Çapan'ın düşleri anlatıldı

Geçen yıl yapılan 12. Altın Portakal Şiir Ödülü'nün sempozyumu önceki gün Antalya Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumda Cevat Çapan'ın şiiri ele alınırken; 13. Altın Portakal Şiir Ödülü'nün sahibi Kemal Özer ise törene katılamadı ve onun yerine ödülünü Doğan Hızlan aldı.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 12:45
Abone Ol google-news

On İkinci Altın Portakal Şiir Ödülü’ne “Bana Düşlerini Anlat” adlı yapıtıyla “özel ile genel duyarlılığı buluşturmuş olması, kişisel olanın evrensel olana gömülü özünü pırıl pırıl bir lirizmle dile getirişindeki ustalık, doğallık ve sahiciliği” gerekçesiyle değer görülen Cevat Çapan onuruna yapılan törenin onur konukları ise İngiliz çevirmen Michael Hulse ve şair İlyas Tunç’dı. Üç oturumdan oluşan sempozyumun açılış konuşmalarını Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murtaza Tamyürek ile Hulse ve Tunç yaptı. İlk oturumun başkanı Doğan Hızlan’ın Cevat Çapan şiirinin kendi imgelem gücündeki etkisini anlatan konuşmasının ardından söz alan şair ve dramaturg Eren Aysan, “Hatıralarda Bugünü Yaşamak” adlı bildirisini sundu. Oturumun diğer konuşmacıları şair Şükrü Erbaş ile “Oğuz Atay ile Vüsat O’Bener’in romanda; John Berger’in denemede yaptığını şiirde Cevat Çapan’ın yaptığını” söyleyen Mahmut Temizyürek’ti.

Mustafa Tuncel’in yönetimindeki ikinci oturumun konuşmacıları Michael Hulse, gazetemizin yazarı eleştirmen Mustafa Şerif Onaran ile genç şairler Mustafa Fırat ve Yılmaz Arslan idi. Hulse, Çapan’ın tarihe “yaşamın mutlak ve ortak değerlerinin altını çizmek” gibi bir önerisi olduğunu söylerken Onaran, Çapan şiirini ‘yol - kanat - son’ izlekleri temelinde irdelediği bildirisini sundu. “Cevat Çapan Şiirinde Kısa Ama Tatlı Bir Yolculuk” adlı bildirisini sunan Fırat’ın ardından sözü alan Arslan, Çapan’ın şiirini şu sözlerle tanımladı: “Çapan’ın şiiri gözlemci, anlatımcı, etkiler almış ve vermiş, fotoğraf ve resimleri yorumlamış, ailesini konu alan, coğrafyanın yer tuttuğu ve sanatın her dalından yararlanan bir şiirdir.”

Üçüncü oturumda ise Türkiye Yazarlar Sendikası Başkan Enver Ercan, Orhan Koçak’ın Çapan şiirini ele aldığı metnini okudu, şair Tamer Gülbek, Çapan şiirini haikuyla; şair Celal Fedai zen sanatıyla ilişkilendirirken Ahmet Tüzün, Çapan şiirinin anlatımcılığından söz etti. İlyas Tunç da Çapan şiirinin panaromik bir değerlendirmesini yaptı. Cevat Çapan söz aldığında ise esprili bir dille, “sanki bir Ergenekon sanığı gibi didik didik edilmiş ve aklanmış hissettiğini ama hazırlanan iddianamelerin, Zekeriya Öz’ünkünden farkının iyi hazırlanmış olmaları olduğunu” söyledi. “Cevat Çapan Şiiri ve Bana Düşlerini Anlat” başlığıyla düzenlenen bu sempozyumda sunulan bildiriler ise önümüzdeki yıl kitaplaşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler