NATO savunma bakanlarının toplantısı sona erdi

NATO savunma bakanlarının Polonya'nın Krakov kentinde düzenlenen gayri resmi toplantısı sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "NATO-Rusya konseyinde, aynı görüşlerde olmadığımız konuları da gündeme getirmemiz lazım" dedi.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 16:01
Abone Ol google-news

NATO savunma bakanlarının Polonya'nın Krakov kentinde düzenlenen gayri resmi toplantısı sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, NATO'nun Rusya'yla ilişkilerini geliştirmesini istediklerini belirterek, ''NATO-Rusya Konseyi'nde, aynı görüşlerde olmadığımız konuları da gündeme getirmemiz lazım'' şeklinde konuştu.

Rusya'nın Gürcistan ile yaşadığı krizle ilgili olarak Rus hükümetiyle tümüyle farklı görüşlere sahip olduklarını ifade eden de Hoop Scheffer, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde askeri üs kurma planlarını da eleştirdi.

De Hoop Scheffer, buna rağmen Rusya'yla iyi bir diyalog içine girilmesinin Gürcistan'ın da çıkarına olacağını kaydetti. Rusya'nın karşı çıkmasına rağmen gelecekte Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyesi olmaları yönündeki planlarına da bağlı olduklarını belirten de Hoop Scheffer, Ukrayna'nın bu arada ülkedeki güvenlik ve savunma alanındaki reformlarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri ayrıca, İngiltere Savunma Bakanı John Hutton'un, NATO ülkelerinin savunması için 3 bin askerden oluşacak bir Acil Müdahale Gücü oluşturulması önerisinin de inceleneceğini, bu öneriye üye ülkelerin genelde sıcak baktığını, bu konuda haziran ayında karar alınabileceğini açıkladı.

De Hoop Scheffer, Hırvatistan ve Arnavutluk'un da en kısa zamanda NATO'ya üye olmalarını arzu ettiklerini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya politikasıyla ilgili olarak henüz ayrıntılı bir tanımlama yapmadığını, ancak bu ülkeyle yeni bir başlangıç yapılması zamanının geldiğine inandığını söyledi.

Almanya'nın Afganistan'daki çabalarını öven Gates, ''Afganistan'da güvenlik ve istikrarın sağlanması çabalarımızı artırmalıyız. Her ülke yapabileceğini yapmalı. Bu askeri olduğu kadar sivil imar çabaları için de geçerli. Biz her iki alanda da faaliyet gösteriyoruz. Almanlar da her iki alanda büyük ölçüde faal'' şeklinde konuştu.

Gates, askeri açıdan katkı sağlayamayacak ülkelerin en azından sivil alanda faaliyet göstermelerini bile büyük memnuniyetle karşılayacaklarını kaydetti.
Bu arada Bakan Gönül, ABD Savunma Bakanı Gates ile bir süre sohbet etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler