Yoksulluk sınırı 2 bin 411 TL oldu

Türk-İş, dört kişilik bir aile için açlık sınırını Şubat ayı itibariyle 740 TL, yoksulluk sınırını 2 bin 411 TL olarak belirledi. Mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış yüzde 10.77 oldu. Günlük geliri 25 TL'nin altında kalan dört kişilik aile "aç", 80 TL'nin altındakiler ise"yoksul" olarak belirlendi.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 08:45
Abone Ol google-news

Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcaması tutarı olan "açlık sınırı" Şubat ayında da artışını sürdürerek 740,04 TL'ye çıktı. Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu konut, ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalarla birlikte toplam tutar olan "yoksulluk sınırı" da 2 bin 410,57 TL'ye ulaştı.

 

İşsizlik ve belirsizlik kaygılandırıyor

Türk-İş açıklamasında, yaşanan ekonomik krizle birlikte yaygınlaşan işsizlik ve gelecekle ilgili belirsizliğin, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimleri endişelendirmeye devam ettiği ifade edildi. Bu kesimin işlerine ve satın alma güçlerinin korunmasına yönelik artan kaygıların tüketim harcamalarını da olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, bu durumun zorunlu giderler arasında yer alan gıda harcamalarında bile kendini gösterdiğine işaret edildi.

Açıklamada, şöyle denildi: "TÜİK tarafından bu ay açıklanan istihdam ve işsizlik verileri bu alandaki tehlikeli tırmanışı ortaya koydu. İşsizlik oranının hesaplanmasındaki yetersizlik ve yöntem tercihine rağmen üç milyona ulaşan işsizlerin yüzde 17,5'ini (yaklaşık 524 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. İşsiz kalanların sayısı giderek artarken, işsizlik ödeneğine hak eden kişi sayısı ise sınırlı sayıda (işsiz kalanların yaklaşık yüzde 10'u) kaldı.

Yaygınlaşan işsizlik, ücret gelirlerindeki gerileme, gelir yetersizliği/yokluğu, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarını gün geçtikçe daha da bozmaktadır."


Günlük geliri 80 liranın altındakiler yoksul

Türk-İş'in 21 yıldan bu yana düzenli olarak her ay yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" çalışmasının sonuçları bu olumsuzluğu ortaya koydu. Şubat 2009 döneminde dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 740,04 TL olarak hesaplandı. Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu konut (kira, yakacak, elektrik, su vb.), ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalar da dikkate alındığında, bir anlamda "insan onuruna yakışır bir yaşam düzeyi" için gerekli tutarın 2 bin 410,57 TL olduğu belirlendi. Diğer bir ifadeyle, dört kişilik bir aile günlük geliri 25 TL'nin altındaysa "aç", 80 TL'nin altındaysa "yoksul" sınıfına giriyor.


"Sosyal devlet yerini sadaka devlete bıraktı"

Türk-İş açıklamasında, işçi, memur, emekli, esnaf, köylü ve tüm dar ve sabit gelirli büyük bir kesimin gelirinin "insan onuruna yakışır" bir geçim düzeyi sağlamaktan uzak olduğu gibi kriz nedeniyle giderek kötüleştiği de vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi: "Uygulanması gereken ekonomik ve sosyal politikalar, herkesin çalışarak elde edeceği gelirle kendisinin ve ailesinin geçimini sağlaması temelinde olması gerekmektedir. Yoksulluğu önleyecek yaklaşımlar yerine 'yardım' temelinde yaygınlaşan uygulamalar, özellikle yerel seçimle birlikte hız kazanmıştır. Bir bakıma 'yoksulluk ticareti' diye nitelendirilebilecek yaklaşımlar sergilenmeye başlanmış, 'sosyal devlet' uygulamaları yerini 'sadaka devlet'e bırakmıştır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler