AB ''dominant'' bir konumda

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, uluslararası ekonomik göstergelerin Türkiye açısından önemine bakıldığında AB'nin her açıdan ''dominant'' bir konumda bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma: 27.02.2009 - 13:05
Abone Ol google-news

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, AB ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilerine öğle yemeği verdi.

Yemeğe onur konuğu olarak katılan Başbakan Yardımcısı Ekren, yemek öncesi yaptığı konuşmada, GAP ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) projeleri hakkında bilgi verdi.
Ekren, sadece bölgesel değil, küresel bir proje olan GAP'ın birçok önemli boyutu bulunduğunu belirterek, GAP bölgesinde öne çıkan sektörleri, ''organik tarım ve organik giysi'' olarak sıraladı.

Bu bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarının da yoğun olduğunu belirten Ekren, projenin diğer önemli boyutunu ''turizm faaliyetleri'' olarak açıkladı.

Bunların genelde 9 ili kapsayan temel sektörler olduğunu ifade eden Ekren, ''Bu açıdan bakıldığında finansal krizin dışında şu anda dünyanın belki tartışmaktan kısmen uzak olduğu gıda ve enerji krizine yönelik önemli bir projedir'' dedi.

Ekren, İFM projesi çalışmalarına da değinerek, bu projenin dünyada finans sektörünün mimarisinin yeniden tartışıldığı bir süreçte önem kazanmasını beklediklerini kaydetti. Ekren, Türkiye'nin mukayeseli rekabet avantajı elde ettiği çevre ve komşu ülkelerde de bankacılık sektörünün önemli olduğunu söyledi.

Ekren, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) yapısını güçlendirmeye yönelik yasal altyapının da geçen hafta TBMM'den geçtiğini belirterek, şunları söyledi:
''AB ilerleme raporunda da, en son yayımlanan raporda da vurgulandığı şekilde böyle bir kurul ekonomik ilişkilerin etkinliğini artıracak bir fonksiyon görecek. Ulusal programda benzer bir vurguyu da zaten yapmıştık.

Ekonomik göstergelerin özellikle uluslararası ekonomik göstergelerin Türkiye açısından önemine bakıldığında AB her açıdan dominant bir konumda bulunmaktadır. Bu hem dış ticaret ilişkilerinde hem de karşılıklı doğrudan yatırımlarda böyledir. Dolayısıyla sadece küresel finansal krizi değil, yeni mimari süreçte de AB ile birlikte yapacağımız oldukça fazla iş alanları bulunmaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler