TMMOB'dan tepki

Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, yeni bir torba yasayla mimar ve mühendislerin proje yapamayacak hale getirileceğini, yapı denetim firmalarına bu yetkilerin verileceğini öne sürdü.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 20:08
Abone Ol google-news

TMMOB’nin vize onay yetkisinin kaldırılmasının ardından mimar ve mühendislerin proje yapma hakkının da yapı denetim şirketlerine verileceği öne sürüldü.

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, TMMOB’nin ‘Gezi Parkı’ eylemlerine desteğinden dolayı rant eksenli tepki gösterildiğini vurguladı. “2 madde ile iktidar odalarımızın hakkına müdahale etmiştir” diyen Osman Aydın, amacın TMMOB’yi etkisizleştirmek olduğunu söyledi.

Osman Aydın, değişikliğin ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan meslek odalarını işlevsizleştirme ve üyeleriyle ilişkisini zayıflatarak odaları ortadan kaldırmayı amaçladığını dile getirdi. Aydın, “Bu değişiklikler, kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik, mesleki denetimi ve toplumcu engelleri ortadan kaldırmak. Özerk yerinden yönetim kuruluşları olan belediyeler ve meslek odalarının anayasal hak, yetki ve görevlerini ellerinden almak. Mimarların Fikir Sanat ve Eserleri Yasası kapsamındaki projelerini eser olmaktan çıkarmak, telif haklarına el koymak. Sonuçta teslim alamadığı TMMOB’yi etkisizleştirmek istemektedir” diye konuştu.

Hükümetin odaları ve TMMOB’yi işlevsizleştirme maskesi altında mimarlık ve mühendislik mesleğini yok etmeyi hedeflediğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

“Mimar ve mühendislerin birçok hakkı bu yasalarla elinden alınmaktadır. Yani odalar kılıf. Hiçbir güç odalarımızı, üyelerimizi toplum yararına mücadelemizden alıkoyamaz. Sıradaki iki torba yasayla hükümet, belediyelerin kamu denetimi yapma hakkını elinden alıp, yapı denetim şirketlerine proje yapma hakkı tanıyan değişiklik gerçekleşecektir.”

Osman Aydın, “Bu firmalara proje yapma hakkı tanındığı takdirde, mimar ve mühendislerin proje yapma gibi serbest meslek faaliyetini sürdürme hakkı kalkmayacak. Bu yeni kurulan kuruluşlarda, onların hepsi eleman olarak çalışmak zorunda kalacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler