"Bir yaş altı çocuklarda böbrek taşı görülebilir"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Yüksel, genellikle erişkinlerin hastalığı sanılan böbrek taşı nın, bir yaş altı çocuklarda da görülebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 19:38
Abone Ol google-news

Doç. Dr. Yüksel, yaptığı açıklamada, küçük çocuklarda huzursuzluk, uykusuzluk, ağlama nöbetleri, bezinde kırmızı renk gibi yakınmalar, büyük çocuklarda kırmızı renkte idrar ve genellikle tek taraflı böğür ağrısının en sık karşılaşılan böbrek taşı hastalığının belirtileri arasında olduğunu ifade etti.

Türkiye'de böbrek taşı görülme oranının Avrupa ülkelerinden çok fazla olduğunu kaydeden Yüksel, sözlerini şöye sürdürdü:

"Genellikle erişkinlerin hastalığı sanılan böbrek taşı hastalığı, bir yaş altı çocuklarda da görülebilir. Görüntüleme yöntemleri ile tespit ettiğimiz böbrek taşlarının niçin oluştuğuna yönelik bir dizi kan ve idrar tahlili yaparak araştırmamızı tamamladıktan sonra, kendiliğinden düşebilme ihtimali olan taşlara ilaç tedavisi uyguluyoruz. Daha büyük taşları ise çoğunlukla üroloji ve çocuk cerrahisi kliniğimiz ile beraber taşı kırma veya cerrahi olarak çıkarma şekline gidiyoruz. Düşen veya çıkarılan taşları Maden Tetkik Arama Enstitüsüne göndererek analizlerini yaptırıyor ve bu sonuca göre de tekrarlamaması için uygun koruyucu tedavilere başlıyoruz."

 "Tek taraflı beslenme taşa zemin hazırlıyor"

Çocuklardaki böbrek taşlarının mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Yüksel, erişkinlerden farklı olarak çocukluk çağında görülen taşların birçoğunun altında önemli bir metabolik ya da anatomik hastalık olabileceğini belirtti.

Böbrek taşı oluşumunda diğer nedenlerin en başında ise genetik yatkınlığın bulunduğunu hatırlatan Yüksel, şunları kaydetti:

"Özellikle fast-food gıdalar, sadece hayvansal veya bitkisel gıdalar gibi tek taraflı beslenme böbrekte taşa zemin hazırlıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında susuz kalmak, hareket azlığı, tuzlu beslenme, aşırı hazır gıda tüketimi büyük çocuklarda taş oluşumunda önemli risk faktörü. Bebeklere doktorun tavsiyesi dışında aşırı dozda vitamin uygulaması yapılmaması gerekir. Uygun tedavi yapılmadığı takdirde böbrek taşları böbrek yetmezliğine kadar varabilen olumsuz sonuçlar doğurabilir, bu nedenle ailesinde taşın neden olduğu böbrek hastalığı bulunanlar çocuklarını çocuk nefroloji kliniklerine götürmesi en doğru yaklaşım olacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler