Snowden, Rusya'dan sığınma hakkı istedi

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yürüttüğü telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve halen Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda bulunan Edward Snowden, Rusya hükümetinden sığınma talebinde bulunduğunu belirterek, insan hakları savunucularının desteğini istedi.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 18:36
Abone Ol google-news

Snowden'ın daveti üzerine Şeremetyevo Havaalanı'nda kendisiyle görüşen 13 kişiden biri olan Helsinki grubu avukatlarından Genri Reznik, görüşmede Snowen'ın, ABD'nin sığınma hakkı vermek isteyen ülkelere karşı yaptığı baskıların ve oluşturduğu engellerin insan hakları ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söylediğini aktardı.

Snowden'la, tercüman ve Sara Harrison ile birlikte görüştüklerini belirten Reznik, Snowden'ın, Rusya'daki insan hakları savunucularından kendisini sığınma hakkı talebi konusunda desteklemelerini istediğini söyledi.

Reznik, Putin'in, "Snowden'ın savunma hakkı istemesi halinde, ABD'li dostlara zarar vermekten vazgeçmeli" şartını anlayışla karşıladığını belirten Snowden'ın açıklamak istediği herşeyi açıkladığını aktardı.

Rusya'nın, Snowden'ın sığınma talebini kabul etmesi gerektiğini savunan Reznik, Snowden'ın sığınma hakkı olduğunu belirterek, "Rus Anayasanın 63. maddesi gereği, Snowden'ın sığınma hakkının kabul edilmesi gerekir" dedi.

Rusya'nın, Snowden'ın sığınma talebini kabul etmesi halinde, ABD ile ilişkilerin gerginleşeceğinin bilincinde olduğunu paylaşan Reznik, sığınma hakkı verilmesi halinde bu gerginliğin uzun sürmeyeceğini ifade etti.

Reznik, Snowden'ın neden insan hakları savunucularına müracaat ettiğine de açıklık getirerek, resmi devlet başvurusunun yanı sıra insan hakları savunucularından destek talebinin mantıklı bir davranış olduğunu savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler