TRT'den sert yanıt

TRT Genel Müdürlüğü, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın iddialarıyla ilgili olarak sert bir yazılı açıklama yaptı. "TRT Genel Müdürlüğü'nden açık çağrı" başlığıyla yapılan açıklamada, "Kart, TRT hakkında haksız, yalan ve yanlış beyanlarda bulunmuştur" ifadesi kullanıldı.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 16:05
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın TRT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bazı ihalelerde kurumun 1 milyar 691 milyon 829 bin 55 TL zarara uğratıldığı iddiasına TRT Genel Müdürlüğü sert bir yazılı açıklamayla yanıt verdi.TRT Genel Müdürlüğü açıklamasında, "Kart, TRT hakkında haksız, yalan ve yanlış beyanlarda bulunmuş" ifadesi dikkati çekti.

"TRT Genel Müdürlüğü'nden açık çağrı" başlığıyla yayınlanan açıklamada, "Türkiye'deki tüm yetkili birimleri göreve çağırıyoruz. Tüm hukuk kurallarının en ince ayrıntısına kadar uygulandığı ihalelerimiz incelensin. Kamuoyu kimin ne iddiası olduğunu öğrensin" denildi.  Açıklamada, "Atilla Kart'ın bu beyanlarını dikkate alarak savcıları ve devlet içindeki denetim görevinde bulunan tüm birimleri göreve davet ederek; TRT kurumunu incelemelerini ve eğer varsa suçluyu çıkarmalarını istiyoruz. Hukukun ve devlet sisteminin denetimle görevli birimleri suçluyu bulamazlarsa da kamuoyuna kimin iftiracı olduğunu ispat etmek istiyoruz" ifadesine yer verildi. TRT Genel Müdürlüğü açıklamasında şöyle denildi: "TRT'nin teknik alt yapısını yenilemek ve yıllık trilyonlarca liralık enerji tasarruf yapmak için yaptığımız ihaleler, tamamıyla hukuka uygundur. Bugüne kadar TRT kurumunu arpalık olarak kullanan ve hukuki bir ihaleden çıkar elde edemeyenler iftiralarla kamuoyunu yanıltmaktadır.  Basın toplantısında bahsedilen ihale, Kamu İhale Kurumu tarafından onaylanmıştır. Yargı süreci ise halen devam etmektedir. Çıkarı kesilenler muhalefet partilerinin milletvekillerine giderek iftiralarla sonuç elde etmeye çalışmaktadırlar. Bugüne kadar birçok vekilimiz bu konuda aramış ve gereken bilgileri aldıktan sonra TRT yönetimine, kamu hassasiyeti için teşekkür etmişlerdir. Son bir yılda 60 milyon YTL'lik ihale yapan TRT yönetimi tek bir ihalede bile hukuk dışına çıkmamıştır ve kamuoyunun büyük takdirini kazanmıştır.  TRT deki Radyo-Televizyon verici ihalelerinin mevzuata aykırı olarak bölündüğü ve Kamunun zarara uğratıldığı iddiaları tamamen asılsızdır ve konu yargıya intikal ettirilecektir.  Kurum; teknik ve hukuki zorunluluklardan ve alım konusu malzemenin farklı projeler ait olması nedeniyle 4 ayrı ihale yapmış, ihalelerde sağlanan rekabet ortamından dolayı, iddiaların tam aksine 1 milyon 120 bin TL tasarruf sağlanmıştır.  IMP firmasının Ticaret sicil belgesi olmadığı savı gerçeklere aykırı olup, Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen belge dileyen herkese gönderilebilir. FM verici ihalesini alan Kanada'da yerleşik Nautel firmasının ürünlerinin hem CE hem de Bilgi Teknolojisi Kurumu uygunluk belgesi mevcuttur. Bu belgelerin olmadığı iddia ediliyor; devletin tüm denetim birimlerine ve basınımıza bu belgeler gönderilebilir. TRT'ye bugüne kadar Barter yoluyla en çok teknik malzeme satan bir firma; 2004 yılında yaptığı barter ile bugünkü fiyatlara göre aynı ürünü 4 kat fazla bedelle satmıştır. İhaleyi kaybeden firma, fazla enerji tüketmesinden dolayı ihaleleri kaybetmiştir."
 

'Enerji tasarrufu dikkate alındı'

"TRT'nin 1.6 milyon YTL zarara uğradığını iddia edenler; şartname gereği 10 yıllık enerji tüketiminin bedelini hesaplara dahil edildiğini görmezden gelmektedir. Enerji tüketimi hesaplandığında kurumumuz yaklaşık 4 milyon YTL kara girmiştir. Yönetimimiz takdir edilmeyi beklerken; art niyetli ve yalan bilgilerle yıpratılmaya çalışılmaktadır.  TRT yayınları sınır bölgelerinde komşu ülke yayınları tarafından sürekli olarak bozulmaktadır. Bu vericilerin bir an önce kurularak yayına verilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Her ihalede ayda 20 verici olmak üzere ayda toplam 80 verici teslimatı yapılacak ve TRT yayınları çok daha güçlenecektir"
 

'Kadrolaşma iddiaları asılsız'

"Basın toplantısını yapan kişiler TRT'ye kaç kişi alındığını ve bu kişilerin niteliklerini açıklamak zorundadır. Kadrolaşma iddiasını ortaya atanlar, 41 yıllık TRT tarihin en az eleman alan yönetimlerden birisinin bugün görevde olduğunu ve bu yönetimin yeni kanallar, 30 farlı dilde web sitesi ve dergi kurduklarını bilmelidirler. Arşivlerde hangi genel müdürün kaç kişiyi TRT'ye aldığı açıkça bellidir. Bu yönetim sadece ihtiyaç olan alanlarda ÖSYM kriterleriyle kuruma elaman almış olup; naklen geçişlerde ve sözleşmeli elamanlarda da minumum sayıda kişi TRT'ye kazandırılmıştır. Geçmiş dönemin rakamlarını kamuoyuyla gerekirse paylaşmaya hazırız. TRT'ye alındığı iddia edilen 500 kişi nerededir?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler