Gül, Kenya'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kenya Başbakanı Raila Odinga ile bir araya geldi. Gül daha sonra beraberindeki heyetle Nairobi Ulusal Parkı'nı gezdi.

Yayınlanma: 21.02.2009 - 10:58
Abone Ol google-news

Afrika gezisinin ilk durağı olan Kenya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya Başbakanı Raila Odinga ile bir araya geldi. Gül'ün konakladığı, İntercontinental Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.

Görüşmede evlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye-Kenya Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Levent Şahinkaya ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de hazır bulundu.

Daha sonra Türkiye-Kenya İş Forumu'nun yapıldığı Regency Otel'de Kenya Başbakanı Raila Odinga ile ortak basın toplantısı düzenleyen Gül, Kenya'yı ilk ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kenya'da yaptıkları görüşmelerin son derece yararlı geçtiğini anlatan Gül, ''Biz Kenya'yı bu bölgede kilit ülke olarak görüyoruz. Siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek ve Afrika'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika ülkelerinin desteğiyle BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne seçildiğini anımsatan Gül, ''Orada Afrika'nın sesi olacağız'' dedi.

Kenya'nın, gösterdiği ekonomik gelişim ve yasal düzenlemeler sayesinde yatırım yapılabilecek bir ülke konumuna geldiğine dikkati çeken Gül, iş adamlarının yararlı görüşmeler yaptığını, turizm alanında da iş birliği imkanları üzerinde durulduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla özellikle sosyal açıdan Afrika ülkelerine kalkınma konusunda katkılar yapabileceğini ifade eden Gül, gıda güvenliği ve hastalıkla mücadelenin de öncelikli konular arasında yer alması gerektiğini kaydetti.

Gül, ekonomik ilişkilerle ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile Kenya arasında bazı anlaşmaların imzalandığını ve onay sürecinde olduğunu belirterek, inşaat, enerji, bilgi teknolojisi başta olmak üzere çok geniş alanda somut iş imkanlarına dair görüşmeler yapıldığını söyledi.
Kenya Başbakanı Odinga da Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretini çok önemsediklerini ifade ederek, iş forumunun ilişkilerin gelişmesine önemli bir katkı yapacağını dile getirdi.
Kenya'da inşaat, çelik üretimi ve alt yapı alanlarında yatırım imkanları bulunduğunu anlatan Odinga, hangi sektörlerde yatırım yapılabileceğine dair bilgi alışverişinde bulunduklarını belirtti.
''Özellikle çiçek yetiştiriciliği ve turizm yatırımlarında Kenya avantajlı'' diyen Odinga, Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Kenya Başbakanı Odinga, bu alanların dışında elektrik, jeotermal, hidroelektrik, su arama ve baraj yapımı, ilaç ve kimya sektörlerinde de ülkesine yatırım yapılabileceğini sözlerine ekledi.

 

Gül, Nairobi Ulusal Parkı'nı gezdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Nairobi Ulusal Parkı'nı gezdi. Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve heyettekiler, 117 kilometre karelik alana yayılan parkta doğal yaşamı izledi.

İçinde vahşi hayvanlara da doğal ortamında barınma imkanı sağlayan parkı gezen Gül, Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçısı Murat Çetinmühürdar'ın fotoğraf makinesini alarak zebra, antilop, zürafa ve bufaloların fotoğraflarını çekti.

Gezintinin ardından parktaki hayvanat bahçesini de gezen Gül, evcilleştirilmiş çitaların bulunduğu kafese girdi. Eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte çitaları seven Gül, fotoğraf çektirdi.
Gül'e hayvanat bahçesi hakkında bilgi verildi. Cumhurbaşkanı Gül, hayvanat bahçesini gezen Kenyalı çocuklarla da hatıra fotoğrafı çektirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler