alevi mitinglerinde neden yer aldın?” gibi soruların sorulduğu, işkenceye maruz kaldığı iddia edildi.

AKP’nin Gezi Direnişi operasyonları kapsamında 18 Haziran günü sabaha karşı İstanbul’da eşzamanlı operasyonlarda, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Merkez Denetleme Kurulu ve Ataşehir Şubesi üyesi Ali Karaçay ile Çağrı Aydoğan gözaltına alındı. 22 Haziran’da tutuklama kararı çıkan Karaçay Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne gönderilirken Aydoğan ise Edirne F Tipi 1 No’lu Cezaevi’ne konuldu.

Karaçay’ın ağabeyi Hüseyin Karaçay, gözaltı sırasında kardeşine “8-9 Kasım Alevi mitinglerine katılma nedenin ne? 1 Mayıs ve Gezi olaylarına neden gittin” yönünde soruların yöneltildiğini anımsatarak “Kardeşim Alevi derneğinin yöneticisi ve bunların hepsi yasal mitingler. Bunlara katılması kadar doğal ne olabilir ki?” diye sordu. Gözaltı sırasında kardeşinin işkenceye maruz kaldığını iddia eden Karaçay, “Açlık grevinde olduğu için zamanında şeker verilmedi, zamanında su verilmedi, tükürük örneği vermediği için defalarca yerlerde sürüklendi, ters kelepçe ve daha birçok işkence devam ediyor” dedi. Polis terörünün devam ettiğini kaydeden ağabey Karaçay, şunları söyledi: “Kardeşim Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) gidip geliyordu. Alevi olmamız ve kardeşimin Gezi direnişlerine katılması nedeniyle polis tutuklama yaparak intikam alıyor. Kardeşimin neyle suçlandığını bilmiyoruz. Dosyada gizlilik kararı var. AKP iktidarı devrimcilerden, sosyalistlerden, demokratlardan, Alevilerden, kısaca muhalif kesimden intikam almak için bu tutuklamaları yapıyor. ”

 

‘Korku yaratmak istiyorlar’

Çağrı Aydoğan’ın ağabeyi Cihan Aydoğan ise kardeşinin tam olarak ne ile suçlandığının bilinmediğini, dosyada gizlilik kararının olduğunu belirterek “ESP ve Sosyalist Gençlik Derneği’ne gider gelirdi. Gözaltı sırasında Gezi Parkı’nı gidip gitmediği sorulmuş. Bir önceki 1 Mayıs’a neden katıldığı sorulmuş, orada çekildiği fotoğraflar gösterilmiş” dedi. “Hukuksuz tutuklamalar yapılıyor” diyen Aydoğan, şöyle devam etti: “Emniyet’te tükürük örneği alınmak istenmiş, vermek istemediği için darp edilmiş. Avukatlarımız bununla ilgili suç duyurusunda bulunacak. Herkesin her şeyini bildiğini iddia eden bir gizli tanık varlığından bahsediliyor. Polisin elindeki kayıtlar döküm haline getirilmiş ve bir kişi söylüyor gibi gösterilmek isteniyor. Başbakanın ‘yüzde 50’yi zor tutuyorum’ gibi açıklamaları, palalı saldırganların ortaya çıkması, 1 kişiyi gözaltına almak için mahalleye 15-20 polis otosunun gelmesi toplumda korku düzenin yaratılmak istenmesini amaçlıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler