AB'nin İran planları

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, bir 'gizli' belgeye dayandırarak yaptığı haberinde, AB'nin önde gelen ülkeleri Fransa, Almanya ve İngiltere'nin, ''İran'da bir dizi kurum ve kişinin daha yaptırımlara dahil edilmesini istediğini ve buna ilişkin bir listenin hazırlandığını'' yazdı.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 10:33
Abone Ol google-news

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times'de yer alan ve ''gizli'' olduğu belirtilen bir belgede, ''İran'daki 34 kurum ile 10 şahsın isimlerinin, bu ülkenin nükleer veya biyolojik silah geliştirme programıyla ilgili oldukları gerekçesiyle sıralandığı'' belirtildi. 6 sayfalık listenin halen ABD ve BM'nin yaptırım listelerinde yer alan bazı kurumların adlarını da içerdiği, ancak şahısları içeren kısmın tümüyle yeni isimlerden oluştuğu belirtildi.

Avrupalı diplomatların da listenin varlığını doğruladıkları belirtilirken, üç ülkenin önerileriyle ilgili olarak Avrupa ülkeleri arasında iç tartışma başladığı, Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi, İspanya, Avusturya ve İsveç'in önerilere karşı çıktıkları kaydedildi.

Habere göre listede ilk kez, bazı devlet kurumları da yaptırım kapsamına alınacaklar arasında sıralanıyor. Şerif Teknik Üniversitesi, İran Sigorta Şirketi, İran Hava Kargo şirketi, İran Uzay Ajansı ve Razi Serum ve Aşı Üretim Enstitüsü, bunlar arasında yer alıyor. İran'ın en büyük bankalarından olan Ticaret Bankası da dahil olmak üzere 6 banka da liste kapsamında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler